Konačno su nam stigli sunčani dani posle duge zime i jedva smo dočekali taj nalet pozitivne energije i priliku da raspoloženi šetamo i uživamo u prirodi. Međutim, iako Sunce u ovo doba godine izgleda naivno i bezazleno, ono može biti vrlo opasno. Prvi razlog je što nemamo utisak da je velika vrućina i da peče onim intenzitetom kao tokom leta, pa i ne pomišljamo da bi trebalo da se zaštitimo, a drugi razlog je neadekvatna adaptacija naše kože posle zimskog perioda mirovanja.

 

Poznati su mnogi pozitivni efekti sunčeve energije na zdrav organizam i povoljno dejstvo sunčevih zraka u lečenju bolesti. Sunce nam popravlja raspoloženje. Sunčevi zraci u koži aktiviraju vitamin D. Ipak nema dovoljnih razloga da se bez bojazni izlažemo ovom nepresušnom izvoru života. Osunčavanjem površine lica uz kratkotrajno izlaganje sunčevim zracima obezbedjuju se dovoljne količine vitamina D. Takav efekat dobijamo svakodnevnim odlaskom do posla ili samoposluge i nije potrebno peći se na plaži do dobijanja željene nijanse ili, još gore, ići u solarijum.

 

Dakle, svako namerno sunčanje je za lepotu, a ne za zdravlje, i koža je, čim je malo potamnela,  već pretrpela oštećenje usled štetnog zračenja. Efekat sunčeve energije na ljudski organizam je kumulativan, što znači da se posledice prekomernog sunčanja u detinjstvu i mladosti  mogu odraziti tek u poznijim godinama.

 

Da li znate da vaša koža upija određenu dozu ultravioletnog zračenja i kada je dan oblačan? Dakle, oblaci nisu zaštita. Osnovne mere prevencije su poznate: aktivnosti između 10 i 16 časova svesti na minimum, nositi adekvatnu garderobu koja pokriva dovoljno, nositi šešir i naočare,  korstiti zaštitna sredstva sa adekvatnim faktorom zaštite.

 

Author: Milica ZdravkovićEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Ukoliko me ne pronađete u lekarskoj ordinaciji, proverite i neka druga mesta. Možda upravo obilazim neke inspirativne destinacije, istražujem prirodu i fotografišem ili u toplini svog doma na mašini za šivenje stvaram nakit od tekstila ili uživam u društvu bliskih ljudi.