1. Zašto baš joga? Po čemu se ona izdvaja?

Joga kao jedna od najstarijih disciplina omogućava kroz redovno praktikovanje asana i mnogih drugih vežbi, usklađivanje tela i uma i postizanje balansa u svakodnevnom životu.

 

2. Koje su najčešće zablude o jogi sa kojim se susrećete? Iako je joga sve više prisutna u današnjim medijima, mislim da i dalje treba raditi na podizanju svesti o jednoj takvoj disciplini. Jedna od čestih rečenica s kojima sam se susretala je bila da je joga laka ili nedovoljno zanimljiva, ali je uglavnom dolazila od ljudi koji nisu izabrali pravi tip joge za sebe. Ubrzo, nakon kraće priče i ponekih saveta, su se predomislili. :)  

 

3. Da li postoji određena starosna grupa koja može pohađati jogu, ili je namenjena svim generacijama? Velika prednost joge je upravo što svi mogu da se bave jogom, nezavisno od godina. Potrebno je samo raspitati se i izabrati ono što nam najviše odgovara.

 

unnamed 1 15

 

4. Kome ne bi preporučili da je proba? 

Svima bih preporučila da se isprobaju u jednoj ovakvoj disciplini koja predstavlja i psihički i fizički izazov.

  

5. Koliko je časova neophodno proći kako bi primetili promenu na sebi? Šta nam donosi joga ustvari?

Svako napreduje svojim tempom. Promene se uočavaju veoma brzo, ali naravno, ključ je u kontinuitetu i posvećenosti. Redovnim praktikovanjem joge, pored povećanja snage i fleksibilnosti, ostvarujemo unutrašnji mir, smirivanjem večno užurbanih misli i omogućavamo da u današnjem brzom načinu života nadjemo balans.  

       

6. Da li su i muškarci podjednako zainteresovani za ovaj sport? Ne bih jogu nazvala sportom, iako se postižu dosta slični efekti praktikovanjem i jednog i drugog u fizičkom smislu, ali na našim prostorima se uočava veće interesovanje žena za jogu.  

 

 

7. Da li je neophodna određena priprema, ishrana i nešto na šta posebno moramo obratiti pažnju pre treninga? 

Kao što važi za sve fizičke aktivnosti, ne bi trebalo jesti neposredno pre treninga. Uvek preporučujem da se napravi veći razmak, kako bi u potpunosti mogli da se posvetimo treningu. Osim toga, pored joga prostirke i flašice vode nakon treninga, nema posebne pripreme. :)

8. Očigledno je da nam savremeno doba donosi puno obaveza, stresan i brz život. Da li nam joga pomaže u kanalisanju stresa, odnosno kao ,,ventil'' ?

Da! Upravo tako. :)  Kao što sam već pomenula, pomaže nam da uz svakodnevne obaveze i izloženost stresu nađemo vreme za sebe, vreme koje ćemo posvetiti upravo otpuštanju svih tih stvari koje su nas izbacile iz koloseka.  

 

9. Postoji više stilova joge. Možete nam reći nešto više o tome?

Stilovi joge se uglavnom razlikuju samo po delu koji se više naglašava tokom praktikovanja. Svaki stil uključuje određene tehnike koje se ispoljavaju kroz razne fizičke položaje, vežbe disanja i kontrolisanja prane (energije), meditacije i mnoge druge, na osnovu kojih mi možemo da izaberemo tačno ono što nama lično najviše trenutno prija. 

 

unnamed 18    

10. Koji period života je najbolji za časove joge? Da li postoji neko pravilo kada je ona preporučljiva?

Kao što sam već pomenula, jogu mogu praktikovati svi uzrasti i onaj period života kada nas je zainteresovala ova disciplina je onda i pravo vreme da se isprobamo u jednoj od mnogih vrsta joge koje nam stoje na raspolaganju.

 

11. Da li ume da bude opasna prilikom praktikovanja? Na koji način možemo da sprečimo povrede? 

Kod svih fizičkih aktivnosti je neophodno biti svestan, pažljiv i oprezan kako ne bi došlo ni do kakvih povreda. Jedna od predostrožnosti je, naravno, pravilno zagrevanje određenih delova tela na kojima se radi.  

 

 

12. Prilikom odabira instruktora, na šta posebno moramo obratiti pažnju?

Najjednostavnije je da zapravo upoznamo više joga instruktora, da upoznamo različite vrste njihovog rada i pristupa vežbanju i, na kraju, izaberemo onog koji nam najviše odgovara, koliko energetski toliko i u pristupu.      

     

13.  Da li je bezbedno probati samostalno? Koji je Vaš savet u tom slučaju?

S obzirom da i ja sama spadam u samouke jogije (s pretpostavkom da se misli na fizički aspekt joge) rekla bih da je bezbezno samo ukoliko ste zaista posvećeni istraživanju ove discipline i vodite računa o neophodnim predostrožnostima prilikom obavljanja određenih vežbi i poza. Danas, zbog velike dostupnosti informacija, videa, slika i blogova, verujem da svako može, ukoliko zaista to želi, da praktikuje i nauči sam.

 

unnamegd 3 7  

14. Na šta je fokus u toku vežbanja?

Tokom vežbanja se najviše vodi računa o usklađivanju disanja sa pokretom i podizanju svesnosti o položaju tela, aktiviranju određenih mišića i vežbanja fokusa koji je, pogotovo u nekim naprednijim položajima i inverzijama, zaista ključan za uspeh.

 

15. Koliko puta nedeljno smemo da praktikujemo vežbe?

Najbitnije je da pažljivo osluškujemo svoje telo, da radimo koliko nam prija i da dozvolimo telu i da se odmori. 

 

16. Kada kažem Vanja Šoškić, kojih su to pet osobina koje Vas opisuju?

Pitala sam prijatelje da mi pomognu da odgovorim na ovo pitanje i evo par kojih su nabrojali: Pozitivna, vesela, iskrena, energična i uporna. Nadamo se da je ovo poslednje u pozitivnom smislu :) 

   

Author: Milica MiloševicEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
U balskoj haljini hodam današnjicom. Neprilagodjena, gradim svoj svet.