Mnogi je pamte po riđoj kosi, po specifičnoj boji glasa ili kafanskim pesmama iz njenih emisija, ali zasigurno je pamte svi oni koji su ikada imali priliku da je sretnu ili gledaju na televiziji. Setila sam se nje i kada sam i sama hodala Balkanskom, očekujući da ću je sresti u toj istoj ulici kako sedi na onom meni poznatom koferu kao u špici emisije. Njena prva knjiga me nije iznenadila, a ostale su dosle kao „šlag na tortu“.

 

Vesna je rodjena u Osijeku, u srednju je išla u Podgorici, a studirala Filološki u Beogradu. Prvi posao je dobila sa trinaest godina u Radio Titogradu ,gde je vodila radio-emisiju „Suncokrili“,  a njenim najvećim novinarskim uspehom smatra se emisija „Balkanskom ulicom“ koja ove godine puni petnaest godina prikazivanja.  

      

Kako sama autorka kaže, ,,Balkanskom ulicom” je portretska emisija u kojoj gosti-priznati umetnici, sportisti, novinari, advokati, lekari...govore o trenucima svog dolaska u Beograd sa železničke stanice, Balkanskom ulicom.. Emisija je popularnost i epitet “kulturna” stekla pre svega izborom vrhunskih sagovornika koji su stekli poverenje autorke i pristali da pred televizijskim kamerama ispričaju svoju životnu priču.  Do 2016.godine, “kroz Balkansku” je prošlo oko 500 značajnih ličnosti koje su svojim iskrenim ispovestima kod televizijskih gledalaca izazivale i suze i  smeh. Zato smatram da nije iznenadjujuće što je ova emisija opstala toliko dugo.   U tu čast, Vesna je prihvatila da nam odgovori na par pitanja za ovaj članak. 

 

Untitled 21

 

1. Ove godine Vaša emisija slavi 15 godina emitovanja. Kada ste i kako došli na ideju da snimite emisiju "Balkanskom ulicom"? 

Kada sam rodila dete i bila na porodiljskom bolovanju predložila sam Milomiru Mariću koji je tada uređivao časopis “Profil” da pišem seriju intervjua sa velikim imenima istorije duha Beograda koji su u metropolu došli iz provincije. Njemu se ideja svidela, a ja sam se, dok sam noću hranila Lenku i razmišljala koga bi prvog mogla da intervjuišem, setila da sam i ja došla u Beograd vozom, pa Balkanskom ulicom do Terazija…

     

2. Da li je i Vama Balkanska ulica u Beogradu bila prekretnica u životu kada ste došli u Beograd, kao i većini koji su prošli tuda sanjajući o “boljem i lepšem životu”?

Nisam sanjala o boljem i lepšem životu. Sanjala sam da u velikom gradu preslikam lepotu života i interesovanja koje sam imala u Titogradu, da steknem prijatelje kakve sam imala u gimnaziji, da budem svoj na svome u gradu koji ima više pozorišta, diskoteka, parkova , knjižara, bioskopa od mog rodnog mesta. Ja sam u Beograd došla ne tragajući za boljim životom, već za boljim obrazovanjem.  

 

3. Da li smatrate da ste i posle svih ovih godina na televiziji ostali "svoji"?  

Posle skoro tri decenije u novinarstvu niko ne može reći da je ostao potpuno svoj. Dovoljno je što mirno spavam, iako nisam uspela da budem dosledna svim svojim principima. A možda je glupo i što se nekih držim do danas.

 

4. Da li ste ponosni na sebe kao voditelja koji važi za jednog od najboljih u Srbiji, iako ste jednom pomenuli da ste želeli da pišete za "Politiku", a ne da budete voditelj?

 

Untitled 22 

 

Ja se ponosim uspesima svojih prijatelja i svog deteta. Nemam neka osećanje ponosa kada je reč o mojim uspesima. Nikada nisam izgovorila rečenicu:Ja sam postigla uspeh. Najčešće citiram Gorana Bregovića: Uspeh je sama činjenica da radim i živim od posla koji bih radila i da me ne plaćaju.   Često ste u intervjuima govorili da Vašem karakteru odgovara broj obaveza koji imate.

 

 

5. Da li još uvek mislite tako i da li nekad poželite da kažete "dosta"?  

Ne. Dosta mi je samo uslova u kojima radim i živim, ali pisanja i intervjua se još nisam zasitila.  

 

 

6. Znamo da ste se pokazali i dokazali kao pisac romana u kojima su glavni likovi uglavnom žene. Da li se pronalazite u nekom od tih likova?  

U svim likovima ima mene. Verujem da u svakom glumcu postoji deo karaktera koji igra i u svakom piscu deo onog o kojem piše. Odaću vam jednu tajnu- Mene najviše ima u muškim karakterima.  

 

 

7. Da li Lenka čita romane pre nego što ih date na štampu i da li ume da bude kritična?  

Ne. Lenka nikada nije pročitala ni jedan moj roman. Ona odobri naslovnu stranu kada Dušan Mišić pošalje rešenja, iznese ideje za korekcije. Konsultujem je i oko posvete u kojoj je uvek njeno ime.

 

Untitled 24 

8. Koliko ste van emisije posvećeni sebi i svojoj lepoti pošto i pored svih obaveza izgledate sveže i desetak godina mladje?  

Nisam posvećena onoliko koliko bi trebalo i koliko su druge žene. Nedavno mi je jedna žena plastični hirurg rekla “O, pa imalo bi na tebi svašta da se radi, ali ti nedostatke kamufliraš harizmom”. Naravno da više pazim na ishranu i negu nego što sam to radila sa dvadeset , ali ne robujem ideji o večitoj mladosti. Pre nekoliko dana u Italiji su za stolom do moga sedele tri žene koje imaju oko 80 godina. Bile su sa svojim osmesima i stilom odevanja zanosne iako im je lice puno bora. 

9. Da li ste zadovoljni spisateljskom karijerom kao i novinarskom?  

I jedna i druga su u skladu sa mojim mogućnostima i okolnostima u kojima živim i radim. Bolje može, ali ja nikada nisam želela “leba preko pogače”.

 

10. Da li imate u planu neki novi roman uskoro?   Imam još mnogo romana u planu…  U isčekivanju još petnaest sezona “Balkanske” i novih,  zanimljivih ljubavnih priča izmedju korica, zahvalila bih se Vesni Dedić na ukazanom poverenju.     

 

Author: Danica ŽunjaninWebsite: http://goo.gl/bajPBvEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Kažu da sam tvrdoglava i uporna, što je za Škorpije donekle normalno. Mislim da mi je upravo ta upornost pomogla da i preko 20 godina ostanem verna svojoj ljubavi prema pisanju.