“Trčanje nikad nije bilo zabavnije” Prvi put u Srbiji organizuje se Vinski maraton, koji će se održati 23. septembra na Paliću. Ova manifestacija namenjena je svima koji žele da uživaju u trčanju u prirodi, dobrom vinu, gastronomiji i pre svega - dobroj zabavi! ,,Već godinama se u mnogim vinskim regijama u svetu organizuju vinske trke koje su veoma popularne i privlače veliki broj ljudi.

 

Posebna specifičnost tih trka su okrepne vinske stanice na kojima, pored klasične okrepe, kao što su voda, voće, hrana, učesnici mogu da degustiraju vina iz vinarija kroz čije vinograde trče. Uz uživanje u trčanju kroz idilične predele, druženje na stazi i pijuckanje vrhunskih vina, jedna od glavnih odlika vinskih trka je i karnevalski duh koji se ogleda u maštovitim kostimima učesnika. Trkači, ukoliko žele, mogu na stazu da izađu maskirani, a one sa najoriginalnijim i najmaštovitijim kostimima očekuju posebne nagrade”, objasnila je Jelena Inđić, PR Vinskog maratona.    

U okviru festivala Vinski maraton održaće se dve trke – Vinska trka i Trka uživanja, a svi zainteresovani mogu se prijaviti preko sajta www.vinskimaraton.rs. U okviru Vinskog maratona održaće se dve trke – Vinska trka i Trka uživanja.  

 

Home Page3

 

 

VINSKA TRKA (21,1km) namenjena je profesionalnim sportistima i rekreativcima. Prolazi pored jezera Palić, kroz vinograde vinarija Petra, Zvonko Bogdan, Maurer, Tonković, pored salaša i okrepnih stanica sa voćem, vinima, vodom, sokovima i ukusnim zalogajima. Možete birati jedan od dva paketa za Vinsku trku – Osnovni start paket ili Degustacioni start paket. Osnovni start paket podrazumeva startni broj za Vinsku trku, medalju Vinske trke, čip za merenje vremena, ručak, voće, kafu i osveženje na stazi i u zoni za takmičare i poklon bocu vrhunskog vina (za prvih 200 prijavljenih). Degustacioni start paket podrazumeva sve što i Osnovni startni paket, plus pristup Degustacionoj zoni, u kojoj će posetioci imati priliku da se upoznaju sa najboljim palićkim vinima uz savete vinara i somelijera, uživaju u specijalitetima lokalne kuhinje, prisustvuju vinskim radionicama i predavanjima.   

 

TRKA UŽIVANJA (6km) je besplatna i namenjena je svim uzrastima, rekreativnim trkačima i šetačima, ljubiteljima prirode i vina, bez pobednika i plasmana. Staza Trke uživanja prolazi pored jezera Palić, Krvavog jezera i kroz vinograde vinarije Zvonko Bogdan.    

  

Sve posetioce i učesnike Vinskog maratona očekuju i brojni obilasci lokalnih vinarija sa stručnim vodičima, mnoštvo zanimljivih i edukativnih predavanja i vinskih radionica, degustacije najboljih vina uz lokalne specijalitete, koncerti i zabavni program za sve uzraste, trke u kotrljanju buradi, trke s punim čašama vina, veseli Vinski brod koji će ploviti jezerom uz zvuke tamburice i degustacije vina...   Prvi Vinski maraton u Srbiji prilika je da se uverite zašto su ovakve manifestacije glavna atrakcija najpoznatijih vinskih regiona u svetu!  Vinski maraton održaće se uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Turističke organizacije Srbije, uz partnerstvo sa kompanijom Park Palić.  

 

Primeri iz inostanstva

U svetu postoji na desetine izuzetno popularnih vinskih trka i sve one su sinonim dobre zabave. Najstarija i najpoznatija održava se u Bordou u Francuskoj, pod nazivom Marathon du Médoc. Na njoj svake godine učestvuje oko 10 hiljada takmičara, koji svoje startne brojeve rezervišu i godinu dana unapred! Najviše ovakvih zabavnih trka ima u SAD, a među najpopularnije vinske trke ubraja se Disney Wine & Dine Half Marathon u Orlandu na Floridi. Poslednje decenije vinske trke postale su pravi hit i u Australiji, Novom Zelandu, Južnoafričkoj Republici, Mađarskoj, Italiji…

 

Author: Milica MiloševicEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Moje ime je Milica Milošević. Sebe smatram ambicioznom, istrajnom, inovativnom, maštovitom, humanom, ,,zaljubljenom’’ u kozmeziku. Iz tog razloga sam se upustila u svet bloga, kako bih sve više istraživala u toj oblasti, podelila svoje dosadašnje znanje i iskustvo sa drugima i nadograđivala sebe u toj sferi.