Kulturno-umetnički život Novog Sada ne jenjava ni u vrelim letnjim danima. Brojni performansi i različiti sadržaji ispunjavaju leto Novosađanima i posetiocima iz drugih gradova. Tako je bilo i proteklih dana - u periodu od 15. do 22. jula zvuci savršenih džez harmonija mogli su se čuti svake večeri u okviru Letnje džez akademije. Džez muzika za mnoge umetnike predstavlja posebnu dimenziju sveta i odnosa prema izvođačkoj praksi.

Kao plod saradnje i prepoznatih zajedničkih ciljeva gradova pobratima, Novog Sada i Dortmunda, džez muzika dobila je svoj novi stvaralački prostor u vidu ove manifestacija koja okuplja profesionalce, ali i ljubitelje. Letnja akademija podrazumevala je školu džeza počevši od 15. jula. Intenzivnim radom sa vrhunskim umetnicima ovog muzičkog pravca, polaznici akademije svakodnevno su vežbali, a imali su priliku i da svoje veštine, zajedno uz mentore, pokažu u okviru koncerata koji su održavani od 19. do 22. jula na brodu Cepelin, na Petrovaradinskoj tvrđavi ispred Galerije ,,I.T.D. Radoševič“ i u Klubu ,,Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Uspešna sedmogodišnja saradnja donela je mladim talentima džez scene dragoceno iskustvo i znanje, poznanstva sa inostranim budućim kolegama, a publici Novog Sada nekoliko prijatnih letnjih večeri.  

Novosađani se sa zadovoljstvom svake godine odazivaju pozivu mladih muzičara i postaju verna publika, stvarajući nove tradicije. Do sledeće Džez akademije...

Priredila: Olivera Bolta    

fb profil: Olivera Bolta   instagram: boltare_