Nije što je kraj godine, vreme novogodišnjih jelki, mašni, poklona i praporaca, nego - tako je lepo u šareni papir uvijati nečije male i velike želje! Da jedva čekaš da se oči zacakle dok male ruke nevešto kidaju celofan, petljaju se s mašnama samo da što pre stignu i vide da li im je želja ispunjena? Pa ono iznenađenje - opet je pogodio!

 

Nema boljeg načina da se jedna godina završi od darivanja. I ne mora to samo da bude poklon ispod jelke, čestitka koju kačimo posle na frižider, korporativno slavljenje uz pijanku. Nekad i da se samo s nekim dragim u zagrljaju odćuti ume da bude dar sa neba, za koji se pitamo kad smo ga uopšte zaslužili.

 

Kuvano vino dok miriše uz neko smehotresno ćaskanje s drugaricama o dogodovštinama s posla. Grudvanje i pravljenje sneška u prvom snegu, već je pravo čašćenje. Dobru knjigu uzeti, u ušuškanom miru, s pogledom na makar i sivo nebo, je uvek deo zimskih čarolija.

 

Nije teško pogoditi kako nekog obradovati. To se ne pogađa, ne pita i ne podvaljuje. To se sluša. Deda Mrazu se uglavnom piše ali svi mi tako često u toku dana kažemo - E kad bi, baš bi volela, ovo mi se sviđa, jednom će i to doći na red, najviše volim. I eto ga! Još samo da odaberete kako tu neku usputnu želju, čežnju da upakujete. Nekad ni to nije važno. Samo osmeh, i to je to.

 umetnost darivanja

 

Ima nas kojima je jako teško poklanjati. Koji kroz život idu s dosta mašte i previše ispunjenih želja pa se čini da tu nema ama baš ništa da se doda. Svako ima po nešto što nema. Makar to bilo i par reči koje oduvek želi da mu neko napiše, pokloni, smelo i bez zadrške.

 

Ovi dani što se brzo kotrljaju treba da mirišu na mraz, sneg što će pasti, cimet, iščekivanje. Da cakle u mraku s rano okićenih jelki. Dok se secka za rusku salatu i ogovara TV program, osmesi treba da ne silaze s lica. Tek onako, jer je radost.

 

Author: Jasna DrenovacWebsite: http://goo.gl/dGi7nUEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Pišem, jer se drugačije ne može. Slavim svaki nerođendan, uz malu izvrnutu tortu, u društvu aždaja poeta! Ozbiljno navučena na medena srca, Čehova, Harmsa, decu i pse koji ništa ne slušaju.