Baš kao što postoje filmovi koje smo pogledali nekoliko puta, ali im se ipak rado vratimo i sa istim zadovoljstvom ih gledamo, tako i određene knjige ponekad čitamo i drugi put, pa i treći. 


Znate onaj osećaj nostalgije kada zatvorimo korice pročitane knjige koja nam se dopala jer smo svesni da je priča ispričana. Izuzev situacija kada knjiga ima nastavak, pa ga sa nestrpljenjem očekujemo da bismo nastavili tamo gde smo stali.


Sve te značajne pouke, koje smo podvukli i zapisali u rokovnik čitajući iznova, nas privlače i da uprkos tome što znamo, ponovo prođemo kroz to šta je njima prethodilo i šta dalje sleduje.

 

Već doživljena neizvesnost, pa okolnost koja se proizvela u toku čitanja u pojedinim slučajevima iznova natera čitaoce da prođu kroz sadržaj knjige koja im se dopala. Karakterne osobine likova koje smatramo valjanim, ili neke sa kojima smo se poistovetili, izazivaju ponovnu težnju ka tome da se knjiga pročita ispočetka.


To neizmerno radovanje, kada je knjiga sa kojom smo se posebno zbližili ponovo ispred nas je zaista izvanredan osećaj. Prilika da se ponovo prođe kroz sve ono što je izazvalo fenomenalne reakcije nakon prvog čitanja. Velike su šanse da ćemo naići i na neku zanimljivu rečenicu koja će privući našu pažnju, a koju smo iz nekog usputnog razloga prilikom prvog čitanja propustili.


Bez dileme se ponovo osvrnite na knjigu koja vas je radovala i priuštite sebi prisećanje na nešto što vas je oplemenilo i učinilo srećnijima.

 

Author: Maja BaićEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Studentkinja sam žurnalistike. Ambiciozna sam, kreativna, uporna i nikada ne odustajem od onoga što želim. Inspiriše me činjenica pisanja u sferi interesovanja, istražujem sva polja u kojima vidim svoj doprinos.