Iako se spominju još od perioda Stare Grčke i Rima, poremećaji ishrane spadaju u bolesti savremenog doba. Danas možemo govoriti o njihovoj epidemiji.U poremećaje ishrane spadaju anoreksija, bulimija i prejedanje. Najčešće se javljaju kod žena, ali se govori i o sve većem broju muškaraca koji se javljaju terapeutima sa ovim problemima. Anoreksija predstavlja poremećaj gde osoba konstantno brine o svom fizičkom izgledu i nastoji da bude još mršavija. Trudi se da unosi što manje kalorija, gotovo i ne jede, i pri tome često veoma intenzivno vežba.

 

Osobe koje boluju od anoreksije najčešće su izrazito mršave, ali sebe vide iskrivljeno. Često su predstavljene slikom veoma mršave osobe koja stoji pred ogledalom, a u odrazu vidi krupno telo. U prethodnom iskustvu ovih osoba često nalazimo probijanje granica, fizičkih i psihičkih, neadekvatne odnose u porodici i mnoštvo poruka o tome kakve bi trebale da budu. Kod bulimije, osoba ima epizode prejedanja, koje su zatim praćene čišćenjem u vidu, najčešće povraćanja, ali i korišćenja laksativa i klizmi kako bi se izbacilo ono što je pojedeno.

 

 

Po izgledu osobe, ne možemo prepoznati da pati od bulimije, obično je prosečne telesne mase ili čak prekomerne težine. Ipak, često po rukama ima povrede od zuba, koje nastaju pri prisilnom povraćanju, a dolazi i do poremećaja različitih organa sistema za varenje (ždrela, jednjaka..), kao i oštećenja zuba od konstantnog dodira sa želudačnom kiselinom. Često kasne, jer ritual povraćanja moraju završiti do kraja. U istoriji ovih osoba, često su preplavljujuće, previše brižne majke, koje su detetu davale sve i previše, ali neadekvatno, ne procenjujući njegove stvarne potrebe. Osobe sa poremećajem prejedanja karakteriše jedenje velikih količina hrane u kratkom vremenskom periodu. Nakon toga, osećaju stid i krivicu. U iskustvu ovih osoba je često zanemarivanje od strane roditelja, to su deca koje su uvek bila “na usluzi”, bez preteranog obraćanja pažnje na njih i njihove potrebe. Takođe, poremećaj prejedanja često se javlja kod osoba čiji su roditelji svako uznemirenje deteta tumačili glađu (“Nemoj plakati, evo ti čokoladica.”), te osoba ni sada ne ume da odredi šta joj je zaista potrebno. Za osobu koja pati od prejedanja, hrana predstavlja zamenu za sve ono što nije izgovorila, osetila, pokazala.

 

Vreme prejedanja je vreme koje posvećuju samo sebi i u toku kojeg imaju svoju slobodu i kontrolu. Jasno je da se u pozadini ovih poremećaja nalaze dublji konflikti u ličnosti koji se onda prenose na hranu i jedenje. Ako ste opterećeni fizičkim izgledom, svojom kilažom i time koliko jedete, to može biti uvod u neki od poremećaja ishrane. Neophodno je odreagovati na prve znake i zatražiti pomoć stručnjaka. Iako možda izgleda bezazleno, mnogi slučajevi (naročito anoreksije), završe smrtnim ishodom zbog iscrpljivanja organizma do krajnjih granica. Razgovor sa stručnim licem pomoći će Vam da se izborite sa ovim problemom. Rad je dugotrajan i uvek podrazumeva uključenost čitavog tima, koji pored psihoterapeuta čine lekar, psihijatar i nutricionista. Takođe, ne ustručavajte se da reagujete ukoliko kod neke od prijateljica primetite simptome. Podrška je u prevazilaženju problema veoma važna- informišite se, potrudite se da razumete šta joj se dešava bez osuđivanja i budite joj na raspolaganju.   

 

Author: Marina NekrepEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Savetnik sam na polju ishrane i treninga. Jedan sam od osnivača Dream Gym koncepta u Sloveniji. Radim na području Slovenije i Srbije.