Za njegove se koncerte uvek traži karta više, obišao je skoro ceo svet, ali se uvek vraćao Srbiji i rodnom Nišu. Davne 1992. godine , uz violinu kupljenu na čekove, otišao je iz rodnog kraja. Autentičan likom i delom,  što bi rekle gospođe starog kova “ vragolan po opredeljenju” , jasno je da njegovim žilama tutnji vrela južnjačka krv. Dok klizi scenom, ima tu sposobnost da svaku prisutnu dušu nepogrešivo zarazi svojim osmehom i suštinom muzike koju izvodi.

 

Definitivno jedan od najvoljenijih umetnika u Srbiji, tek je nešto malo prebacio tridesetu godinu života.  Oblači se kao dobro stilizovani roker i ima oči oduševljenog deteta. Baš te oči bila su inspiracija za ovaj članak. Danas vam predstavljam Nemanju Radulovića.

       

Nemanjina vedrina i razigranost na sceni, duga kosa koja punopravno učestvuje u spektaklu, plene publiku. Kaže da mu je baš kosa važna na sceni, da mu služi kao „zid“ prema publici i pomaže da se skoncentriše. Ali ne da se i distancira. Nemanja Radulović je rođen 1985. godine u Nišu. Sa porodicom se 1992. godine odselio u Beograd, gde je završio Srednju muzičku školu „Kosta Manojlović“. Godine 1998. započeo je studije na Visokoj školi za muziku u Sarbrikenu, a od 1999. godine studirao je i na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Sa četrnaest godina primljen je na Visoki nacionalni konzervatorijum za muziku u Parizu.

 

1nemk

FOTO: festivalparismezzo.mezzo.tv

 

Koncerti su mu bukirani dve godine unapred, a nastupa oko 200 puta godišnje. Na konkursu Antonio Stradivarijus u Italiji 2001, osvojio je Drugu nagradu – te godine najvišu dodeljenu nagradu. Iste godine trijumfovao je na konkursu Žorž Enesku u Bukureštu, ponevši Prvu i dve specijalne nagrade žirija. Na Međunarodnom takmičenju Jozef Joakim u Nemačkoj 2003. godine,  osvojio je Prvu nagradu, a januara 2005. godine,  osvojio je visoku francusku nagradu u oblasti muzike, Victoires de la musique (Muzički pobednici), u kategoriji Internacionalno otkriće godine.

U „Novostima“ je svojevremeno napisano:  ,,Skroman, učtiv i predusretljiv, srpski virtouz na violini, koji živi u Parizu, Nemanja Radulović jedan je od najpoznatijih svetskih umetnika na ovom instrumentu. Punio je najveće svetske sale, obišao nekoliko puta planetu, njegovo ime s najdubljim respektom izgovaraju u muzičkim krugovima od Njujorka do Tokija.”  Nastupao je u „Karnegi holu“, u velikim svetskim muzičkim centrima, po prestižnim salama u Amsterdamu, Londonu, Atini...

 

nme23

FOTO: bgf.rs

 

Ipak, najveći utisak na njega je ostavio jedan nastup pod otvorenim nebom. ,,Svirao sam na festivalu Violina na pesku , na plaži, u mestu Roajan, na francuskoj obali, pred više odo 50.000 ljudi. Bio je to nezaboravan događaj.” Veliki stručnjaci i svetski kritičari ga porede sa Najdželom Kenedijem, smatrajući ga njegovim naslednikom, a njegovi uspesi govore sami za sebe. Pored svega toga, Nemanja smatra da na planeti ima mesta za sve, da svako može da pronadje svoju sreću samo ako proba. Vrcav, nasmejan i živ, lagodno prelazi sa Šostakoviča na rođendansku pesmicu, i sa Čajkovskog na neki megahit grupe ABBA. Kad dođe u rodnu Srbiju, publiku redovno počasti tako što u svoj repertoar uvrsti neku vrsnu narodnu pesmu. 

      

Ansambl „Đavolji triler” , nastao je iz Nemanjine potreba da ima „rok sastav koji će svirati isključivo klasičnu muziku”. Neretko se događa da publika kraj njihovog nastupa sačeka stajaćim ovacijama. Sastavljao sam ansambl od iskrenih posvećenika muzike koji su po karakteru potpuno različiti jedni od drugih. Šestoro nas je na sceni i naše energije se sudaraju na koncertima, što je prava poslastica za publiku. Uglavnom oživljavamo put klasične muzike kroz vreme. Od baroka preko klasicizma, romantizma do kompozitora današnjice. Obožavam da sviram u Tokiju jer se u japanskoj kulturi posebno ceni klasična muzika. Tamo se zaista osećam kao rok zvezda “, kaže Nemanja Radulović. 

 

Author: Danica ŽunjaninWebsite: http://goo.gl/bajPBvEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Kažu da sam tvrdoglava i uporna, što je za Škorpije donekle normalno. Mislim da mi je upravo ta upornost pomogla da i preko 20 godina ostanem verna svojoj ljubavi prema pisanju.