Ogranak SANU u Nišu, Univerzitet i Univerzitetska biblioteka “Nikola Tesla” u Nišu organizuju obeležavanje 125 godina od rođenja Ive Andrića u petak, 15. septembra, u svečanoj sali niškog Univerziteta od 13 sati. U okviru programa obeležavanja 125 godina od rođenja Ive Andrića, centralno mesto imaće Beseda o Ivi Andriću, akademika Mira Vuksanovića.

 

Akademik Ninoslav Stojadinović, predsednik Ogranka SANU u Nišu, daće uvodnu reč. Tekst obraćanja Ive Andrićastudentima Univerziteta u Nišu 15.10.1965. godine čitaće Aleksandar Mihailović, prvak drame Narodnog pozorišta u Nišu.

 

 

14975475

 

Kristina Krsmanović na flauti i Petar Jovanović na gitari, sa Fakulteta umetnosti u Nišu, izvešće kompoziciju Bele Bartoka “Rumunske igre“.
 
Ivo Andrić (Dolac, 9. oktobar 1892 — Beograd, 13. mart 1975) bio je srpski i jugoslovenski književnik i diplomata Kraljevine Jugoslavije. Godine 1961. dobio je Nobelovu nagradu za književnost „za epsku snagu kojom je oblikovao teme i prikazao sudbine ljudi tokom istorije svoje zemlje”. U austrijskom Gracu je diplomirao i doktorirao, a vreme između dva svetska rata proveo je u službi u konzulatima i poslanstvima Kraljevine Jugoslavije u Rimu, Bukureštu, Gracu, Parizu, Madridu, Briselu, Ženevi i Berlinu. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti u koju je primljen 1926. godine. Njegova najpoznatija dela su pored romana Na Drini ćuprija i Travnička hronika, Prokleta avlija, Gospođica i Jelena, žena koje nema.
 
Author: Predrag ZlikovacWebsite: http://goo.gl/zyrDrjEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Oženjen roditelj akademca i tinejdzerke koji ga uče da shvati njihov svijet. Najbolje se osijeća u šorcu, majici i papučama. Piše o onome što lično vidi, ili sazna iz njemu pouzdanih izvora uz dozu svoje subjektivnosti.