Bela opreme, kraljevska porodica, travnata podloga, šampanjac, jagode, šlag - Wimbledon može da počne. Wimbledon je najstariji, a ako je verovati ljubiteljima tenisa i najugledniji Grend Slem na svetu. Wimbledon je jedini Grend Slem koji se igra na travi. Igraju se muški i ženski mečevi u pojedinačnoj konkurenciji, kao i u parovima, i mešovitim parovima. Takođe, igraju se turniri za juniore (pojedinačno i u parovima). Dodatna kategorija takmičenja je za tenisere preko 35 i preko 45 godina.

 

Počevši od 1968. godine najveći broj titula u muškoj konkurenciji drže čuveni Pit Sampras i Rodžer Federer, sa po 7 titula. Kod dama Martina Navratilova drži rekord sa 9 osvojenih titula. Naš teniser Novak Djoković ovo prestižno takmičenje osvojio je 3 puta (2011. , 2014. i 2015. godine).

 

 

Evo i nekoliko zanimljivh činjenica u vezi sa Wimbledon-om:  

1. Prvi televizijski prenos ovog takmičenja izvršio je BBC 1937. godinePrisustvo sponzora na Wimbledonu nije dozvoljeno.

 

2. Visina trave iznosi svega 8mm.

 

3. Svi učesnici moraju imatu belu opremu. Koliko se vodi računa o ovome govori i podatak da je čuveni teniser Rodžer Federer bio zamoljen da zameni patike zbog narandžastog đona.

 

4. Tokom turnira koristi se 54.250 loptica.

 

5. Najduži meč u istoriji Wimbledona igrali su John Isner i Nicolas Mahut. Verovali ili ne meč je trajao 11 sati i 5 minuta.   

 

             

Author: Ivan NastićEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Apsolvnet sam Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Obožavam fotografiju, tako da se želja za putovanjem sama nameće.