Želite da pokrenete posao? Ne znate koji je put? I sama sam se našla u toj situaciji. Sasvim slučajno naletela sam na stranicu Skup preduzetnica "Biznis ćoše" . Sa vama delim utiske o skupu, kao i par saveta koji vam mogu biti od koristi ukoliko se mislite da li ste profil devojke/žene koja bi mogla da započne posao. 

 

Pre nekoliko dana sam na stranici skup preduzetnica ,,Biznis ćoše'' sasvim slučajno videla link za događaj koji se održao sutradan u Vrnjačkoj Banji. To je to, rekla sam. Znak da treba ići korak napred. Neko vreme se raspitujem o registrovanju firme, koja je procedura i slično, ali zaista nemam iskustva o tome, niti imam koga da pitam. Bar ne o kategoriji u kojoj bih ja bila smeštena. Nisam ni znala da postoji više vrsta, da ne davim o tome, zaista nisam stručna. Ono što želim danas sa vama da podelim jesu saveti koji su meni bili vetar u leđa. 

 

Ti skupovi su namenjeni preduzetnicama i onim devojkama/ženama koje bi da pokrenu posao. Skupljaju se u jednom gradu, pratite na stranici koju sam vam linkovala iznad i preporučujem da im date šansu, videćete koliko ćete imati drugačiji osećaj kada sedite sa ženama koje su uspele i pričaju svoju priču vama koje se nalazite tamo gde su one bile ranije, na raskrsnici. Želim da naglasim da nijedna od njih nije znala kako se posao vodi, a sada su uspešne u tome. Ostvarene. Evo nekih zanimljivosti koje sam čula od njih i trudim se da primenim na sebi kako bih bila što uspešnija. Jednu osobinu upravo primenjujem, videćete o čemu je reč.

 

Hobi koji imaš je posao kojim želiš da se baviš. Svaki hobi može lako da preraste u posao ukoliko si svestan da posao treba voleti pre svega i da je to nešto što će doneti uspeh, zagarantovan. Zašto? Radićete duplo više na nečemu što volite nego kada bi radili nešto što ne volite, isključivo i samo zbog novca. Ne možete biti loše u onome što vas ispunjava, a to je hobi. Svi imamo različita interesovanja, ali jedno je sigurno, sve smo kreativne na svoj način. 

 

Bez rizika nema uspeha. Da, istina je. Svako od nas se boji da pokrene posao smatrajući da će propasti ubrzo. Šta ako ne? Nailzaićete na prepreke, ali ukoliko volite posao kojim se bavite, sigurno je da ćete naći način da prevaziđete to. Znate koji je vaš cilj. Prepreke više neće biti problem, već izazov nakon kog ćete imati veću volju za radom i uspehom. Budite uverene. 

 

Ne obraćajte pažnju na konkurenciju. Uspešni ne primećuju konkurenciju, već rade svoj posao najbolje što mogu. Uspešni ljudi nemaju vremena da obraćaju pažnju dokle je dogurala konkurencija. 

 

Ne kopirajte druge, izdvojite se. Ako pak obraćate pažnju na konkurenciju, gledajte da ne budete isti, već ostavite lični pečat. Budite prepoznatljivi po nečemu što ne nudi nijedna druga kompanija. 

 

Budite spremne na 4h sna i donošenje posla kod kuće. Da, nikada se ne završava radno vreme onda kada zatvorimo vrata od kancelarije. Kao preduzetnica morate biti spremne na pozive van radnog vremena ,,samo da pitaju'' . Pet minuta izdvojenih za jedno pitanje mogu vas opteretiti toliko da ćete satima nakon toga misliti o nastalom problemu ili nečemu sličnom. 

 

Ne bojite se da jasno stavite do znanja šta želite. Budite jasne i glasne toliko da vas čuju. Iskoristite svaki poslovni skup kao mogućnost da ostvarite saradnju. Pre polaska obavezno odradite vizit kartice, flajere i sličan reklamni materijal. Ne krijte šta je ono čime se ili želite da se bavite. 

 

Slušajte, edukujte se. Nikako ne izbegavajte skupove uspešnih ljudi, iako smatrate da još niste ni blizu. Učite od njih. Meni je ovaj skup bio vetar u leđa, zaista smatram da ga treba posetiti. Meni ne samo da je koristio kako bih radila na sebi, već sam stekla nove poznanice, kontakte koji će mi pomoći da napredujem. Delite vaše znanje, kao što učite od uspešnijih. Birajte društvo uspešnih žena, optimističnih, nasmejanih...primetićete da ste skupa jače i da se čuda dešavaju. 

 

 

 

Author: Milica MiloševicEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
U balskoj haljini hodam današnjicom. Neprilagodjena, gradim svoj svet.