U ovih sedam dana najznačajniji događaj je Solarna eklipsa (pomračenje Sunca) 21. avgusta koja ima jako veliki uticaj, ne samo na ovaj period, nego na period do sledeće eklipse u februaru 2018. godine a i duže. U astrologiji postoji pravilo da eklipsa deluje onoliko godina koliko minuta traje samo pomračenje, pa kako ovo pomračenje traje oko dva minuta, uticaj možemo osećati u naredne dve godine. Ostali planetarni aspekti su kvadrat Venere i Jupitera 17. avgusta, Mars sekstil Jupiter 20. avgusta, Sunce trigon Uran 21. avgusta i 22. avgusta Mars trigon SaturnSunce će preći u znak Device 23. avgusta.

U četvrtak 17. avgusta Venera iz znaka Raka pravi nepovoljan aspekt sa Jupiterom u znaku Vage, tako da ovih dana možemo očekivati razne afere, gubitke ugleda i časti zbog nekih ljubavnih avantura, preterano trošenje na uživanje i luksuz, plaćanje kazni, a možda čak i licemerje i lenjost kod pojedinih osoba sa Rakom, Vagom, Bikom, Strelcem ili Ribama na podznaku ili onih koji natalno imaju ovaj aspekt. Aspekt pre svega opisuje unutračnje nezadovoljstvo, ali i potrebu da se makar naizgled stvori sreća, pa to može ići od preteranog (Jupiter) konzumiranja hrane i pića, preko rasipanja i trošenja na ekstravaganciju i luksuz, pa sve do upuštanja u razne seksualne ili ljubavne avanture. Ove osobe umesto da se suoče sa svojim problemima i nekim unutrašnjim nezadovoljstvom, podležu pre svega samoobmanjivanju i samopopuštanju, a najverovatnije i obmanjivanju drugih, te u ovom slučaju mogu narušiti porodičnu harmoniju (Venera u Raku) ili pretrpeti neku moralnu osudu od partnera ili javnosti (Jupiter u Vagi). Kako se i Venera i Jupiter odnose na novac, ovo je rasipništvo pre svega, zatim brzo sticabnje i zarađivanje novca (najverovatnije nelegalno), ali i brzo trošenje i gubitak novca.

U nedelju 20. avgusta Mars iz znaka Lava pravi sekstil sa Jupiterom u znaku Vage, pa je ovaj aspekt podržavajući za sve pravne poslove, za diplomatske odnose, kao i za sve one koji se bore za pravdu i istinu, ali i za postizanje nekih bitnijih sportskih rezultata i uspeha. Osobama sa podznakom u Ovnu, Lavu, Strelcu, Vagi, Škorpionu i Ribama, kao i onima koji natalno imaju dobar aspekt Marsa i Jupitera ovaj aspekt može doneti zasluženi uspeh, priznanja ili materijalnu dobit.

U ponedeljak 21. avgusta najpre imamo aspekt trigona između Sunca i Urana i ovaj aspekt jasno definiše naglašenu volju pojedinaca ili grupe istomišljenika za osamostaljenjem ili oslobađanjem od nečega, jer i Sunce i Uran predstavljaju volju i individualnost. Ovaj aspekt Sunca u oči same eklipse govori da će se u narednom periodu na mundanom nivou sigurno istaći određeni pojedinci, udruženja, grupe ili partije sa humanističkim idejama za reformom vlasti pre svega (Sunce u Lavu) ili će se roditi neke nove ideje i reforme vezane za vojsku, policiju, sport, decu i omladinu, kao i neki novi trendovi i neka nova naučna i tehnička dostignuća (Uran u Ovnu). Na ličnom nivou aktiviraće se svi oni koji već duže vreme teže nekoj ličnoj nezavisnosti i autonomiji, osamostaljivanju, ispoljavanju nekih originalnih ideja, nekom preusmerenju, ili oni koji koji do uspeha mogu doći preko svoje naglašene intuicije i inspiracije.  

Solarna eklipsa je takođe 21. avgusta na 28st. Lava i kako bi se podsetili o značaju eklipsi, nadalje prenosim deo članka koji sam pisala uoči Lunarne eklipse 7. avgusta: “Eklipse su fenomeni pomračenja svetala (Sunca i Meseca), događaju se kada se Sunce nađe blizu Severnog ili Južnog Mesečevog čvora, tako da svake godine imamo dve sezone eklipsi. U samoj eklipsi učestvuju 3 faktora: Zemlja, Mesec i Sunce i kada se ova 3 tela nađu u jednom poravnanju, ona čine pomračenje, jer jedno telo ne može da se vidi zbog onog drugog. Sve eklipse naravno nisu vidljive sa iste lokacije ili iz jednog mesta, jer se vide u uzanom pojasu (naročito kada je Solarna eklipsa u pitanju), ali one imaju značajan upliv na ceo svet i na sve nas. Ove godine prva sezona je bila februara meseca i druga je sada u avgustu kada imamo najpre pomračenje Meseca 7. avgusta, a potom i pomračenje Sunca 21.avgusta. Inače, svaka eklipsa kao mesto pomračenja nekog svetla, mesto ulaska u mrak i u nevidljivo polje je suštinski nešto čega se ljudi uglavnom plaše, pa se može reći da ima prirodu 8. kuće i znaka Škorpiona. Znači, svaka eklipsa je izazovno mesto koje ukazuje na kraj nečega (završetak nekog svetla), ali takođe može biti i mesto transformacije i buđenja, a stepen u Zodijaku na kome se dešava neka eklipsa aktivira određeni događaj ili sećanja.”

Ova Solarna eklipsa je izuzetno moćna, jer je potpuna i pomračiće središnji deo Amerike od Oregona do Južne Karoline, ali kao što je već pomenuto, eklipsa ima uticaj na ceo svet bez obzira da li je negde vidljiva ili ne. Svaka eklipsa najviše ima uticaja na mundanom nivou, tako da i ova eklipsa u znaku Lava gde je Sunce u sedištu i označava značajne i uticajne osobe može da ukaže na neka nepovoljnija dešavanja za neke čelne ljude i vladare nekih zemalja, kao i za neke poznate ili slavne osobe ili aristokratiju. To potvrđuje i sam 28. stepen eklipse koji aktivira fiksnu zvezdu Regulus (Čuvar severa), iako je ona početkom 2013. prešla na 0. stepenu Device, ali kako je fix. zvezda Regulus glavna od četri kraljevske zvezde, ona ima nešto širi uticaj. Regulus na latinskom znači Mali kralj i donosi veliki uspeh i slavu, naročito u državnim i vojnim poslovima svim osobama koje imaju aktivnu ovu fix. zvezdu u svom horoskopu i dobru postavku Marsa i Jupitera čiju planetarnu prirodu nosi ova zvezda. Takođe, daje povezanost sa moćnim, uticajnim, slavnim ljudima ili aristokratijom. Ali, kada je to nečim ugroženo, kada Jupiter i Mars grade neki loš aspekt ili kad Saturn aflikuje Sunce, to daje i pad nakon nekog većeg uspeha ili pozicije, kao i određene opasnosti i izazovne situacije. Zato pod uticajem ove eklipse možemo očekivati izvesne nepovoljne situacije npr. Donaldu Trampu, jer mu eklipsa pada na sam stepen podznaka i na natalnog Marsa, a on je inače i rođen na eklipsi Meseca na 21. stepenu Strelca gde će se u vreme ove eklipse naći tranzitni Saturn koji će biti i u nepovoljnom aspektu sa njegovim Suncem u Blizancima. Znači, u narednom periodu sama njegova pozicija može biti ugrožena, kao i njegovo fizičko zdravlje, ili će on napraviti neke manje ili više povoljne ili nepovoljne promene, videćemo.

Karta Trampa mi je bila najzanimljivija, jer je na prvi pogled najviše podložna uticaju ovog totalnog pomračenja koje je baš u Severnoj Americi i vidljivo, ali recimo i Pluton u 10. kući Vladimira Putina je takođe pod uticajem ovog pomračenja, a Pluton je njegov vladar, ali u karti predsednika opisuje i njegov narod. Neću dalje da širim priču, jer ovo nije tema ovog članka, ali poenta cele ove digresije je da ukažem da je ovo jako moćna eklipsa koja će svakako biti veliki okidač za neke značajne promene i događaje u celom svetu u nekoj bliskijoj budućnosti, jer se uočava i u kartama državnika dve najmoćnije svetske sile. Znak Lava je prirodno 5. polje i označava vitalnost, pa eklipsa može nepovoljno da utiče na sveukupnu zdravstvenu sliku društva ili naroda, a na ličnom nivou povećava rizik od kardio vaskularnih oboljenja, može intezivirati ili uvećati probleme sa hipertenzijom ili opekotinama što dodatno pojačava Mars u Lavu i njegova konjunkcija sa eklipsom. Osim toga, mogu se povećati problemi sa vidom, cirkulacijom, sa gornjim delom kičme i moždanom srži, kao i sa učestalijom pojavom dečije paralize ili nekih deformacija kod novorođenčadi, jer se 5. polje odnosi i na decu. Uticaj ove eklipse osetiće najviše osobe koje imaju podznak, vladara podznaka, Sunce, Marsa, Jupitera ili Saturna na samom 28. stepenu (+/- 2 stepena), mada i oni koji imaju bilo šta od pomenutog ili neku ličnu planetu u poslednjoj dekadi znaka Lava.

U meri u kojoj su ove planete aflikovane od malefika ili u lošoj postavci, ili ako je natalno Sunce kao dispozitor eklipse aflikovano ili ne, ova eklipsa može negativno ili pozitivno da utiče na njih. Sunce opisuje društveni status i reputaciju, ego, volju za životom, racionalnost, budnost i deo sudbine koju čovek sam stvara svojom voljom i karakterom, zatim predstavlja oca, ili muža u ženskom horoskopu i sve uticajne i nadređene osobe. U negativnom smislu eklipsa može biti okidač za neka neprijatna iskustva, promene ili gubitke, ali u dobroj postavci može dovesti i do jako dobrih transformacija, promena i novih početaka. Iako sam znak Lava svemu dodaje dozu dramatičnosti, svakako da ova totalna eklipsa može doneti mnogima i neke značajne, pozitivne promene na bolje, jer ovde je ipak Mlad Mesec u pitanju, a on uvek daje mogućnost nekih novih početaka i stvaranje nove energije, novih obrazaca ili novog života. Možda se pre toga nešto i završi, prekine ili uništi što ne mora da bude baš na prijatan ili željeni način, neke osobe će se suočiti i sa određenim gubicima, ali sve te neke stvari su nužne u procesu evolucije kako bi napravile mesta za nova iskustva, nova usmerenja i nove početke.

Eklipsa je na Severnom čvoru koji nas otvara ka budućnosti, ka potomcima, ka nečemu novom, tako da svi oni (pojedinci, grupe ili narod) koji imaju dovoljno hrabrosti ili hazarderskog duha da angažuju neke svoje ideje ili vizije, mogu započeti nešto novo u svom životu, postati lideri u nekoj oblasti i doživeti uspeh. To potvrđuje i vladar eklipse Sunce koje je u Velikom vatrenom trigonu sa Uranom u Ovnu i Saturnom u Strelcu. Znači, svi oni koji imaju neke lične planete ili vladara podznaka dobro postavljene i bez ugrožavanja od malefika na poslednjim stepenima znaka Lava pre svega, ili u Ovnu i Strelcu mogu na najbolji način da iskoriste ovu eklipsu i načine neke bitne promene na bolje u svom životu, samo ako imaju dovoljno unutrašnjeg mira. Jer, ovo je ipak eklipsa, a zajedno sa Severnim čvorom koji ima Uranovsku prirodu daje povećanu nervozu, napetost i brzinu, često i brzopletost, pa je potrebno u tom delu imati mir i unutrašnji balans kako bi se ova izuzetno snažna energija iskoristila u povoljnoj konotaciji.

Nasuprot tome, svi oni koji imaju podznak ili lične planete na 28. stepenu Lava odnosno od 25. do 30. stepena Lava koje su ugrožene bilo lošim dostojanstvom, bilo neudobnim aspektima, mogu iskusiti neke neprijatnosti ili probleme na fizičkom nivou po pitanju zdravlja i vitalnosti ili u oblastima i kućama kojima te planete vladaju. Takođe, u istoj postavci podznaka i planeta negativniji uticaj mogu imati Vodolije, Bikovi i ŠkorpioniU utorak 22. avgusta Mars iz znaka Lava pravi trigon sa retro Saturnom u Strelcu i ovo je aspekt koji daje energiju, izdržljivost, upornost, efikasnost i disciplinovanost da se neke stvari dobro odrade i završe. Ovaj aspekt npr. pojedincima daje mogućnost da započnu neki trajniji ili dugoročniji posao ili zadatak koji su iz nekog razloga odlagali, posao gde se uspeh gradi korak po korak, ali gde mogu vremenom biti sve uspešniji. Takođe, ovo je za sportiste (Mars) neko izuzetno naporno ili teško takmičenje gde će na kraju pobediti, za borilačke sportove npr. borba sa jačim protivnikom i uspeh na kraju.

Aspekt takođe podržava neki značajan uspeh svih uniformisanih lica (vojska ili policija), zatim sve one koji se bave mehaničarskim ili tehničkim poslovima, povoljan je i za menadžere, sudije i osobe u izvršnoj vlasti. Aspekt najviše podržava osobe sa podznakom u Ovnu, Lavu, Strelcu, Škorpionu, zatim u vazdušnim znacima (Blizance, Vage i Vodolije) ali i ostale u zavisnosti preko kojih kuća im se odigrava ovaj aspekt. Pod uticajem ovog aspekta svi ćemo imati mogućnost da budemo više disciplinovani i da mudro usmerimo svoju energiju u ostvarenje nekog cilja, jer instikte i temperament (Mars) možemo kontrolisati (Saturn) i racionalnije iskoristiti svoju energiju. Ovo je dobro vreme za sve one koji su odlagali da se malo više fizički aktiviraju i krenu sa nekim vežbama zarad bolje kondicije, izdržljivosti i vitalnosti, a možda i sa nekim restriktivnim merama ili dijetama (Saturn). Takođe, dobro je i za sve one poslove koji traže veći fizički napor i upornost, kao i za uspešno dovršavanje ranije započetih dugoročnijih poslova i aktivnosti. U sredu 23. avgusta Sunce iz vatrenog znaka Lava prelazi u znak Device.

Sunce u zemljanom znaku Device govori da volju, želju za isticanjem, potrebu za čašću, možda i neke naglašene ego probleme ili pokazivanje samovolje koji su bili dominantni dok je Sunce bilo u Lavu, sada smenjuje veća potreba za mentalnim, logičnim pristupom svemu i praktičnijem pristupu životu. Sa Suncem u Devici svest je usmerena ka analizi, proceni, učenju i spoznaji, pažnja je više usmerena ka ekonomiji i sticanju materijalnih dobara, znači na sve one korisne i bitne stvari, kao i na zdravlje, ishranu i svakodnevne aktivnosti. Više će dominirati skromnost, suzdržanost, štedljivost, nenametljivost, kontrola emocija, pa i kritičnost, skeptičnost, sitničavost, džangrizavost, prevelika pedanterija i potiskivanje emocija, naročito kada Sunce pravi neke neudobne aspekte. Svi koji imaju energiju i volju naporno da rade i spremni su na istrajnost da preuzmu odgovornost za svoj život bez da ugrožavaju druge zarad svojih ciljeva i uz potpunu moralnu odgovornost (Sunce trigon Saturn u Strelcu), moći će da naprave veći uspeh.

To može biti za neke velika životna promena, osamostaljivanje ili ispoljavanje svoje originalnosti i autentičnosti, kao i okretanje svega u svoju korist (Sunce trigon Uran), jer ovo pomračenje Sunca je u konjunkciji sa Marsom i u velikom vatrenom trigonu sa Saturnom u Strelcu i Uranom u Ovnu. Znači, u eklipsi su aktuelni su svi vatreni znaci (Ovan, Lav i Strelac) kao i sve prirodne životne kuće (1. u Ovnu, 5 u Lavu i 9. u Strelcu), tako da posebne povoljnosti i imaju osobe sa podznakom u Ovnu, Lavu i Strelcu, ali i ostali u oblastima i kućama gde im padaju ovi znaci. Samo određeni pojedinci mogu imati teškoću da pronađu svrhu (Saturn u Strelcu), jer Jupiter kao vladar znaka Strelca i dispozitor Saturna pravi u ovom periodu kvadrat sa Venerom, pa će posebno biti na ispitu Rakovi, Vage, Bikovi, ali i Strelčevi i Ribe na podznaku. Svrha se ne nalazi prevashodno zbog osećaja gubitaka ili nemanja nečega materijalnog ili nemanja bliskosti i osećaja sreće, a volja se gubi zbog samopopustljivosti prema ličnim slabostima, prepuštanju nekim užicima i preterivanju u tome (Venera kvadrat Jupiter).

Autor teksta: Vesna Lazić profesionalni astrolog i astroterapeut iz Beograda. Na astrološkom Institutu Johanes Kepler diplomirala 2011. godine, sertifikaciju ISAR CAP medjunarodnog profesionalnog astrologa stiče 2013. godine, a status Astroterapeuta 2014. godine. Link profila na sajtu profesionalne astrologije-> Vesna Lazić

Author: Super UserEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.