Termin migrena potiče od grčke reči hemikranios što znači “pola glave”, čime je naglašena jednostrana distribucija migrenoznog bola glave.  Svaki deseti stanovnik planete (15% žena i 5% muškaraca) pati od ponavljanih napada migrene.

 

Kod većine ljudi, migrena ometa normalno funkcionisanje (napad zahteva mirovanje u postelji u zamračenoj i tihoj prostoriji) i remeti  kvalitet života (strah od sledećeg  napada, socijalna ograničenja).

 

Medjutim, migrena je više od bola. Napadu bola prethodi odredjeni skup simptoma, a bol prate fonofobija (osetljivost na zvuke), fotofobija (osetljivost na svetlost), mučnina ili povraćanje. Kako da pomognete sebi?

 

1. Obratite se lekaru  

Javite se neurologu ukoliko imate napade dugotrajnih (od 4h do 3 dana), jednostranih, pulsirajućih  glavobolja jakog intenziteta, praćenih mučninom ili osetljivošću na zvuke ili svetlost. Rešenje nije u “toni” popijenih analgetika ili ignorisanju bola i čekanju da napad prodje.

 

2. Uzmite lek na vreme  

Veoma je važno primeniti terapiju na vreme, jer većina lekova protiv bolova postaje manje efikasna sa povećanjem intenziteta bola. Prepoznajte simptome koji prethode napadu migrene. Kod obične migrene (bez aure), glavobolji može prethoditi promena raspoloženja (euforija ili depresija), žeđ, želja za uzimanjem određene hrane, uznemirenost, zamor, zevanje i pospanost. Klasičnoj migreni prethodi aura (vidna, senzorna ili motorna) i ona Vam zapravo može ukazati na predstojeći napad, ukoliko ste ranije imali slično iskustvo.

 

3. Utvrdite dnevni raspored aktivnosti  

Promene u dnevnom rasporedu, poput nedostatka ili viška sna, preskakanja obroka ili neke aktivnosti, mogu biti okidači migrene. Utvrdite svoj dnevni plan aktivnosti i pridržavajte ga se.

 

4. Prepoznajte okidače

Čokolada, meso, citrusi, banana, crni luk i crno vino neki su od najčešćih okidača migrene. Stres, ali i relaksacija nakon stresa, zamor, iscrpljivanje, putovanje, jaka svetlost i buka takođe mogu pokrenuti migrenu. Identifikujte faktore koji kod Vas izazivaju migrenu i izbegavajte ih.

 

5. Vodite dnevnik glavobolja

Svakog dana upisujte prisustvo/odsustvo glavobolje, početak tegoba, znakove upozorenja, intenzitet bola, trajanje i vrstu i dozu leka koji ste uzeli. To Vam može pomoći u identifikaciji okidača migrene, a može biti značajno i Vašem lekaru prilikom planiranja lečenja i prevencije budućih napada migrene.

 

6. Vežbajte

Tokom napada fizička aktivnost pogoršava bol. Dakle, ukoliko pokušate da vežbate sa glavoboljom, samo ćete je pogoršati.  Medjutim, redovnim vežbanjem možete smanjiti učestalost, intenzitet i trajanje migrene. To je takodje jedan od načina da se oslobodite stresa i poboljšate raspoloženje.

 

7. Relaksirajte se

Naučite da se opustite. Odaberite aktivnosti koje vas čine srećnim i skreću Vam misli sa briga. Da li je to šetnja, druženje sa prijateljima, trening, odlazak na jogu ili vežbe disanja, nije važno, bitno je da ta aktivnost odgovara Vašem ličnom senzibilitetu i da proizvodi svoj pozitivni efekat, odnosno, da Vas opušta.

 

Author: Milica ZdravkovićEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Ukoliko me ne pronađete u lekarskoj ordinaciji, proverite i neka druga mesta. Možda upravo obilazim neke inspirativne destinacije, istražujem prirodu i fotografišem ili u toplini svog doma na mašini za šivenje stvaram nakit od tekstila ili uživam u društvu bliskih ljudi.