Prvog dana ovog meseca predstavljena je jedna pomalo drugačija, a sasvim sigurno izuzetna knjiga. Knjiga koju vredi čitati, i o kojoj svakako vredi znati.

 

Pisac iz Sarajeva, Vule Žurić, potrudio se svojim perom, umom, a čini se najviše dušom preneti događaje iz 1795. u Irigu, ne toliko poznate našoj istoriji. Na tadašnjoj međi Osmanskog carstva I Habzburške monarhije, vladala je kuga.

 

 

vule 1000x500

 

U ovoj varoši za manje od godinu dana "crna smrt" odnela je preko 2500 života i ostala upamćena kao jedna od najgorih epidemija te bolesti u našoj istoriji. Priznaćemo, napraviti kapitalno delo o jednom takvom događaju nije nimalo zahvalan, niti lak zadatak. Čini se da je prvi u tome uspeo Vule.

 

U ovom romanu pisac će čitaoce uvesti u zlokobne dane i sudbine naroda koji se istih već nagledao  decenijama unazad na tom prostoru. Propovedanje o običnim ljudima i pojedincima koji iz svoje perspektive posmatraju zlo protiv koga se ne mogu izboriti, način na koji su se kao retko ko Irižani hrabro nosili sa bliskom prisustvu smrti, ličnim tragedijama, a nadasve impresivna istorijska postavka daje delu snagu koja se mora doživeti.

 

Na ovom putu pratićemo jednog sveštenika i lekara, zanimanja koja su u toj strašnoj godini bila najpotrebnija, pa će kao jedini spas od muke koja se nadvila nad pitomom ravnicom varošani tražiti upravo u njima, ili makar utehu. Pak, radnja počinje kada dvojica saputnika uz pomoć austrijskih vlasti namere otvoriti karantin i zaustaviti kugu koju, priča se u narodu, prenosi prelepa devojka u belom plaštu, ista ona koja se ukazuje po sremskim selima...

 

Izuzetan deo knjige "Pomor i strah" osim važne, a nepoznate ispričane priče svakako jeste i nešto na šta naša književnost nije u prethodnim decenijama obratila previše pažnje, a možda je od vitalnog značaja za opstanak naše kulture - očuvanje lokalnog narečja jednog vremena, koje je Žurić sjajno dočarao, baš kao i svu raznolikost, vrline, mane mesta na kome su se vekovima spajale ili sukobljavale religije, kulture, običaji...

 

Baš poput Pekićevog "Besnila" ili Kamijeve "Kuge", Vule ispituje ljudsku prirodu u crnim prilikama, te kako se oni i zašto bore za život onda kada nadolazi njegov opozit...

 

Stil izvanrednog propovedanja a istovremeno delom živ dokumentarac jednog vremena i veran prikaz Srema 18. Veka, njegovih meštana, običaja, verovanja, metafore i mnoštvo razgovora koja zadiru u samu srž ljudske psihe i duše... sve sazdano u 244 strana romana koji zaslužuje pažnju svakog ljubitelja istorije, kulture, narodnog etnosa, a pre svega kvalitetnog pisanja i dobre knjige.

 

Za kraj, napomenuću da je sve u ovom romanu stvarno. I kuga, i glavni likovi, i događaji. A da li je i devojka pepeljastih očiju, ostavljam da otkrijete sami...

 

Autor radio-drama, scenarista i književnik Vule Žurić rođen je 1969. u Sarajevu, napisao je više zbirki priča (Umri muški, Dvije godine hladnoće, Katenačo...), kao i zapažene romane "Narodnjakova smrt", "Srpska trilogija", "Republika Ćopić" …

 

Scenarista je televizijskog filma o Petru Kočiću, "Slepi putnik na brodu ludaka". Autor je knjige za decu "Roman bez ormana" i jedne sportske monografije.

 

Author: Miloš JovićWebsite: http://goo.gl/NQm1CPEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Od najradnijeg doba posedujem ljubav prema lepoj reči, pisanju i pripovedanju. Veliki sam istraživač istorije, a s druge strane, konstantno radim na sebi i poznajem teme iz umetnosti, društva i sporta. Osnivač sam i urednik jednog od najčitanijih sportskih portala u zemlji već nekoliko godina, kao i autor bloga posvećenog mladima.