Danas ću Vas upoznati sa mojom omiljenom tehnikom za opuštanje! U danima kada mi je potrebna relaksacija i pauza od svakodnevnice, uvek se vratim autogenom treningu. Sa ovom tehnikom relaksacije, upoznala sam se još 2011. godine. Njoj me je privuklo to što je obećavala sjajne rezultate koji se postižu za kratko vreme.

 

Isprobavala sam razne metode, ali one su uglavnom zahtevale svakodnevnu posvećenost od pola sat ili sat, koju u to vreme zaista nisam mogla da obezbedim. Svidelo mi se što autogeni trening ne zahteva svakodnevno vežbanje i ne traje dugo kada se sprovodi. Rešila sam da probam sa autogenim treningom. Kada sam se uverila u njegovu efektnost i mogućnosti, odlučila sam da završim i obuku za trenera i danas sa mnoštvom klijenata uživam učeći ih autogenom treningu. Autogeni trening znači samostalno ili sopstveno vežbanje, ono koje nastaje samo od sebe. Čini ga set od šest vežbi, a koje se svode na usmeravanje pažnje i pronalaženje osećaja u različitim delovima tela. Radi se o osećajima koje svi prirodno posedujemo, ali smo zaboravili na njih jer nam nisu od koristi u svakodnevnom funkcionisanju (težina i toplina ruku i nogu, toplina stomaka, proces disanja…) Stavljanjem pažnje na njih i učvršćivanjem tih osećaja, utičemo na naš nervni sistem i moždane talase i prirodno se umirujemo.

 

Ono što obično odbija ljude koji nisu sportski tipovi jeste reč trening. Međutim, za vežbanje autogenog treninga nije potrebna posebna oprema niti podrazumeva kretanje. Reč trening se u ovom kontekstu koristi jer podrazumeva svakodnevno uvežbavanje pažnje, a ne tela. Iako veoma vrednujem značaj fizičke aktivnosti za fizičko, ali i mentalno zdravlje ljudi, autogeni trening ne spada u ovakve aktivnosti. Može da nam pomogne da nakon iscrpljujućih aktivnosti povratimo dah i relaksiramo umorne mišiće, kao i da se pripremimo za pojačan fizički napor. Autogeni trening je tehnika relaksacije kojom umanjujemo uticaj svakodnevnog stresa na naš organizam. Indikovan je za sve ljude koji su pod stresom, naporno rade, često imaju situacije besa i straha; kada je potrebno više angažovati intelektualne potencijale i kreativnost; za sportiste kojima je potrebna duboka koncentracija i sposobnost održavanja pažnje u dužem vremenskom periodu; za sve psihosomatske bolesti (prevenciju kao i ublažavanje simptoma); sva stanja kod kojih je u osnovi strah (anksioznost, panični napadi, strepnja, trema..); za psihogeni sterilitet; za posttraumatski stres; za depresiju i bolesti zavisnosti; skraćuje se potreba za spavanjem i smanjuje fizička napetost; povećava se prag osetljivosti na bol; normalizuje se krvni pritisak, puls i disanje.

 

 

Ne postoje neželjeni efekti autogenog treninga. Kao što možete videti, autogeni trening ima veoma širok opseg delovanja. Postoji više od 100 godina i ovi nalazi su rezultati istraživanja. Po meni, najvažniji efekat autogenog treninga je prevencija gotovo svih psihosomatskih bolesti, kao i poboljšanje stanja kod već nastalih. S obzirom na veoma visok nivo stresa u životu savremenog čoveka, gotovo svi smo skloni nastanku različitih bolesti kao posledica napetosti, brzine, “multitaskinga”, neizvesnosti svakodnevnice.. Autogeni trening nam pomaže da svoj istrošeni  psihofizički aparat dovedemo u stanje ravnoteže, čak i u onim najgorim danima kada nemamo vremena ni volje ni za šta drugo. Ono što je prednost autogenog treninga u odnosu na ostale relaksacione tehnike je to što ne zahteva svakodnevno praktikovanje, nego se koristi samo onda kada vam je to potrebno. Neophodna je posvećenost tokom trajanja kursa od deset nedelja (koji podrazumeva jedan sastanak nedeljno u trajanju od 1h i svakodnevna kratka vežbanje kod kuće). To je dovoljan period da se usvoje osnovne vežbe. Nakon toga, polaznici će sa lakoćom moći da postignu stanje opuštenosti za veoma kratko vreme, na bilo kom mestu, onda kada im je to potrebno. Toplo preporučujem autogeni trening, a posebno onima koji nemaju puno vremena za relaksaciju i koji nisu skloni meditaciji i sličnim istočnjačkim tehnikama. Autogeni trening namenjen je pre svega savremenom zaposlenom čoveku.

 

Kada god ima zainteresovanih polaznika, organizujem grupe u Novom Sadu. Takođe, moguće je individualno pohađanje kursa, kao i realizacija putem Skype-a. Sve informacije možete pronaći na stranici www.psihobalans.rs.

Author: Svetlana ProkićWebsite: http://goo.gl/FrERiWEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Živim i radim u Novom Sadu. Osnivač sam centra za psihološku podršku i edukaciju – „Psihobalans“.