Ogrlice Ive Novičić pričaju neverovatno kreativne priče bojama i šarenolikošću materijala od kojih nastaju. U okviru brenda Iva did it. koji traje već desetak godina nastalo je mnogo unikatnih i jedinstvenih ogrlica. Iva iako po struci master inženjer organizacionih nauka otisnuvši se u svet ručnih radova, savladavši neke tehnike rada sa određenim materijalima ubrzo je shvatila da su ogrlice njen izbor i velika ljubav, koji su postali njen posao i opredeljenje.

 

Ističe da je u svaku ogrlicu uloženo maksimalno truda, rada, strpljenja, znanja i da je radosna kada vidi sreću i oduševljenje na licu onih koje nose njene ogrlice. Od pre nekoliko godina sa drugaricom je pokrenula i brend Nani Zani gde stvaraju ogrlice, ali glodalice za bebe.

 

 

Kako je nastala Iva did it?

Neplanirano i planirano u isto vreme; iz radoznalosti i neobuzdanosti. Spontano sam otkrila ovaj svet pre desetak godina i još uvek stvaram u njemu. Bilo je to puko listanje online sadržaja gde sam se zadržala na pojedinim ručnim radovima i tehnikama, a potom otkrila načine da i sama to radim. U međuvremenu mi je ta radoznalost promenila način života.

 

Od čega nastaje tvoj nakit i kako se iskristalisalo da perlice budu sastavni deo?

Materijala koje koristim ima mnogo i ne bih mogla ni jedan staviti kao najvažniji ili najmanje važan. Tu su drvo, kamen, žica, vuna, polimerska glina, pamuk i plastika; staklene perle i keramičke kugle. Tehnike su kombinovane i mnogobrojne. Od malih staklenih perli opheklanih oko gumenog elementa, do savijene žice, perli od filcane merino vune i pamukom opheklanih drvenih perli. Tu su i drvene perle oslikane akrilnim bojama. Priroda me ne pušta  da se fokusiram na jedan materijal ili model ogrlice, pa su kombinacije brojne.

 

 

 

Šta je sve potrebno da bi nastala jedna tvoja ogrlica? Koliko truda, vremena, rada treba za to? 

Pojedini delovi zahtevaju rad od nekoliko sati, a neki dan ili dva. Keramičke kugle, recimo, zahtevaju rad od nekoliko dana. Najčešće se zapostavi vreme uloženo u učenje i iskustvo, pa neke stvari izgledaju lako i brzo. Svakako je proces dug, složen i zahtevan i u njega je uloženo puno znanja, truda, ljubavi i strpljenja.

 

Kako si uspela da se izboriš i kreiraš nakit koji je totalno drugačiji od drugih?

Nisam se vodila ciljem da budem drugačija od drugih, već sam se vodila sobom. Ne posmatram život, ni posao, kao borbu, već se fokusiram na rad i ljubav i verujem da takav koncept donosi dobar rezultat.

 

 

Koliko si materijala isprobala u okviru svog nakita i na koji način odlučuješ šta bi od materijala mogla koristiti?

Ako ih stavim na spisak, shvatam da broj ide ka dvocifrenom. Vodim se svojim senzibilitetom, ali i znanjem stečenim tokom brojnih časova crtanja i slikanja. Iskustvo stečeno savlađivanjem mnogih tehnika je takođe dragoceno.

 

 

Tvoje ogrlice su prepune boja, vedrine i duha. Da li su vedre boje deo tebe ili je neki drugi razlog što si se odlučila za takve ogrlice?

Da, vrlo je lično. Nekad su inspiracija konkretne stvari ili kombinacije boja, a nekad je to trenutna emocija. Vođenje trendom smatram pogrešnim i lošim po stvaralački senzibilitet.

 

Na koji način tvoje ogrlice nalaze put do kupaca? Koliko i šta ti znači kada vidiš na nekome tvoju ogrlicu?

Kada se mreža ljudi jednom formira, gotovo je neminovno njeno širenje. Pitanje je samo dinamike. Verujem da kvalitet tu postavlja stvari na pravo mesto, a moja radost kada vidim njihovu radost je velika.

 

 

Šta bi iz asortimana tvog nakita preporučila našim čitaocima za ove tople, sunčane dane?

Samo ono što im srce pokreće!

 

Author: Milka HobetkoEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.