Napisali ste spisak želja za predstojeću godinu i sebi i drugima poželeli puno zdravlja. Međutim, da li se na tom spisku ciljeva nalazi barem jedna zdrava navika, ili makar odluka da eliminišete jednu lošu? Da li ste spremni da izađete iz zone komfora i učinite nešto dobro za svoje telo i duh?

 

Početak nove godine je pravo vreme za to. Još uvek nije kasno da neki od ovih predloga upišete na svoju listu želja za 2018-tu godinu.

 

Idite na redovne preventivne preglede.

Znam da niko ne voli da ide kod lekara, naročito ne ako nema nikakvih tegoba. Preventivni pregledi se obavljaju o trošku zdravstvenog osiguranja, odnosno za Vas su potpuno besplatni. Ovo se naročito odnosi na redovne posete ginekologu i prevenciju maligniteta kod žena. Ukoliko se bolest otkrije na vreme, šanse za izlečenje su mnogo veće nego u kasnijoj fazi.

 

Prestanite da pušite.

Svima je poznato da je pušenje štetno po zdravlje. Ukoliko ste pušač, razmislite kako da se rešite ove loše navike.

 

Ne izlažite se prekomerno sunčevoj svetlosti.

Ne zaboravite da zaštitite kožu, kako prilikom sunčanja na moru, tako i prilikom skijanja.

 

Hranite se zdravo.

U današnje vreme se pod nazivom “zdrava hrana” nudi i hrana puna konzervanasa, aditiva, veštačkih boja, aroma i štetnih zaslađivača. Dakle, namirnice kupljene u prodavnici zdrave hrane ili sa oznakama “zdravo” i “prirodno” nisu uvek zdrave. Neka Vaš fokus prilikom izbora namirnica bude na neprerađenoj hrani (izbacite grickalice, slatkiše, mesne prerađevine i alkohol). Meso je nezdravo za probavni sistem, a slatkiši za krvne sudove i pankreas. Pokušajte da obezbedite vreme za pripremu obroka, obrok u sopstvenoj režiji je i zdraviji i jeftiniji od gotovog.

 

Aktivirajte se. 

Bez fizičke aktivnosti, zdrava ishrana malo vredi. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije zbog posledica nedovoljne fizičke aktivnosti godišnje umire dva miliona ljudi u svetu.

 

Obezbedite sebi dovoljno sna.

Stručnjaci upozoravaju na činjenicu da se čovek danas iscrpljuje psihički više nego ikad u istoriji i da nam je iz tih razloga potrebno više sna. Fizički neaktivnim ljudima koji provode puno vremena trošeći se psihički (teškim umnim poslovima ili intenzivnim emocijama) potrebno je više sna, čak i od onih koji teško fizički rade.

 

Opustite se. 

Stres je uzrok mnogih zdravstvenih problema. Naučite neke jednostavne vežbe disanja i relaksacije koje su danas lako dostupne i efikasno smanjuju stres.

 

Mislite na svoje zdravlje, jer zdrav čovek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu - da ozdravi.

 

Author: Milica ZdravkovićEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Ukoliko me ne pronađete u lekarskoj ordinaciji, proverite i neka druga mesta. Možda upravo obilazim neke inspirativne destinacije, istražujem prirodu i fotografišem ili u toplini svog doma na mašini za šivenje stvaram nakit od tekstila ili uživam u društvu bliskih ljudi.