Tamara Rahović i David Rhoderick kreatori su nakita koji je pravi primer da se moderne tehnologije mogu koristiti na različite načine. Tvorci su NewNow Design brenda u okviru kojeg prave 3d štampani nakit. Čitava priča je protkana i ekologijom, jer se nakit izrađuje od biorazgradive plastike. Minđuše, prstenje i ogrlice su za sada dostupni u crnoj i beloj boji što je odlika minimalističkog i svedeng stila koji vole i sami tvorci. U dizajnerski svet Tamara je ušla kao diplomirani ekonomista koju je oduvek zanimala umetnost, a Dejvid je programer, koji je završio Computer Arts u New York-u.

 

1.Kako ste došli na ideju da pravite ovakav nakit?

Kako smo se upoznavali sa novim tehnologijama i izučavali 3d štampanje, tako se javila ideja o nakitu koja je povezala dve ljubavi- modu i tehnologiju. Iza NewNow Design brenda stoji Dejvid- koji pokriva inženjerski i tehnički deo proizvodnje, i ja, Tamara, koja dizajniram i modelujem nakit.

 

Foto: lična arhiva

 

2.Po čemu je specifičan 3d štampani nakit? Opišite nam proces izrade tog nakita.

Štampani  3d nakit se odlikuje malom težinom, tako da i ako neki komadi deluju glomazni, oni su veoma lagani i udobni za nošenje. Prvo krećemo sa idejom koja se prenosi u programe za 3d modelovanje, što zna da potraje od par minuta do par sati, zavisno od kompleksnosti modela. Zatim se fajl šalje programu koji je povezan sa štampačem. Štampač uzima materijal, topi ga i slaže u slojevima u zadatom obliku. Nakon toga modeli se ručno dorađuju i farbaju po potrebi. 

 

Ekološki nakit

 

3.Koji su to komadi nakita koje pravite, šta imate sve u ponudi?

Za sada imamo prstenje, minđuše i ogrlice, u planu su i aksesoari za torbe, kosu, kao i muški nakit.

 

Foto: Nikola Anđelić

 

4.Od kog materijala izrađujete nakit?

Materijali koji se koriste su PLA plastika- biorazgradiva plastika dobijena iz obnovljivih izvora; dok su udice za minđuše od nerđajućeg čelika, što ih čini antialergijskim i nerđajućim. Počeli smo da koristimo i recikliranu plastiku od plastičnih boca, a nameravamo da pokrenemo akciju prikupljanja i recikliranja iste na nivou grada.

 

Foto: Nikola Anđelić

 

5.Kakvi su utisci drugih o nakitu koji izrađujete?

Ljudi su definitivno zaintrigirani i žele da nas podrže i prate naš rad. Mnogima se dopada, a naročito ljudima koji se i sami bave nekom vrstom dizajna, arhitektama, inženjerima.. imali smo par specijalnih porudžbina što predstavlja potpuno novu sferu ideja i mogućnost izrade potpuno unikatnog predmeta.

 

Jednostavnost i svedenost

 

6.Jeste li prilikom izrade nakita imali viziju ko bi mogao nositi i uživati u komadima nakita koje pravite?

U početku smo pravili stvari koje se nama dopadaju, a onda smo na marketima i  sajmovima pitali ljude i slušali njihove komentare i predloge i uklapali se sa tim, a opet da ostane u domenu i našeg ukusa i ideje. Veliku pažnju smo na proteklom Fashion Week-u dobili od modnih dizajnera koji su imali revije, a neki od njih su i kupili naše komade. Želimo da napravimo više različitih linija i budemo dostupni širem krugu ljudi.

 

7.U vašem nakitu prisutna je geometrija, prepoznatljivi oblici. Da li je to rezultat vaše kreacije, mogućnosti mašine ili nešto sasvim drugo? Koje boje su dominatne? U čemu pronalazite inspiraciju za nakit?

Geometrija i minimalizam je ono što volimo i Dejvid i ja. Jednostavnost i svedenost bez nepotrebnih dodataka. Mogućnosti mašine su velike, ali se trudimo da budemo dosledni ideji i jednom prepoznatljivom stilu. Crna i bela su dominantne boje, što ide i uz taj minimalizam, ali ćemo uključiti i nekoliko pastelnih i metalik boja.

 

Foto: Nikola Anđelić

 

8.Kakvi su vam planovi za dalje? Šta još planirate da pravite?

Kao što sam pomenula, želimo da podignemo svest o reciklaži i održivoj modi. Kada budemo u prilici, želimo da budemo deo humanitarnih akcija i pomažemo ljudima u svojoj okolini. Što se tiče samog nakita, nastavljamo da istražujemo nove materijale i oblike i da se malo više posvetimo muškoj populaciji i njihovim potrebama.

 

Nakit možete naći u Novom Sadu, Unikatni Kutak i u Beogradu- Jane Doe Store.

 

Author: Milka HobetkoEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.