Lidija Jovanović dizajnira obuću koja vas nikako neće ostaviti ravnodušnim. Njeni modeli će vas privući kombinacijom boja kože, oblikom, dizajnom, elegancijom i pre svega kvalitetnom izradom. Kao kostimograf scenskog odevanja želeći da unapredi svoje znanje upisala je kurseve za dizajn šešira i dizajn obuće na londoskoj St. Martins School of Art. Ubrzo će se ispostaviti da je to bilo presudno da pokrene svoju liniju obuće. Rad u modnoj kući Joshua, zatim kao dizajner sportske opreme u NAAI-u, kao i dizajner u Labradoru bili su odlična prilika da uđe u svet proizvodnje i nakon toga pokrene svoj biznis.

 

Unikatni i moderni modeli cipela, sandala i čizama vrlo brzo su pronašli put do zaljubljenika u obuću. Lidijinu obuću osim u Srbiji, mogu da upoznaju i u Italiji i Holandiji. Osim u kreiranju cipela, Lidija uživa i u poslu profesora na Accademia del Lusso ističući da joj je rad sa studentima postao jedan od najdražih aspekata umetničkog angažmana. 

 

1.Po struci si kostimograf scenskog odevanja. Od svih odevnih predmeta odlučila si da se posvetiš obući. Zbog čega si rešila da se baviš obućom i pokreneš lični brend „LJ shoes”?

Zapravo me je kostim posredno doveo do obuće. Tokom studija sam se raspitivala koje bih kurseve na londoskoj St. Martins School of Art mogla da pohađam, a da bi mi bili od koristi pri realizaciji pozorišnih kostima. Tada sam naletela na kurseve za dizajn šešira i dizajn obuće. Kako se kasnije pokazalo oni će mi biti prednost pri prijavi na nagradni konkurs italijanske firme Joshua. Kada sam ta vrata otvorila i ušla u svet proizvodnje ljubav je bila neminovna.

 

Lepota raznolikosti

 

2.Čime se rukovodiš u kreiranju obuće? Koji su to osnovni principi (materijal, oblik, boje) od kojih ne odstupaš u toku kreiranja i pravljenja obuće?

Pre svega kvalitet i autentični dizajn. Kvalitet i odabir materijala je ono što je bilo imperativ od prvog momenta. Dizajn je nešto što je deo mog ličnog viđenja forme, inspirisan u velikoj meri arhitekturom i minulim epohama istorije kostima. Zajedno, to formira kombinaciju oblika i boja koja je, čini mi se, karakteristična i vezuje se već nekako bez zadrške za moj rad.

 

 Foto: Srđan Mijajlović

 

3.Izlaziš u susret kupcima i nudiš im mogućnost da se cipele urade po njihovoj želji (kombinacije boja kože,  modela, korekcije po obliku stopala). Koliko to dodatno zahteva napora i rada i da li je teško u Srbiji naći kupce za svoje proizvode?

Taj oblik lične saradnje je nešto od čega planiramo da ubuduće napravimo mali otklon. Jako je teško sa rastom ka kome vas okolnosti vode izlaziti do te mere kupcima u susret. Kako je strano tržište u sve većem obimu naša buduća destinacija, porudžbine će nažalost naših klijenata biti svedene na pozorišne i filmske projekte.

 

4.Tvoja obuća se prodaje u Italiji i Holandiji. Šta si iz dosadašnjeg iskustva zaključila kakav je ukus Italijana i Holanđana za obuću, na koji način uspevaš da zadovoljiš njihove prohteve?

Ono što mi je pokazao izlazak na strana tržišta je lepota raznolikosti. Ljudi su otvoreni za nove i drugačije stvari. Italijanski ukus je pomalo specifičan, ali to mi je bilo jasno već dok dok sam radila u firmi Joshua, međutim i tu je našu robu prodavao koncept store koji je imao više anglosaksonsko viđenje dizajna.

 

 Foto: Dušan Dimitrijević

 

5. Od 2008. godine radiš na Accademia del Lusso gde predaješ Modni dizajn, istoriju kostima i dizajn aksesoara.Šta je to što pokušavaš da naučiš svoje studente i koliko uspevaš u tome?

Rad sa studentima mi je kroz vreme postao jedan od najdražih aspekata mog umetničkog angažmana. Trudim se da studentima prenesem pored profesionalne obuke i umetničkog rafinmana pre svega entuzijazam za bavljenjem ovim poslom. Posao dizajnera, bez obzira kako to sa strane izgledalo je veoma naporan. Morate u istom ritmu i sa istim entuzijazmom da iz sezone u sezonu izbacujete kreativna rešenja koja su u isto vreme i komercijalno aktuelna, a pri tom da vodite i logistički i marketiški i organizacioni deo posla. Ako u to ne uđete sa velikom ljubavlju i ličnom energijom brzo ćete sagoreti. Ja se trudim da im pre svega otkrijem gde su sve ti mali zdenci energije na kojima će se napajati tokom svoga profesionalnog rada.

 

Uspesi đaka su i moji uspesi

 

6.Tvoji đaci dobijaju nagrade na konkursima dizajnera, njihove kreacije zapažaju i strani modni časopisi. Koliko ti znače njihovi uspesi? Da li su ti rezultati i tebi putokaz kako da nastaviš dalje da radiš kao profesor?

Njihovi uspesi su i moji uspesi i do kraja ne razumem profesore koji se ograđuju od  profesionalnog rada svojih studenata. Nemoguće je stati sa interesom za njihov rad nakon završenog časa. Vi nekome dajete deo sebe sa znanjem koje prenosite i to što vam se oni i nakon toga obraćaju i što mnoge od njih pratim i dalje kroz njihove karijere znači i meni i njima. Veoma mi je drago kada sada, nakon skoro deset godina, mogu sa ponosom da izgovorim imena svojih studenata kao uspešnih profesionalaca. Čini se da mi to govori da sam nešto na tom putu ipak dobro uradila.

 

7.Imala si priliku da se usavršavaš na prestižnoj Saint Martin`s školi za umetnost i dizajn u Londonu na kursu za dizajn obuće i šešira. Šta je za tebe značio rad u toj školi i koliko je to uticalo na tvoje opredeljenje da se posvetiš kreiranju obuće?

Kao što sam na početku rekla to je na neki način bilo presudno za moju dalju karijeru. Međutim to me je još više odredilo kakva vrsta profesora želim da budem kada sam se kasnije za to opredelila. To vreme u Londonu i rad sa njihovom predavačima je formirao moj pogled na pedagogiju i ja sam u prvim danima rada na ADL-u mnogo inspiracije crpila iz sećanja na to vreme.

 

Foto: Tijana Đinđić

Foto: Tijana Đinđić

 

8.Iskustvo si sticala u modnoj kući Joshua, radeći kao dizajner obuće u Labradoru, dizajner sportske opreme u NAAI-u. Kako ti iz sadašnjeg ugla izgleda sve to i postoji li nešto posebno što pamtiš sa tih poslova?

Svaki od tih poslova mi je doneo nešto što je bilo začajno za moje profesionalno formiranje. NAAI me je postavio u potpuno neočekivane uslove. Bavila sam se dizajnom sportske opreme i funkcionalnošću odeće na način koji nam nikada nije približen tokom studiranja. Tu sam naučila šta je industrija i njeni zahtevi. O uticaju Joshue sam već sve rekla. Ona me je definitivno opredelila i približila iskustvo direkne prodaje i kontakta sa kupcem. U Labradoru sam relativno kratko ostala, ali je svakako dao još jednu dimenziju mojoj percepciji dizajna.

 

 Foto: Tijana Đinđić

 

9. Kakvu odevnu kombinaciju bi mogla da preporučiš čitaocima portala Lipsandheels za ove jesenje dane.

Zima će biti, očigledno, hladnija nego što smo se nadali, a to će dati mogućnost modnim sladokuscima da ožive najbolje od predviđanih trendova. Oversajz kaputi i jakne sa što grubljim cipelama, martinkama ili bajkerkama su svakako odličan izbor. Šeširi već nekoliko sezona doživljavaju svoj veliki povratak pa iskoristite to i uživajte u modnim igrarijama.

 

Author: Milka HobetkoEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.