Od događaja na nebu u ovih nedelju dana najpre imamo kvadrat između Venere i Urana u četvrtak 24. avgusta, u petak 25. avgusta Saturn kreće u direktan hod, zatim u subotu 26. avgusta Venera prelazi u znak Lava i Sunce pravi konjunkciju sa retro Merkurom u znaku Device i u nedelju 27. avgusta Jupiter i Saturn prave sekstilni aspekt.   

 

U četvrtak 24. avgusta Venera iz znaka Raka pravi kvadrat sa Uranom u Ovnu.

Venera se pritom nalazi na 28. stepenu Raka, na stepenu pada Marsa pa se neke osobe mogu osećati kao žrtve u porodici, domu, bliskim odnosima i intimnom okruženju, jer tu ne mog da pronađu potpuno zadovoljstvo, ispunjenost i sklad (Venera). Takođe, neki će imati osećaj da su totalno bez energije, volje i inicijative (stepen pada Marsa) ili da ne dobijaju željeni osećaj sigurnosti i zaštićenosti od bliskih osoba (što Venera u znaku Raka očekuje), jer neke iznenadne stvari i promene na njih deluju izuzetno stresno i uznemirujuće (kvadrat od Urana). Venera i Uran u lošem odnosu govore i o visokom nivou netolerancije, o velikoj potrebi za razdvajanjem, kritikovanjem ili odbacivanjem nečega ili nekoga. Venera funkcioniše na podsvesnom nivou i opisuje potrebu za ljubavlju i srećom u partnerskim odnosima, za čulnim zadovoljstvima i užicima kroz seksualnost, hranu i materijalnom svetu i njen sukob sa određenim mentalnim (Uran) potrebama za slobodom, inovativnošću, originalnošću može kod nekih osoba rezultirati određenom netolerancijom prema svojim stvarnim unutrašnjim potrebama.

 

Iz tog nesklada može da nastane netolerancija na određenu vrstu partnera ili osoba, na neku hranu ili bilo šta što se odnosi na fizička i čulna zadovoljstva. Neke osobe će u ovom periodu imati prilično slobodne, nasumične, neselektivne ili neobične odnose, možda čak i homoseksualne, ili odnose sa nepouzdanim, čudnim ili neprikladnim osobama. Oni koji su se na bilo koji način osećali sputano u odnosima, ili im je veza postala monotona i dosadna, možda će osetiti potrebu da sve to prekinu i upuste se u nešto potpuno novo i drugačije, ali to može biti samo nešto kratkoročno. Jer, ovako započete veze svakako nemaju stabilnost, to je samo munjevita i trenutna opčinjenost nekim ili nečim, na nivou kreativnosti i stvaralaštva uglavnom će da pretegne kič i sl. Na fizičkom nivou ovaj aspect može se ispoljiti kroz razne vrste alergija i netolerantnosti na neke stvari (hrana, kozmetika, piće, polen, prašina ili neke druge supstance), pa u ovom period možda i većim procentom osetljivosti na ambroziju npr.

 

Takođe, kod nekih će doprineti nekom hormonskom disbalansu ili povećanim pobačajima kod žena (namernim ili spontanim), a na psihofizičkom nivou to su stres, nervoza i uznemirenost. Osobe koje natalno imaju ovaj aspekt mogu biti na udaru, naročito ako imaju podznak u Raku, Biku, Vagi, Ovnu ili Jarcu.   U petak 25. avgusta Saturn kreće sa 21. stepena Strelca u direktni hod, tako da više neće u ovom znaku da se vraća natrag, a prećiće u znak Jarca 21. decembra ove godine.  Saturn je hronokator, simbolizuje racionalnost, čvrstu strukturu i temelje, odgovornost, osećaj dužnosti, trajanje, poziciju, zrelost, sisteme, skromnost, čekanje, trpljenje, potiskivanje, blokade, distanciranost, ograđivanje, samoću, rigidnost, konzervativnost, skeptičnost, kao i spremnost na težak rad. Sam znak Strelca je zapravo jedna suprotnost Saturnu, jer ovaj vatreni znak daje potrebu za kretanjem i širenjem, bilo prostorno ili duhovno, daje razumevanje, obrazovanje, moralnost i smisao ili svrhu.

 

Ovaj tranzitni Saturn u znaku Strelva gde boravi od 23. decembra 2014. godine zapravo ograničava potrebu za slobodom, nesputanim kretanjem, nezavisnošću i avanturizmom kojem Strelac teži i ovo je još uvek suočavanja sa određenim problemima i velikim reformama u obrazovanju, učenju i informisanosti, religiji, filozofiji, zakonu, spoljnoj trgovini, saobraćaju i turizmu, izdavaštvu. Svedoci smo religijskog i verskog ekstremizma, raznih ograničenja oko ispoljavanja verskih prava, migracija ugroženih naroda, kao i zatvaranje granica pojedinih zemalja i redukcije u prihvatanju migranata, ograničavanja izvoza i uvoza i sl. U periodu retrogradnog Saturna mnogo više se sve vraćalo na ranija dešavanje i na neku staru strukturu, na netrpeljivost i mržnju, što je sužavalo optimizam i ambiciju za mirnim razrešavanjem određenih problema, pa samim tim donosilo je i više nemira, blokada i zatezanja međunarodnih odnosa. Na ličnom planu nekako smo kolektivno svi sve više gubili optimizam, veru i smisao, neki su se suočili sa problemom u obrazovanju (padanjem na ispitima), neki nisu otišli na neko željeno putovanje, neki su imali neke zakonske probleme ili probleme u vezi zakonodavnih institucija i sl. Ali, kako je Jupiter kao vladar znaka Strelca i dispozitor Saturna u znaku Vage gde je zapravo Saturnova egzaltacija, možemo samo da se ponadamo da će određene reforme pod uticajem Saturna doneti bolje diplomatske odnose, zakone i smisao za pravdu, moral i osećaj odgovornosti, a na ličnom nivou da ćemo svi postati mudriji, zreliji i uspeti da prevaziđemo sami sebe.  

 

U subotu 26. avgusta Venera iz znaka Raka prelazi u znak Lava gde će boraviti do 21. septembra.   

Ovo je vreme kada potrebe za ljubavlju, zadovoljstvima i odnosima poprimaju potpuno drugačiji smer nego do sada. Dok je Venera boravila u znaku Raka imali smo veću potrebu da negujemo, hranimo i štitimo i sebe i neke bliske osobe oko sebe. Ovo je bio i period veće potrebe za nežnošću, intimom i romantikom, pa smo bili i više osetljivi (ili preosetljivi) i sve je nekako bilo kolebljivo i promenjivo. Ulaskom Venere u znak Lava sve venerijanske potrebe što se tiče ljubavi, emotivnih odnosa i zadovoljstava nam se menjaju, jer Lav je vatreni znak, pa sve dobija mnogo više žara, intenziteta i otvorenosti. Ovo je veća potreba da se otvoreno i nesputano pokazuje naklonost i ljubav, da se flertuje, zavodi, zabavlja i da sve bude začinjeno dramatičnošću i strašću. Venera u znaku Lava kojim vlada Sunce želi da se pokaže u najlepšem sjaju, ona želi pažnju, slavu, aplauz, poštovanje, zapravo želi da sija kao Sunce i bude u centru pažnje. Devojke (Venera) će znači odbaciti svoje romantične ideje i krpice, pa će želeti više da sijaju, da budu posebne, jedinstvene i obožavane u odnosima i da više privlače upadljivijom garderobom i glamuroznijim stilom. Znači, potrebe za privlačenjem i osvajanjem se menjaju, kao i potrebe za izlascima, zabavom, hobijima i sportom.

 

U ovom periodu npr. više će se nositi sve ono što je poznato, luksuzno i na ceni – znači skupa i brendirana garderoba, zatim mnogo napadnije boje, šljašteće stvari, štras i šljokice, upadljivi nakit, devojke i žene će nositi jaču šminku, izazovniju odeću i parfeme, visoke potpetice...   Ovo je i pravo vreme da se upravo ovaj magazin Lips &Heels pokaže u svom pravom svetlu i sjaju. Lav je prirodno 5. polje koje predstavlja ljubav, zabavu, hobije, sport, decu, mesta za izlazak, godišnji odmor i sve ono što volimo. Ulaskom Venere u ovo polje može se reći da dolazi pravo vreme za sve te stvari, naročito osobama sa podznakom u Ovnu, Lavu, Strelcu, Vodoliji, Vagi i Biku.   

 

U subotu 26. avgusta takođe, Sunce i retro Merkur imaju konjunkciju u znaku Device.   

Ovo je dobar aspekt da se svi ranije započeti (retro Merkur) poslovni kontakti, dogovori, razgovori ili ugovori završe ili privedu kraju, da se ode na poslovni put koji je iz nekog razloga možda odložen ili prolongiran, da se organizuje ili reorganizuje nešto, da se dovrše ili sprovedu neke analize (poslovne ili zdravstvene), da se sve one praktične, svakodnevne potrebe i stvari dobro odrade. Povoljan aspekt za Lavove, Device i Blizance 

 

U nedelju 27. avgusta Jupiter iz znaka Vage pravi sekstil sa Saturnom u znaku Strelca.   

Ovaj aspekt je svojevrsni odraz mudrosti (Jupiter) vremena (Saturn) što omogućuje da se neki realni i dobro isplanirani poslovi (Saturn) i planovi za ekspanzijom i napredkom (Jupiter) ostvare. Prostor (Jupiter) i vreme (Saturn) sarađuju zajedno i daju mogućnost sticanja velikog bogatstva, kako materijalnog, tako i duhovnog i psihološkog. Ovde se do uspeha i realizacije planova za rast i razvoj (Jupiter) dolazi na osnovu nekih pređašnjih iskustava, strpljivošću i upornošću (Saturn). Sve mora biti zasnovano na uravnoteženom i umerenom (Saturn) optimizmu (Jupiter). Aspekt naročito pogodan za osobe koje natalno imaju dobar odnos Jupitera i Saturna i one sa podznakom u Vagi, Strelcu, Jarcu, Vodoliji, Ribama. Uspeh je moguć u svim većim i krupnijim poslovima, u pravnim poslovima i sudstvu, u obrazovanju, međunarodnoj trgovini i kroz saradnju sa strancima. Neka dobra postignuća mogu imati i oni koji polažu ispite ili brane svoj diplomski rad, zatim oni koji su tražili pravdu na sudu, neki će dobiti stalan posao, a neki stalni boravak ili posao u inostranstvu, ali pozitivne stvari mogu pokrenuti i svi oni koji su spremni na odgovornost, strpljivost i disciplinu.   Period od ponedeljka 28. do 31. avgusta nema planetarne aspekte i atmosferu uglavnom boje pređašnji aspekti i tranzitni Mesec u znaku Strelca.  

 

Mesec ovde budi vedrinu, optimizam, avanturistički duh, plemenitost, pravdoljubivost, humanističke porive, daje i potrebu za slobodom govora i delovanja, za bavljenjem filozofskim ili religioznim pitanjima i za traženjem smisla.   Neke osobe će u utorak 29. avgusta imati potrebu da pobegnu od svakodnevne rutine, od nekih nezavršenih poslova i razgovora (Mesec kvadrat retro Merkur u Devici), ili će imati neki mentalni roblem i unutrašnji nemir što će ih ometati da se koncentrišu na posao (naročito Strelčevi, Device, Rakovi, Blizanci i Ribe na podznaku.   Drugi će takođe u utorak 29. avgusta pod aspektom trigona između Meseca u Strelcu i Venere u Lavu pak imati neka lepa dešavanja u ljubavi, neki će se zaljubiti, neki započeti novu vezu ili avanturu na letovanju ili inostranstvu, a neki će imati lepe javne nastupe ili doživeti uspeh u umetnosti (naročito Rakovi, Vage, Lavovi, Strelčevi i Bikovi na podznaku).  

 

Sreda 30. avgust će usled kvadrata između Meseca i Sunca pojedinim osobama doneti i neka neslaganja, razapetost, sukob u muško ženskim odnosima, neprihvatanje ili neodobravanje nekih saradnika ili kolega na poslu ili neke loše organizacije poslovanja i usluga (Devicama, Rakovima, Lavovima i Strelčevima na podznaku).   

U sredu 30. avgust je takođe i neudoban aspekt između Meseca u Strelcu i Neptuna u Ribama. Ovaj aspekt na mundanom nivou ukazuje na mogućnost obilnijih padavina i poplava, zatim na mogućnost masovnijih trovanja hranom ili tečnostima, na probleme u morskom i vazdušnom saobraćaju usled obilnih padavina ili magle. Na ličnom nivou daje psihičku nestabilnost, preosetljivost, alergijske reakcije, preosetljivost stomaka ili trovanje hranom, pad imuniteta. Ovaj aspekt pojačava određene strahove i fobije, daje i povećanu potrebu za narkoticima, lekovima, opijatima i drugim porocima. Neki će se suočiti sa obmanama ili neverstvom bliske osobe ili će biti razočarani ili deprimirani zbog nekih okolnosti, neki će imati zdravstvene probleme, a neki probleme sa instalacijama, pucanjem cevi i poplavama u domu, sa prokišnjavanjem i sl.

 

Osobe sa podznakom u Strelcu, Ribama i Raku su naročito podložne ovom aspektu. Mesec pravi i konjunkciju sa Saturnom takođe u sredu 30. avgusta što će kod nekih pojačati brige, strahove, mračno i teško raspoloženje i sklonost depresiji. Kod nekih Rakova npr. može se aktivirati neki hronični zdravstveni problem ili problem u odnosima.  

Poslednji aspekt koji Mesec pravi u sredu 30. avgusta je sekstil sa Jupiterom u Vagi.  

Uticaj ovog aspekta suštinski vraća dobro raspoloženje i daje mnogo veći optimizam, veru i nadu. Period je dobar za putovanja ili preseljenje u inostranstvo, za emotivne veze ili brak sa osobama stranog porekla, za obilazak hramova, crkvi i duhovnih mesta u inostranstvu, ali i za sve one koje je sekstil Jupitera i Saturna aktivirao da uzmu sudbinu u svoje ruke i urade nešto veoma značajno u svom životu.

 

Author: Vesna LazićWebsite: http://goo.gl/os3RopEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Vesna Lazić profesionalni astrolog i astroterapeut iz Beograda. Na astrološkom Institutu Johanes Kepler diplomirala 2011. godine, sertifikaciju ISAR CAP medjunarodnog profesionalnog astrologa stiče 2013. godine, a status Astroterapeuta 2014. godine.