O osobama sa psihološko - psihičkim problemima u svijetu priča se mnogo više nego kod nas. Naše stručne službe i ostale organizacije rezervisali aktivnost za 10.10. Nisu oni krivi, kriva je neodlučnost i stid mnogih da prihvate svoje stanje, suoče se sa istim i počnu ga uz pomoć stručnih službi i organizacija rešavati.
 
Mnogi su sa problemima izazvanih ekonomskim stanjem, preživljenim traumama u periodu nato bombardovanja ili ranije ili iz porodičnih i školskih sredina kao žrtve nasilja. Ako žele da im se pomogne moraju izaći iz svoga mraka i insistirati na pomoći. Ima ko da im pomogne i te službe i organizacije od sredstava poreskih obveznika dobijaju sredstva da bi im pomogli u prevazilaženju njihovih problema i poboljšanju psihološko - psihičkog stanja. Namerno u naslovu pomenuh i ekonomiju jer smatram da je ekonomsko - socijalni status jedan od glavnih uzroka emotivnih poremećaja.
 
 
Danas sam saznao jednu informaciju koja ide u prilog ovome. U jednoj fabrici u Nišu, čija je primarna proizvodnja razni začini i praškasti proizvodi bilo je upražnjeno 6 radnih mesta. Raspisan konkurs, javilo se preko 200 kandidata.
 
Direktorica - vlasnica preduzeća predočila je svima uslove rada:
 
- minimalac
- rad u tri smene
- rad ponekad subotom ili nedeljom
- nema toplog obroka
- nema pauze
 
 
Od svih kandidata niko nije prihvatio takve uslove jer nisu humani. Navedenu informaciju dobio sam od radnika te fabrike koji u njoj radi od osnivanja i koji ističe da je naučio na taj sistem rada. U ozbiljnim je godinama i uskoro će u penziju.
 
 
Zar ovakvi uslovi rada nisu dovoljan okidač za ugrožavanje mentalnog zdravlja kako onih koji prihvate da rade u istim, tako i onih koji se odluče da ostanu bez tog radnog mesta i bilo kakvog prihoda.
 
 
Potvrđuje se po ko zna koji put da od nacionalnog dohodka u mnogome u vreme potrošačkog društva u koje smo gurnuti zavisi i mentalno zdravlje jednog velikog dela našeg stanovništva, a pogotovo mladih.
 
 
Author: Predrag ZlikovacWebsite: http://goo.gl/zyrDrjEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Oženjen roditelj akademca i tinejdzerke koji ga uče da shvati njihov svijet. Najbolje se osijeća u šorcu, majici i papučama. Piše o onome što lično vidi, ili sazna iz njemu pouzdanih izvora uz dozu svoje subjektivnosti.