U ponedeljak od 19.00 časova, u Narodnoj bibilioteci ,,Stevan Sremac” u Nišu, zvanično je otvoren Književni klub osnovan u okviru Gimnazije ,,Svetozar Marković” i tim povodom održano književno veče. Učestvovali su Miloš Petković, Maja Kocić i Dijana Đorđević.
Promocija i popularizacija književnosti ključni je cilj novoformiranog Književnog kluba, kojim će se time baviti kroz raznolike aktivnosti.
 
Klub je namenjen učenicima srednjih škola Niša, željnih da se oprobaju u raznim vidovima književnog rada. Bilo je zanimljivo slušati savete Miloša Petkovića. Čitanje klasika je jedan od njegovih saveta, jer klasici su klasici zato što ih je čitalačka publika tu svrstala.  Njegovo bitno zapažanje je da se klasici čitaju polako jer traže potpunu pažnju čitaoca, ne više od 20-30 stranica odjednom, pa onda pauza.  Veći je pobornik toga da se prvo pročita knjiga po kojoj je snimljen film, pa onda pogleda film nego obrnuto, jer ekranizacije ne mogu nikad verodostojno preneti misao pisca. 
 
 
21740233 10156694080167846 1731603113199197923 n
 
Što se tiče saveta samim mladim piscima upozorio ih je da ne dožive razočarenje, ako budu odbijeni od strane nekoga kome ponude svoje delo za objavu. Naglasio je da je pisac ,,Hari Potera” dvanaest puta odbijan i da je tek trinaesti put objavljen u nekom malom tržištu za englesko tržište. Osvrnuo se i na status pisaca u Srbiji, navodeći primer da ukoliko uspevaju da svoje delo objave prevedeno na neki jezik u inostranstvu, 40% zarađenog honorara moraju uplatiti državi, a ista nije učinila ništa da im pomogne u njihovom stvaralačkom radu. 
 
Mladim piscima, članovima ovog Književnog kluba potrebno je poželeti mnogo uspeha u daljem radu. 
 
Author: Predrag ZlikovacWebsite: http://goo.gl/zyrDrjEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Oženjen roditelj akademca i tinejdzerke koji ga uče da shvati njihov svijet. Najbolje se osijeća u šorcu, majici i papučama. Piše o onome što lično vidi, ili sazna iz njemu pouzdanih izvora uz dozu svoje subjektivnosti.