Film „Matilda“ koji je snimio Aleksej Učitelj a odnosi se na poslednjeg ruskog cara doneo je na rusku filmsku scenu nezapamćenu polemiku još pre premijere. Brojni političari i verske vođe tražili su zabranu prikazivanja. Ministarstvo kulture ipak je odobrilo prikazivanje.

 

Najnoviji film uglednog režisera, o velikoj ljubavi mladog prestolonaslednika Nikolaja Romanova, i poznate balerine Matilde Kšesinske biže zapamžen po polemikama kakve se ne pamte još od sovjetskog doba. Najoštriji kritičari bili su oni koji film nisu ni gledali, ali su se protivili da se premijera, koja je zakazana za 26. Oktobar u Sankt Petesburgu, uopšte održi.

 

Matilda2

 

Film “Matilda” ,koji se bavi odnosom balerine Matilde Kšesinske  i budućeg ruskog cara Nikolaja Drugog, nazvali su „antiruskom i antireligijskom provokacijom“ mnogo pre nego što ga je iko pogledao. Poslanica Natalija Poklonskaja je tvrdila da prikaz Nikolaja Drugog ne odgovara slici sveca Ruske pravoslavne crkve i zatražila mišljenje tužilaštva.

 

Da li će , uprkos svim negodovanjima, ovaj film ipak biti prikazan, znaćemo 26. Oktobra za kada je zakazana premijera. Za sada se zna da je „Dr. Živago“ poslednji film koji je izazvao ovakvu polemiku među zvaničnicima. Definitivno je da je veliki pritisak i na građanstvu, filmskoj industriji i političarima jer je i veliki broj pretnji od strane onih koji ovaj film ne odobravaju.

 

Matilda3

 

Film "Matilda" je snimljen odnosno plaćen ruskim parama uz podršku "Fonda kino" a budžet je bio 25 miliona dolara. Najviše novca je potrošeno na dekoraciju i kostime. Snimalo se u Marijinskom teatru, a takođe u Jekaterinskom, Aleksandrovskom, Jusupovskom i Jelaginostrovskom dvorcu.

 

Author: Danica ŽunjaninWebsite: http://goo.gl/bajPBvEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Kažu da sam tvrdoglava i uporna, što je za Škorpije donekle normalno. Mislim da mi je upravo ta upornost pomogla da i preko 20 godina ostanem verna svojoj ljubavi prema pisanju.