Lena Manda rođena je u Istanbulu, a odrasla u Atini.  Kafa na užarenom pesku je njen prvi roman. Iskreno, dugo sam čitala o ovoj knjizi na internetu, svi su je hvalili, ali prošlo je dosta vremena dok je nisam kupila. To je bila ljubav na prvu reč. Autorka opisuje prelepu Grčku, njene predele, ostvra, dobrodušne ljude... Ali u centru zbivanja je ljubavni dvougao koji je lako poslao ljubavni trougao. Na izgled skladan dugogodišnji brak nailazi na veliku prepreku znanu kao rutina.

 

Ono što je interesntno kod ove knjige je činjenica da likovi nemaju imena. Autorka je prepustila čitaocima da svojom maštom izmaštaju njihova imena. Prepreka braku, ona najveća, jeste rutina i dosada. Glavna junakinja, žena koja lepo izgleda, ima dobar posao, dete, muža koji je voli ... Da li je dovoljna ljubav muža koja se podrazumeva? Ova knjiga nam govori da upravo sitnice život znače. Da nije dovoljno da se ljubav podrazumeva, mora se doživeti, osetiti, dodirnuti... Ono što je nekada volela, sada je počelo da je nervira i gurnulo je u ruke drugom muškarcu. Muškarcu koji voli izazove, koji je avanturista, koji se ne plaši da joj pokaže da je voli... sve ono što njen muž nije. Strast ih je ponela i odnela predaleko. U početku je uživala u svemu, ali vremenom je stiglo kajanje i pitanje, kako da ostavi i koga?

 

Znala je da muža neće ostaviti, ali nije htela ni njega. Postala je sebična. A onda je shvatila da može sve da izgubi. I to je prestrašilo. U knjizi se nižu situacije jedna za drugom. Dolazi do te krajnosti da njen muž i ljubavnik počnu da se druže, jer su oni komšije. Sve je to plašilo i znala je da mora da ga ostavi, da se vrati u svoju mirnu bračnu luku. Naravno, tu je i ona večita dilema '' šta bi bilo kad bi bilo''? Ko je u stvari kriv za to neverstvo ? Čitajući, ja sam krivila njenog muža, jer se ni jednim gestom nije potrudio oko nje. Jednostavno se opustio jer je smatrao da se ljubav podrazumeva. A ona je bila željna svega. Kraj me je fascinirao. Muž je znao da ga ona vara sa komšijom, znao je čak i da je sam kriv za to. Sve joj je priznao kada su se pomirili. I on se promenio. Počeo je da vodi računa o njihovoj ljubavi i sreći. Ono što je mene oduševilo je ujedno i naziv knjige. Prvi susret sa komšijom dogodio se u njegovoj kući, gde joj je skuvao kafu na užarenom pesku, kako to samo pravi Grci rade. 

 

Author: Lidija GajićWebsite: http://goo.gl/nBHCfpEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Večiti sanjar, zaljubljenik u pisanu reč. Mama, student, novinar i pisac. Tu smo da stvaramo magiju.