Svaka mama čuva sve lekove izvan domašaja dece. Ipak, ponekad se dešavaju propusti sa ozbiljnim posledicama. Nije redak slučaj akutnog trovanja dece preparatima gvozdja usled akcidentalnog uzimanja većih količina ovih lekova. Po pravilu, preparati su propisani majkama, ali ih one ostavljaju na mestima koja su lako dostupna deci.

 

Savet svim mamama je da ove preparate obavezno drže na mestima koja su izvan domašaja dece. U nekim zemljama postoje propisi o čuvanju preparata gvožđa u posebnim posudama koje deca ne mogu otvoriti („childproof“ containers), medjutim u našoj zemlji to nije slučaj, pa ih možete naći i u obliku blister pakovanja iz kojih je moguće sa lakoćom vaditi tablete ili kapsule. Posebnu pažnju bi trebalo obratiti na decu uzrasta izmedju prve i šeste godine života, jer su ona u tom periodu jako radoznala i aktivna, istražuju svoju okolinu i ne shvataju u pravoj meri njene uobičajene opasnosti.

 

Dečiji organizam je osetljiviji i toksični efekti gvožđa su izraženiji nego kod odraslih. Dovoljno je desatak tableta ili kapsula bilo kog oralnog preparata gvožđa (ferosulfat, feroglukonat, ferofumarat) da bi kod dece nastupilo trovanje sa letalnim ishodom. Korisno je znati da belance jajeta i mleko vezuju gvožđe, pa bi ih, ukoliko do zadesnog unosa dodje, trebalo davati oralnim putem pre ukazivanja lekarske pomoći u medicinskoj ustanovi.  

 

Author: Milica ZdravkovićEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Ukoliko me ne pronađete u lekarskoj ordinaciji, proverite i neka druga mesta. Možda upravo obilazim neke inspirativne destinacije, istražujem prirodu i fotografišem ili u toplini svog doma na mašini za šivenje stvaram nakit od tekstila ili uživam u društvu bliskih ljudi.