Potrebno je pod hitno napisati izvinjenje kulturi. Mnogi stvarno nisu upućeni u njena dostignuća pogotovu ona koja su neshvatljiva onima koji su upućeni u antičku kulturu.Možda je predstava nekog u nekim zainteresovanim krugovima poznatog reditelja bila i jednom delu publike bar u nekim delovima interesantna, ali većini je teško poverovati.

 
Bitef je od petka izgubio svoj smisao umetničkog festivala. 
 
Antička kultura srozana je do najnižeg nivoa gnušanja. Onih najavljenih 28 vrhunskih izvođača možda i imaju neke kvalitete. Bilo je pretpostavljam i delova te maratonske predstave koje su imali i pozitivnu poruku i umetničku vrednosti.
 
 Međutim, ono međusobno lizanje čmarova ili mlataranje polnim organom to sigurno nije bilo. 
 
Upravo takve detalje možemo naći po društvenim mrežama kako se šire nenormalnom brzinom sa velikim brojem pregleda, kao nešto bizarno, ali opet interesantno. Kakva je sama poruka tih scena treba ostaviti svakom pojedincu da donese svoj sud? Posle ovakvog prikaza na programu javnog servisa hoće li iko imati moralno pravo da osudi Pink, Hepi ili neku drugu televiziju za prikazani program? Ko će skupiti hrabrost da ukaže nekom mladiću ili devojci, dečaku ili devojčici na nedolično ponašanje na javnom mestu? Na otvaranju Bitefa ove godine u prvom danu trajanja ubijena je i kultura. Treba organizovati njenu sahranu.
 
O posledicama onoga što će prikazana predstava doneti u nekim narednim godinama tek će se pričati.
 
 
 
 
 
Author: Predrag ZlikovacWebsite: http://goo.gl/zyrDrjEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Oženjen roditelj akademca i tinejdzerke koji ga uče da shvati njihov svijet. Najbolje se osijeća u šorcu, majici i papučama. Piše o onome što lično vidi, ili sazna iz njemu pouzdanih izvora uz dozu svoje subjektivnosti.