Zdravlje

Grejp, još zvan grejpfrut, je tropska biljka iz porodice agruma. Inače je gorkog okusa zbog čega ga mnogi ljudi izbjegavaju prilikom kupovanja voća. Sam plod grejpa je svijetložut, ali postoji i sorta crvenog grejpa, još zvanog krvavi grejp.

 

Pripremate se za put i radujete se odmoru koji sledi, ali ne možete da ne brinete zbog moguće mučnine i ostalih pratećih neprijatnosti duge vožnje, naročito ako sa sobom vodite decu. Ukoliko patite od mučnine prilikom vožnje, neophodna vam je adekvatna priprema za put  i možete izbeći neprijatnosti koje su vam poslednji put pokvarile putovanje.

Konačno su nam stigli sunčani dani posle duge zime i jedva smo dočekali taj nalet pozitivne energije i priliku da raspoloženi šetamo i uživamo u prirodi. Međutim, iako Sunce u ovo doba godine izgleda naivno i bezazleno, ono može biti vrlo opasno. Prvi razlog je što nemamo utisak da je velika vrućina i da peče onim intenzitetom kao tokom leta, pa i ne pomišljamo da bi trebalo da se zaštitimo, a drugi razlog je neadekvatna adaptacija naše kože posle zimskog perioda mirovanja.

Šta bi trebalo znati o ovim napastima? Krpelji su paraziti koji se nalaze na zelenim površinama u prirodi. Hrane se krvlju životinja i ljudi. Period njihove aktivnosti je od ranog proleća do kasne jeseni. Nisu svi krpelji potencijalno opasni jer nisu svi zaraženi uzročnikom Lajmske bolesti. Lajmsku bolest izaziva krpelj vrste Ixodes ricinus inficiran bakterijom Borelia burgdorferi. Ne postoji mogućnost prenosa infekcije sa zaražene osobe na zdravu.