Lepa navika čitanja knjiga kao da se polako gubi. U eri mobilnih telefona i tableta, retko viđam osobe koje u javnom prevozu, na plaži  ili u kafiću čitaju. Mislim da je danas savršeno vreme za vraćanje knjigama i kulturi čitanja. Internet je već prepun netačnih informacija, tako da činjenice možemo pronaći jedino u knjigama. Pravi su prijatelj u zimskim i letnjim mesecima.

 

Čitanjem uvećavamo svoje znanje, postajemo obrazovaniji i time manje podložni manipulaciji drugih. Razvijamo svoje mišljenje i kritičko razmišljanje. Evo još nekih argumenata zašto je čitanje dobro za nas:Razvija naše verbalne sposobnosti - Bolje se izražavamo, a rečnik nam postaje bogatiji.

 

  • Poboljšava fokus i koncentraciju - Na početku će možda ići loše, ali vežbanjem svoje pažnje, vraćanjem na sadržaj knjige konstantno, za kratko vreme, bićemo u stanju da održimo pažnju dug vremenski period.
  • Poboljšava maštu.
  • Smanjuje stres- Otkucaji srca se smiruju, kao i tenzija u mišićima. Jedno britansko istraživanje je pokazalo da je čitanje brži i efikasniji način opuštanja i od slušanja muzike i šetnje.
  • Poboljšava memoriju.
  • Prevenira Alchajmerovu bolest i usporava njen napredak.
  • Razvija analitičko mišljenje.
  • Širi horizonte, otvara vidike.
  • Upoznaje nas sa likovima, događajima i mestima koja nismo poznavali do tad.
  • Razvija empatiju i bolje razumevanje ljudi.
  • Dopušta da zaboravimo na naše probleme i uđemo u jedan novi svet. Kada izronimo iz njega, obično imamo drugačiju perspektivu i pogled na ono što nam se događa.

Za one koji čitanje vole, postoji posebna vrsta psihoterapije koja se zove biblioterapija. U različitim životnim situacijama, terapeuti preporučuju odgovarajuće knjige koje olakšavaju muke i pozitivno utiču na psihu. Njena efikasnost je dokazana gotovo kod svih, osim psihotičnih poremećaja. Dokazano je da biblioterapija jača samopouzdanje, poboljšava koncentraciju, stepen emocionalne i socijalne inteligencije podiže na viši nivo, podstiče kreativnost... Preporučuje se čak i u slučaju zavisnosti od alkohola, droge i kocke, poremećaja u ishrani, kod porodičnih trauma i hiperaktivnosti dece. Čitanje može biti svojevrsna avantura, ako pronađete pravu knjigu koja intrigira Vašu radoznalost. Ukoliko niste bili ljubitelj školske lektire, pronađite knjige koje Vas interesuju.

 

 

Ruke su Vam sada potpuno odrešene, a toliko je knjiga koje čekaju da ih pročitate. Pravi je čas da zavolite čitanje. Ukoliko ste roditelj, razvijajte kod deteta ljubav prema knjigama od malih nogu. Čitajte mu pred spavanje, učlanite ga u biblioteku, vodite u knjižare, pustite ga da odabere ono što mu se sviđa i gradi sopstveni ukus. "Nosite stari kaput i kupite novu knjigu."  Ostin Felps

 

Još tekstova možete čitati na www.svetlanaprokic.wordpress.com. Ukoliko imate neka pitanja, slobodno joj se obratite na psihobalans.ns@gmail.com

 

Author: Svetlana ProkićWebsite: http://goo.gl/FrERiWEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Živim i radim u Novom Sadu. Osnivač sam centra za psihološku podršku i edukaciju – „Psihobalans“.