Decembar je vreme zime, snegova, praznika, ljubavi, porodice. Uspomena. Njih najviše. 
 
Kafa mi se ohladila dok sam kroz prozor gledala kako pahulje neumorno silaze na zemlju. U glavi vraćala slike na prva sankanja kojih se sećam, na ogromnog Sneška Belića kog sam u dvorištu porodične kuće svake godine pravila sa roditeljima i bratom. Na miris kuvanog vina za mamu i tatu i ukus tople čokolade za mene i brata. Sećala sam se euforije oko kićenja cele kuće i kako je mama postavljala toliko ukrasa da sam imala utisak da živim kod Deda Mraza lično. I kako me je učila da svake godine pišem pismo dekici sa Severnog pola koji mi je magično ispunjavao svaku želju. Sećam se kako smo se igrali napolju dok nam se ne smrznu nosići i kako je ulica uvek bila puna dece. Sneg je prekrivao svaki metar sela, a dimnjaci su nam pokazivali da nas kod kuće čekaju tople sobe i brižne majke...
 
I godinama kasnije decembar mi je najdraži period. Samo što sada ima i nešto tužnijih uspomena na taj prvi sneg. Ne sećam se kada sam ga poslednji put dočekala kod kuće. Ali se sećam koliko me to ponekad boli. Sećam se koliko mi nedostaje da mi mama spremi toplu čokoladu i da se ušuškam pored nje da gledamo praznične filmove. Sećam se nekih šetnji po snegu, slomljenog srca i kako mi u stomaku zaigra kad čujem prve stihove Kikijeve pesme 'Budi tu kad padne sneg'.  Ali to je samo prvi sneg i samo neke davne uspomene.
 
Odmičem se od prozora, kuvam novu kafu i na kalendaru brojim dane do kuće, mame, tople čokolade, prazničnih filmova i nekih novih šetnji sa nekim dragim ljudima. Vreme ja za nove uspomene kojih ću se sećati punog srca. Ko zna, možda rešim i da napravim Sneška.
 
Author: Tamara PopovWebsite: http://www.accordingtotam.com/Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Sportski novinar. Sanjar navučen na knjige, kafu, čokoladu i instagram. Veruje da zvezde padalice i svećice na torti ispunjavaju želje. Pisac u duši. Autor bloga According to Tam.