Često nam se dešava da tokom dana od silnih obaveza i juranjave zaboravimo na jako bitnu stvar koja je neophodna za normalno funkcionisanje našeg tela. Bez hrane možemo da preživimo i nekoliko nedelja ali bez VODE samo nekoliko dana. Veliki deo našeg tela je sastavljen iz vode, čak do 78%. Sastavni je deo našeg mozga, kostiju, krvi (čak do 93%), mišića (75%), kože, neophodna je za mnoge metaboličke procese u organizmu.

 

Važna za regulisanje temperature tela, detoksikaciju, regulisanje varenja i metabolizma, transport hranljivih materija itd...pored svih tih faktora utiče i na kontrolu APETITA. Često se osećamo umorno, imamo slabu koncentraciju, glavobolje, česte napade gladi, suvu kožu...da li znate da to mogu biti znaci da je telo dehidriralo? Da li unosimo dovoljno vode možemo zaključiti i na osnovu izgleda urina. Ukoliko je tamno žute boje sa jakim mirisom, unos vode definitivno nije dovoljan. Unos vode zavisi od više faktora: od opšteg zdravstvenog stanja, nivoa telesnih aktivnosti, vremenskih uslova itd. ali prosek je da na 25kg telesne mase treba uneti 1l vode na dnevnom nivou. Trebamo biti svesni da svakoga dana gubimo vodu iz organizma prilikom disanja, znojenja, mokrenja, samo dok spavamo za proces regeneracije izgubimo oko 1l vode. Negde smo svi mi svesni koliko je voda bitna a često nam se dešava da zaboravljamo na nju. Kada osetimo žeđ, naš prvi izbor su razni sokovi i gazirana pića. Na taj način vrlo lako možemo uneti veći broj praznih kalorija a da toga nismo ni svesni, praktično ništa hranljivo nismo uneli a postali smo ''siti''. Zato vam preporučujemo par stvari:

  1. Dan počnite sa čašom vode
  2. Za početak je najlakše rasporediti 4 čaše vode ujutru i 4 čaše posle podne
  3. Nosite sa sobom flašicu
  4. Unosite dosta voća i povrća koje su bogate vodom
  5. Ukoliko osetite da vas glava boli, ne posežite odmah za lekom. Prvo popijte samo čašu vode jer je vrlo moguće da vam telo zapravo daje znak da je dehidriralo. Uvereni smo da nam u tom slučaju lek pomaže a zapravo je čaša vode koju smo popili sa lekom.
  6. Kada osetite glad, prvo popijte čašu vode. Centar za žeđ i glad u mozgu su blizu i često se desi da vam telo poručuje da je gladno a zapravo je žedno.
  7. Pre svakog obroka popiti čašu vode. To će vam pomoći da unesete manje kalorija.

        8. Sačekajte bar 20, 30 minuta nakon obroka pre nego što nastavite sa vodom.     Pravilan i svakodnevan unos vode je jako bitan za normalno funkcionisanje našeg tela. Ne čekajte da osetite žeđ jer u većini slučajeva je telo tada već dehidriralo. Ukoliko ste zaključili da ne unosite dovoljno vode, postepeno povećavajte količinu i to čaša, dve više na nedeljnom nivou. Bez nalivanja, već ravnomerno rasporediti unos tokom dana. Na taj način će telo lakše prihvatiti veću količinu vode, neće vam stomak biti naduven i nećete često trčati do toaleta.

Autor teksta: Marina Nekrep, savetnik na polju ishrane i treninga. Jedan od osnivača Dream Gym koncepta u Sloveniji. Radi na području Slovenije i Srbije.           

Ukoliko imate neka pitanja, slobodno joj se obratite na marina.dreamgym@gmail.com