Čuveni sastav iz Francuske The Gipsy Kings ove godine nastupiće na Nišville jazz festivalu kao headliner-i završne večeri 12. avgusta na Niškoj tvrđavi.

Ova jedinstvena muzička družina predvođena gitaristom Pakom Baliardom ove godine slavi jubilej, 25 godina od kada je izašao njihov prvi album koji je postao fenomen i osvojio milione slušalaca širom sveta. Svojom jedinstvenom mešavinom tradicionalnih flamenko stilova sa ritmovima „zapadnjačkog“ pop i latino zvuka a istovremeno koristeći neizostavne elemente „gipsy jazz“ izraza, dospeli su i do najdaljih delova planete. Od osnivanja do sada bend je stalno aktivan i do sada je prodao skoro 20 miliona albuma.

 

U posljednjem periodu Gipsy Kings se diskografski vraćaju na scenu svojim devetim albumom "Savor Flamenko" koji je članovima grupe prvi put omogućio da sami smime i isproduciraju svoj materijal.

 

Organizatori Nišvilla već godinama slave lik i delo svog sugrađanina Šabana Barjamovića, kralja romske muzike i pionira world music zvuka po kome festivalska Grand Prix nagrada sada nosi ime. Ove godine  nagrada će biti svečano uručena sastavu Gipsy Kings u vidu statuete Šabana Barjamovića koja se svake godine dodeljuje najznačajnijim svetskim muzičarima.

 

Podsećamo da će festival biti održan od 3. do 12. avgusta, dok glavni festivalski program počinje 9. avgusta.

 

 

 

Author: Nataša OparnicaWebsite: http://goo.gl/VCzhCJEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Formalno master psiholog i psihoterapeut pod supervizijom, neformalno zaljubljenik u prirodu, jogu i razne lepe stvari. U stalnoj potrazi za pravim balansom i inspiracijom.