Proizvodnja savremenih slatkiša obavlja se u skladu sa zakonski propisanim sadržajem dodataka, odnosno aditiva (emulgatora, konzervanasa, boja i aroma). Dakle, skoro svaka čokolada ili drugi slatkiš, pored nutritivnih, sadrži i neke neželjene sastojke.

 

Da bi se, prilikom proizvodnje slatkiša, sjedinili šećer, voda, masni i kakao delovi, neophodno je dodati emulgatore. Čokolade su nekada bile kvarljiva roba, a danas, da se ne bi užegle i pokvarile, sadrže različite konzervanse. Ukoliko ostavimo otvorenu čokoladu na sobnoj temeperaturi mesecima će ostati nepromenjena, čak je ni bube neće napadati. Takodje, čokolade iz dana u dan postaju mnogo ukusnije,  upravo zbog dodatka jakih aroma, koje su uglavnom sintetske. Upravo ove veštačke arome manipulišu našim čulima i stvaranjem kratkog osećaja zadovoljstva osvajaju naš mozak, pa poput zavisnika ne možemo bez nekog određenog ili bilo kog slatkiša. Konzumirani slatkiši nas ne mogu zasititi jer samo na kratko odlažu osećaj gladi zbog punjenja želuca i supstance poput aroma i boja ubrzo stižu do centara gladi  i stimulišu ih, pa već u roku od nekih dvadesetak minuta želimo još. S druge strane, aditivi i masnoće (npr.palmino ulje koje se zbog sadržaja zasićenih masnih kiselina, u jetri veoma teško preradjuje) opterećuju jetru i ometaju njeno normalno funkcionisanje.

 

A šta je sa šećerima?

Šećeri iz slatkiša kratkotrajno stimulišu dejstvo hormona endorfina i serotonina, i to se manifestuje kao zadovoljstvo, koje je prolaznog karaktera. Takodje, ukoliko unesemo veću količinu šećera pankreas se „uključuje na maksimum“ i radi do granice iscrpljenja, a čak ni tako nije u stanju da  u potpunosti zadovolji potrebe za preradom. Višak šećera u crevima remeti mikrofloru i uništava naše korisne bakterije, stavarjući uslove za razvoj gljivica - najčešće Candida albicans. Odatle veza između konzumiranja slatkiša i gljivičnog oboljenja probavnog sistema.

 

Iz navedenog je jasno da nam konzumiranje slatkiša donosi više štete nego koristi.

 

Prva dobra vest je da sve piše na deklaraciji:

  • Emulgatori - digliceridi i trigliceridi,
  • Konzervansi - BHT (butil-hidrazin-toluol) i BHA (butil-hidrazin-anizol),
  • Arome - arome pavlake, vanile itd.

 

Druga dobra vest je da uvek možemo poraditi na svojoj samokontroli i makar smanjiti unos slatkiša, ako se već ne možemo u potpunosti odreći. Kao što je filozof Sokrat rekao, „Ne živimo da bismo jeli, nego jedemo da bismo živeli“. Neka nam ova rečenica bude na umu kada sledeći put posegnemo za slatkišima.

 

Author: Milica ZdravkovićEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Ukoliko me ne pronađete u lekarskoj ordinaciji, proverite i neka druga mesta. Možda upravo obilazim neke inspirativne destinacije, istražujem prirodu i fotografišem ili u toplini svog doma na mašini za šivenje stvaram nakit od tekstila ili uživam u društvu bliskih ljudi.