Ne naiđe se baš često na unikatnu ogrlicu, minđuše kojima se oduševite listajući po timeline-u. Ili još bolje kad na nekom divno stoje i ne možete da odolite da ne pitate odakle su.

 

 

 

Tada, vi se zapravo prepoznajete u ideji i delu samog autora. Kao kada zastanete u čitanju rečenice koju niste umeli sami da sročite, pesmi koja vas je našla.

 

Neko je uložio sve što zna, što sanja i od čega mu srce brže lupa u rukotvorinu. U taj čvor kreativnosti, veštine i preduzimljivosti uvezano je svo šarenilo entuzijazma i poleta.

 

Upravo takvi razigrani čvorovi cvetaju u Jamais vu carstvu. Ovo je sasvim poseban nakit od tkanine, kakav se retko nađe. Retko ili nikad viđen kako mu i ime kaže.

 

Veseo, decentan a opet nosi jednu radost i lakoću koja stoji onima vedrog duha i posebnog ukusa. I na prvi pogled vidi se elegancija koja nastaje predanim radom. Nije lako ovo uplesti.

 

 

 

 

 

 

jamaisvunakit

 

 

 

 

Milaca Zdravković, autorka, druži se sa Singericom od malena. Lako objašnjava kako je došla na ideju za ovakav nakit:

Ideja se javila sasvim spontano jednog leta, pripremala sam se za odlazak na more i od svoje iznošene košulje sa mornarskim dezenom, napravila sam prve komade nakita za sebe. Želela sam nešto što bi se uklapalo uz letnje odevne kombinacije. To se dopalo najpre  devojkama iz moje okoline a onda sam preko kruga prijatelja, došla do prvih, pravih kupaca.

 

 

Šta je sve potrebno, koliko dugo traje i kako se od kreiranja i šivenja zarade i žuljevi dalje kaže:

Izrada traje više sati ili dana i zahteva puno strpljenja. Priprema za rad podrazumeva izbor adekvatne tkanine a ne može se bez zamisli i ideje o modelu kome bi najlepše stajao baš taj dezen. 

Sam proces obuhvata krojenje, šivenje na mašini, ručno spajanje sašivene tkanine i kanapa, lanaca i metalnih elemenata. Zatim sledi izrada određene vrste čvora i na kraju, lepljenje. Možda je najteži deo upravo navlačenje tkanine preko kanapa, jer se izvodi sporo, milimetar po milimetar, kako se materijal i šavovi ne bi oštetili. To je deo zahvaljujući kome redovno dobijam žuljeve na rukama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kada prsti sami ispletu...

 

Mašta je ono što autorski rad održava i po čemu se prepoznaje. Svako ima svoje inspiracije a Milica ih nalazi na svakom koraku...

 

Jako volim da putujem i boravim u prirodi i to na mene deluje stimulativno i produktivno. Ipak, nema tog mesta koje pruža veći spokoj i inspiraciju od sopstvenog mira i uranjanja u svoju dušu.

Ponekad me sama tkanina inspiriše, dešavalo se da primarno nemam ideju o izgledu celokupnog komada, a onda me igra kanapom obučenim u tkaninu dovede do rešenja i “prsti sami ispletu”.

 

 

Nije lako doći do pravih materijala pogotovu što sama izrada nameće određene kvalitete. Od obilazaka prodavnice metraže, krojačkih restolova do namenski štampanih dezena, Milica je umela da izabere i snađe se. Pamuk, pamuk sa svilom, brokat ili pliš, ali uvek nešto prijatno, glamurozno ili veselo.

 

 

 

 

 

Osmeh koji sve govori

 

 

Izmamiti osmeh zadovoljstva je i poduhvat i samo po sebi najveća nagrada. Dame koje nose Jamais vu nakit su takođe inspiracija.

 

Prve kontakte sa ljubiteljima svog nakita sam ostvarila preko kruga prijatelja, a zatim i putem društvenih mreža. Najviše sam se obradovala kada sam videla da je jedna devojka nosila Jamais vu ogrlicu na svom venčanju.

Devojke koje nose moj nakit  uživaju u dodavanju aksesoara i preferiraju zabavne odevne kombinacije.

Najoriginalnija ideja do sad je bila podvezica izrađena ovom tehnikom. To je bila ujedno i najneobičnija porudžbina.

 

 

 

 

 

Po želji ili iz kolekcije

 

 

Jamais vu je prolećna i letnja inspiracija, bilo da birate iz kolekcije ili se osmelite za sopstveni unikatan komad.

 

Kolekcije uglavnom sadrže desetak ogrlica i objavljujem ih sezonski, nekoliko puta godišnje. Pojednačne komade radim po porudžbini i vreme isporuke je obično 7 do 10 dana. Prilikom poručivanja nakita po želji postoji mogućnost izbora modela i materijala. Ima i onih od kojih dobijem osnovne smernice i koji mi prepuste da odradim po sopstvenoj inspraciji.

 

 

Dočarajte sebi deo retkog zadovoljstva što ga medju javom i med snom, neumorna pletisanka plete živo! Samo izaberite svoj čvor!

 

 

 

Author: Jasna DrenovacWebsite: http://goo.gl/dGi7nUEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Pišem, jer se drugačije ne može. Slavim svaki nerođendan, uz malu izvrnutu tortu, u društvu aždaja poeta! Ozbiljno navučena na medena srca, Čehova, Harmsa, decu i pse koji ništa ne slušaju.