Kada bi me pitali koje mesto u svojoj blizini bih izdvojila kao najzanimljivije definitivno bi to bio Miloševac. Kada sam se udala, i kao „devojka iz grada“ došla na selo, moj sadašnji suprug me je skoro svakog vikenda dovodio na ovaj izvor. Posedamo u prikolicu, onako „gospodski“ pa se provezemo kroz selo i preko brda, skoro pa kao na vašar. Zato, kada sam razmišljala o kojoj temi da pišem a da je malo drugačija od dosadašnjih, nisam imala nedoumica. 

 

Gornja Omašnica je selo, nadomak Stopanje, sa kojom zajedno pripada opštini Trstenik. Od samog grada udaljena je svega 19 kilometara. Ovo selo je, po popisu iz 2002. godine imalo skoro 700 stanovnika. Danas ih ima znatno manje. Omašnicu okružuju prelepi proplanci, ukrašeni vinogradima i voćnjacima. Ipak, to nije sve po čemu je ovaj kraj poznat.

 

Kada se krene sporednim putem preko brda, ka selu Pajsak dolazi se do izvora zvanog Miloševac.Sem izvora, tu se nalazi i novosagrađena i 2015. godine osveštana crkva posvećena Sv.Petki – Paraskevi. Uz crkvu je sagrađen i objekat koji se koristi za skupove povodom raznih praznika. Nije srušena ni stara kapelica koja je služila putniku namerniku, da sem što svoje telo okrepi hladnom vodom na izvoru, može da okrepi i svoju dušu kraj ikona u miru i tišini. Sa Miloševac nije daleko od Omašnice, i za one koji ne žele da idu autom (jer put nije asfaltiran), ili nisu zaljubljenici u vožnju traktorom, preporučujem laganu šetnju do odredišta. Vazduh i priroda ovoga kraja vas definitivno neće ostaviti ravnodušnim.

 

Milosevac1

Foto: Privatna arhiva

 

Legenda o ovom mestu kaže da je, Miloš Obilić, kada je krenuo sa srpskom vojskom na Kosovo u boj, stao tu da se odmore i pričeste. Da li je sam izvor vode tada postojao ili ne nije poznato. Ostala je legenda o kamenu koji se nalazi kraj samog prvobitnog izvora, na kojem se nalazi utisnuta stopa, po legendi, samog Miloša Obilića.

 

Milosevac2

 

Na ovom mestu se okuplja narod za velike praznike. Van toga dolaze oni željni mira, tišine, svete vode.. željni prirode. Voda koja ovde izvire nikada do sada nije presušila. Iako je stara kapelica u jako lošem stanju, meštani su, kada se gradila nova crkva, kapelicu ipak zadržali. Čuva svetinja sve priče ispričane u njoj, od davnih vremena do dana današnjeg.

 

Milosevac3

 

O legendi koju čuva ovo mesto se malo šta zna. Ono što ostaje kao trag jesu natpisi koji stoje kraj samog prvobitnog izvora.

 

O ovom kraju, samom Miloševcu i njegovim lepotama se malo zna. Za one koji vole prirodu, šetnja od okolnih sela do izvora bila bi poseban užitak.

 

Zato, ako se nekada zasitite civilizacije, gužve i svega što vas guši, a u prolazu ste ovim krajem ne dozvolite sebi da propustite mesto na kojem vreme ne postoji, ili je možda stalo onoga dana kada je srpska voska otipla odatle.

 

Author: Danica ŽunjaninWebsite: http://goo.gl/bajPBvEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Kažu da sam tvrdoglava i uporna, što je za Škorpije donekle normalno. Mislim da mi je upravo ta upornost pomogla da i preko 20 godina ostanem verna svojoj ljubavi prema pisanju.