Modni dizajner Iva Kujundžić je na nedavno završenom Srbija Fashion Weeku u okviru međunarodnog takmičenja mladih dizajnera, kolekcijom Dream Noir očarala žiri ovog takmičenja i osvojila prvo mesto. Iva ističe da je u ovoj kolekciji povezala svoj dizajnerski i vajarski izraz u kostime koji su postali oživljena umetnička dela u crnoj boji, jer joj upravo ona dozvoljava da eksperimentiše u formi.

 

Ova multimedijalna umetnica završava studije modnog dizajna na Accademia del Lusso, ali naglašava da učenju i usavršavanju nikad nema kraja. Do sada je učestvovala na Belgrade Fashion Week-u gde je bila finalista  B future konkursa za studente i mlade modne dizajnere, a našla se i u finalu Fashion selection konkursa za mlade dizajnere. Poigravanje sa neobičnim rezultiralo je nastankom brenda Arted gde Iva ručno oslikava torbe i tako povezuje ono što najviše voli, slikarstvo i modu.

 

1. Na šta si stavila akcenat u svojoj kolekciji koju si predstavila na Fashion Weeku? Čime je bila inspirisana ta kolekcija? Koje si materijale koristila ?

Svoju kolekciju najbolje bih mogla da opišem kao sudar slikarstva i skulpture, interpretiran kroz modu. Inspiraciju neretko nalazim u ranim godinama dvadesetog veka, dok je u ovom slučaju nadrealizam bio polazna tačka mog stvaranja. Želela sam da nađem vezu između snova i realnosti, snage i ranjivosti, baveći se s jedne strane istraživanjem podsvesti, a sa druge strane anatomijom ljudskog tela.

 

Cilj je bio da kroz dekonstrukciju i postavljanje u prvi plan nečega što je sakriveno od našeg pogleda, a tako nezaobilazno u potrazi za idealnom formom, dođem do savršenih, nosivih, skulpturalnih oblika. Anatomija tela pretočena u igru teksturama kroz monohromatski okvir bila je veliki izazov, jer je povezala moj dizajnerski i vajarski izraz u kostime koji su postali oživljena umetnička dela. Što se tiče materijala, kombinovala sam različte neobične teksture, a dominiraju koža i neopren.

 

 

 Foto:Veljko Mitrović

 

2. Zbog čega si odabrala da radiš sa crnom bojom? Šta za tebe znači crno?

Kada radite u monohromatskim tonovima, tada imate mogućnost da tretirate odeću kao platno. Crna boja mi dozvoljava da eksperimentišem u formi. Ona je teatralna, melanholična, elegantna i poetična.

 

ODUVEK ZNALA ŠTA ĆE BITI

 

3. Koliko i šta ti znači pojavljivanje na ovom modnom događaju?

Izlaganje i nagrada za najboljeg mladog dizajnera na Serbia Fashion Week-u u okviru Fashion Talent Design Competition konkursa, pružila mi je priliku da učestvujem na prestižnom avangardnom, modno-.umetničkom festivalu FashionClash u Holandiji. Jako mi je značilo to što su moj rad ocenjivali svetski modni stručnjaci, jer to zaista pokazuje da se kvalitet rada prepoznaje i van granica Srbije.

 

4. Završavaš modni dizajn na Accademia del Lusso. Kako i zašto si se opredelila za modni dizajn?

Mislim da sam jedna od retkih ljudi koji su oduvek znali šta žele da budu. Tako je sa nama umetnicima, taj poziv nas pronađe i pre nego što to sami shvatimo. Naravno bilo je i novih snova, usputnih, manje bitnih. Međutim, to znanje šta je moj poziv u životu i šta ćeme ispuniti je uvek ostajalo isto. Od svoje druge godine sam znala da ću biti slikarka ili dizajnerka. Počelo je od crtanja po zidovima i oblačenja barbika, pa do danas. Stipendija na Akademiji je bila prava stvar za mene.

 

Foto: Vladimir Veličković

 

5. Na koji način vidiš i shvataš modu? Koji su to odevni predmeti koje najviše voliš da kreiraš?

Moda će za mene uvek predstavljati granu umetnosti, bilo da je u pitanju avangarda ili komercijalna varijanta. Uh teško pitanje, obožavam prosto ceo proces stvaranje kolekcije, tako da ne bih mogla da izdvojim konkretan komad koji najviše volim da kreiram.

 

UMETNIČKI PRISTUP MODI

 

6. Da li više voliš da kreiraš nosive odevne komade ili ekscentrične kreacije?

Mom senzibilitetu mnogo je bliži umetnički pristup modi, ali daleko od toga da ne uživam i u kreiranju nosivih odevnih komada. Mislim da je umeće dizajnera upravo u tome da pokaže da može da radi i jedno i drugo, jer tu leži prava kreativnost.

 

7. Praviš i rukom slikane tašne. Kako to tačno radiš i otkud interesovanje za tako nešto?

Doživljavam sebe kao slikara u telu dizajnera, kao osobu koja živi za stvaranje u svakoj formi i upravo je to razlog zbog kog najviše uživam u povezivanju različitih vrsta umetnosti. Tako je i nastao brend Arted, kojim sam objedinila dve velike ljubavi, modu i slikarstvo.

 

Tašne tretiram kao platno, koje oslikavam specijalnim bojama za tekstil, nakon čega sledi lakiranje posebnim lakom, koji omogućava potpunu zaštitu slike, pa se mogu nositi i po kiši i po snegu. Ideja je da na ovaj način umetnost približim ljudima.

 

 Foto: Veljko Mitrović

 

8. Kakvi su tvoji planovi? U kom pravcu želiš da se razvijaš?

 

Počinjem da radim na novoj kolekciji, ali ne bih da otkrivam previše. Mogu samo da obećam da možete da očekujete neočekivano!

 

9. Nastavljaš li dalje školovanje ili planiraš da pokreneš svoju modnu liniju?

Volim u šali da kažem da ću se doživotno školovati, jer je moja želja za novim znanjima beskrajna. To ide ruku pod ruku sa poslom. Brend sa tašnama već postoji, a u skorije vreme možete očekivati još iznenađenja, nešto novo je u pripremi.

 

Author: Milka HobetkoEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.