U želji da izgube višak kilograma, često čujem devojke da se odlučuju za dijetu ''izbaciti večeru'' tj. ne jesti ništa nakon 17, 18h. Svesno pristaju na nervozu i osećaj gladi samo da bi ostvarile cilj. Često se dešava da je glad toliko jaka da nas natera da u kasnim satima ustanemo iz kreveta i odemo do frižidera. U tom trenutku ne razmišljamo previše i jedini cilj koji imamo je da zadovoljimo glad! Nekako uspemo da preživimo veče ali šta se dešava ujutru sa našim telom? Da li se teško budimo? Ili se probudimo umorni, bez energije i iscrpljeni?

 

Da bi najlakše objasnili, uzećemo jedan primer. Zamislite da imamo poslednji obrok u 17h (što bi bilo u redu ukoliko odlazimo na spavanje oko 19, 20h ali u praksi nije baš tako), uglavnom je odlazak na spavanje oko 23h pa i kasnije. Kada ustanemo ujutru, mali broj ljudi ima naviku da odmah doručkuje, nažalost većina ili preskače doručak ili započinje dan kafom i cigaretom. Nakon toga nastavljamo sa raznim čokoladicama, sokovima i konkretan obrok možda imamo tek za ručak. U svakom slučaju naše telo ne dobija hranu 12 sati pa i više. Da li mislite da to ima pozitivan uticaj na naš metabolizam? Šta se zapravo dešava u našem telu?  

 

1.Metabolizam se usporava

Naše telo je izuzetno pametno i ukoliko preskačemo obroke, primorano je da pravi rezerve u vidu masti kako bi mogli da funkcionišemo sve te sate bez hrane.

 

2.Mišićna masa opada

Ukoliko naše telo ne dobija dovoljno hranljivih materija putem hrane, moraće da se snađe i uzme tamo gde ih ima. Nažalost, telo uzima iz naših mišića jer se u mastima nalaze samo toksini i voda. To dovodi do opadanja mišićne mase što doprinosi usporavanju metabolizma.  

 

san

 

 

3.Telo ne uspeva da se regeneriše tokom noći

Dok spavamo, naše se ćelije regenerišu pod uslovom da imaju dovoljno hranljivih materija koje dobijaju iz hrane. Ako poslednji obrok imamo u 17h a odlazimo na spavanje oko 23h, naše telo definitivno neće imati dovoljno nutrijenata za regeneraciju tokom noći. U tom slučaju se budimo umorni i bez energije.      

 

Stalno smo fokusirani na stvari koje moramo da izbacimo ili koje ne bi smeli da jedemo, umesto da se fokusiramo na ono što je našem telu potrebno. Kada povećamo unos namirnica koje su nam potrebne, posledično se smanjuje unos nezdrave hrane. Uveče bi trebali biti fokusirani na hranu koja je bogata vlaknima kao što su razne vrste žitarica, mahunarke, povrće... Takva hrana je niskokalorična, daje nam sitost, pomaže u mršavljenju, čišćenju tela i ima još niz drugih pozitivnih stvari na naše zdravlje o čemu ćemo detaljnije u nekom od narednih tekstova. Probudite se ujutru sveži, odmorni i puni energije za svakodnevne aktivnosti!