U ovih sedam dana najpre se Merkur u četvrtak 31. avgusta u svom poznatom retrogradnom hodu vraća u znak Lava, zatim će Mars iz znaka Lava napraviti trigon sa Uranom u znaku Ovna u utorak 2. septembra, a retro Merkur će se sresti sa Marsom u znaku Lava u nedelju 3. septembra. U utorak 5. septembra imamo čak tri značajna kosmička događaja: Sunce iz znaka Device biće u opoziciji sa Neptunom u Ribama, Mars iz znaka Lava prelazi u znak Device i na kraju će Merkur krenuti u direktan hod sa 28. stepena Lava.

 

U četvrtak 31. avgusta Merkur koji je je od 13. avgusta krenuo u svoj retrogradni hod ponovo se vraća u znak Lava gde će boraviti do 10. septembra kada će se opet vratiti u svoj znak Device. 

Ovo je slika osobe koja se vraća u neku bitnu situaciju od ranije želeći da glasno iskaže neke svoje stavove, odluke, namere i privuče pažnju i divljenje drugih. Može isto tako opisati i osobu koja želi da postigne neki veći željeni uspeh i dostigne slavu, uvažavanje i respekt drugih ili da dođe do neke značajne pozicije. Ali, usled retrogradnog hoda, ovoj osobi je na neki način blokirana odvažnost, samopouzdanje ili kreativnost, ona ima neku unutrašnju tenziju i strahove, ne oseća se potpuno sigurno, nedostaju joj određene činjenice ili znanje, ali joj unutrašnji ponos koju znak Lava izaziva ne dozvoljava da se obrati nekome i zatraži ono što joj je potrebno. Neke osobe će autoritativno da nameću svoje stavove, odluke, ideje ili znanje drugima, druge će biti prilično frustrirane i prema drugima se ophoditi prilično arogantno, treće će biti prilično glasne, nametljive i dramatične ne bi li privukle pažnju, ali suštinski niko neće biti potpuno zadovoljan, jer „ne sijaja“ onako kako bi želi, ili ih drugi ne čuju i ne uvažavaju onako kako bi oni hteli.

U utorak 2. septembra Mars iz znaka Lava pravi trigon sa Uranom u znaku Ovna. 

Mars kao nosilac pokretačke energije i akcije i Uran koji simbolizuje inovativne ideje, nove i originalne projekte, kao i nagle promene i ekcentričnost sada u dobrom aspektu daju smeo, hrabar i avanturistički duh sposoban da pokrene nešto sasvim novo i napravi neku bitnu i radikalnu promenu na bolje. Ovo dodatno podržava i naglašava činjenica da je Mars upravo došao na stepen pomračenja Sunca, ali i mladog Meseca od 21. avgusta koji uvek govori o početku nečeg novog. Trigonski aspekt od Urana prema Marsu kome je Mars i dispozitor govori da svi oni koji su imali neke inovativne ideje i potrebu da nešto suštinski promene, sada im Mars daje mogućnost da to sprovedu u delo. Ovo je aspekt jake mentalne (Uran) i fizičke (Mars) energije, motivacije i usmerenosti ka cilju, gde vatrenost i želje za osvajanjem i postizanjem nečega ogromna, jer obe planete su u vatrenim znacima. Može se reći da će energija da „vrca“ i „pršti“ na sve strane, treba je samo pravilno usmeriti, kanalisati, realizovati (ili prizemiti) i konstruktivno primeniti. Dobar aspekt govori da ta energija može neometano, pozitivno i skladno da teče i praktično upotrebi za postizanje raznih ciljeva. Što je neko više fizički aktivan (Mars) njegova mentalna energija, kreativnost, inovativnost i originalnost (Uran) su snažniji.

 

Ovo je odličan aspekt za ostvarivanje nekih profesionalnih ciljeva u tehnici, nauci, avio, elektro ili vojnoj industriji, on podstiče liderske kvalitete, takmičarski i idealistički duh, daje hrabrost da se napravi jedan ogroman, pozitivan skok i napredak i postignu neki cilevi koji su se čak činili i nedostižni. Aspekt je dobar i za sve sportiste, naročito one koji se bave ekstremnim sportovima, pa će neki postići svoje nove lične rekorde, možda čak i veće od očekivanih. Pojedine osobe će napokon moći da prevazidju neka lična ograničenja i hrabro se upustiti u neke nove životne okolnosti i mogućnosti. Uticaj aspekta najviše će osetiti osobe sa podznakom u Lavu, Ovnu, Škorpionu i Vodoliji. Device i Blizanci takođe, ali možda nakon što naprave određene promene, ili im se ne iskristališu i razjasne određene mogućnosti, jer se i Merkur u svom retro hodu vraća na 28. stepen Lava gde će se sresti sa Marsom, ali biće tu i stacioniran i odatle će se okrenuti ponovo u direktan hod da neke svoje ideje i zamisli sprovede u delo. Suštinski, ovaj aspekt svima omogućuje da budu drugačiji, slobodni, originalni, inovativni i hrabriji da svoj život i aktivnosti pokrenu u pozitivnom smeru, da naprave nove izbore i time iznenade druge a i sami sebe, ali na to će najverovatnije biti spremni tek kada Merkur krene direktno posle 5. septembra.

 

U nedelju 3. septembra retro Merkur i Mars prave konjunkciju na 28. stepenu Lava.

Ovo je takođe za mnoge Device, Blizance, Lavove, Ovnove i Škorpione na podznaku pokazatelj da nakon što su se neke nove mogućnosti otvorile (Mlad Mesec u Lavu) i oni dobili određene ideje i impulse koje im je dao trigon Marsa i Urana, sad mogu neke svoje ranije zamisli i planove da ostvare, ali na jedan sasvim novi ili neplanirani način. Neki su možda morali najpre da prikupe neke neophodne informacije, kontakte, da obezbede važna dokumenta ili srede papirologiju (retro Merkur), da steknu odvažnost, prepoznaju prave šanse ili zatraže podršku neke bitne osobe (znak Lava). Inače, sa retrogradnim Merkurom je mnogima još uvek problem da krenu dalje, razne stvari ih ometaju i usporavaju, još uvek postoje mnoge nejasnoće ili konfuznost da bi se donele prave odluke ili odredili pravi ciljevi. U ovom trenutku Merkur je zapravo stacioniran na 28. stepenu i prikuplja snagu, volju i energiju (konjunkcija Mars) da donese neke bitne odluke, no to mogu biti i odluke donete u afektu usled čega može napraviti neke nagle promene koje najverovatnije neće biti ispravne ili produktivne. Kao što sam već pomenula, ipak treba sačekati još neki dan da Merkur krene direktno da bi se nešto bitno preduzelo.

 

U utorak 5. septembra Sunce iz znaka Device je u opoziciji sa Neptunom u Ribama. 

Sunce u Devici opisuje da inteligencija, racionalnost i skromnost dominiraju iznad volje i ambicije, njemu u ovom znaku ne prija neka glavna ili vodeća pozicija, jer više voli da je u drugom planu i u službi drugih. Sunce (svesnost, volja, samopouzdanje) ovde za sve traži dokaz, sve analizira i raščlanjuje, pa se dešava da izgubi celinu, da postane kritično i nepoverljivo, jer su ovde Jupiter i Neptun kao vladari suprotnog znaka Riba u izgonu. I sada ova opozicija sa Neptunom povećava sumnjičavost Sunca u Devici, donosi određene brige i strahove, povećanu osetljivost i oštećuje njegovu potrebu za svešću, organizovanošću i uspešnošću u nečemu. Kod osoba koje natalno imaju loš odnos između Sunca i Neptuna ovaj aspekt može inicirati da ovih dana budu prilično haotične i nesvesne svojih ciljeva ili da se prepuste nekom svom iluzornom svetu bez volje i potrebe da svesno ostvare neki svoj cilj ili preduzmu nešto. Isto tako, ovaj aspekt može opisati neke izuzetno senzibilne osobe sklone umetnosti, veri, ezoteriji ili misticizmu, zatim osobe koje su podložne tuđem uticaju, pa ih tuđi problemi preplavljuju i slabe, ali mogu biti i osobe koje varaju i obmanjuju i sebe i druge, razni zavisnici od poroka, zatim osobe sklone lažima, intrigama, prevarama i kriminalu.

 

Osim potrebe za raznim stimulansima i zavisničkim potrebama, ovakve osobe su sklone teškim depresijama i nervnim bolestima. Suštinski, ove osobe patološki poriču sebe i ne mogu da se izraze na pravi način, ne mogu drugima da kažu NE ili se odriču određenih zadovoljstava, jer nemaju sopstvenu volju i moć da ostvare nešto i kada se iscrpe i dođu u stanje potpune bespomoćnosti, onda padaju u očaj i u teška psihofizička stanja. Na ličnom nivou neke od pomenutih uticaja osim osoba koje natalno imaju loš aspekt između Sunca i Neptuna, mogu u nekoj meri osetiti i osobe sa podznakom u Devici, Ribama i Lavu. Na globalnom nivou ovaj aspekt može ukazati na razne prevare, manipulacije, intrige, krađe, haotičnost ili zavere nekih značajnih (Sunce) službenih lica, vojnih starešina, državnih sekretara, organizatora radničkih sindikata ili nekih funkcionera u medicinskim ustanovama. Neke zavere mogu biti otkrivene, ali i neki vladari mogu biti u opasnosti, jer dispozitor Sunca je retro Merkur koji se nalazi na stepenu pomračenja Sunca. Takvu atmosferu potvrđuje i tranzitni Mesec koji upravo u vreme kada se na nebu dešava ova opozicija između Sunca i Neptuna ulazi u znak Riba. Mnogo toga će biti prilično nejasno, konfuzno, zamagljeno, skriveno, usporeno i obavijeno velom tajnovitosti sve do četvrtka, kada će Mesec preći u znak Ovna i inicirati da se neke stvari aktiviraju ili pokrenu sa mrtve tačke.

 

U utorak 5. septembra Mars iz znaka Lava prelazi u znak Device gde će biti do 22. oktobra. 

Nakon vatrenog elementa znaka Lava gde je dominirala volja, energičnost, samouverenost i teatralnost, prelaskom u zemljani znak Device opšta energija postaje mnogo disciplinovanija, odgovornija, diskretnija i usmerenija na neke konkretne i realne zadatke i ciljeve. Mars u Devici (gde je trenutno i Sunce) pažnju i energiju usmerava ka svakodnevnim, rutinskim aktivnostima, poslu i poslovnoj efikasnosti, ka materijalnim pitanjima, fizičkim aktivnostima i fizičkom zdravlju. Sa Marsom u Devici naglašava se opreznost, sumnjičavost, analitičnost, ali i preciznost i potreba da sve bude savršeno i najbolje moguće urađeno i završeno. Ovde nije prihvatljivo ništa polovično ili površno, ali zbog potrrebe da sve bude „pod konac“, uvek je prisutna sumnja da je moglo još bolje, što uglavnom daje nezadovoljkstvo i sobom i drugima. Energija se više troši na detalje, analitičnost, kritičnost, perfekcionizam, na minorne stvari kako bi se dokazali kao najvredniji ili najsavesniji, što lako dovodi do preopterećenosti, užurbanosti, prevelike zauzetosti, jer malo se vremena posvećuje nekim ličnim potrebama i zadovoljstviima (u znak Device je Venera u padu).

 

Sva ta užurbanost i usplahiranost da li će na vreme i kvalitetno da se obave neki poslovi ili nešto odradi, kao i nerviranje zbog svake sitnice dovode do veće nervoze, pa i do gubitka energije, pada imuniteta i bolesti. Sa Marsom koji je nosilac pokretačke energije i znakom Device kao prirodnim 6. poljem koje se odnosi i na fiziologiju, fizičke aktivnosti, zdravlje, dijete, svakodnevnicu, higijenu, dobro je ovaj period iskoristiti da se započne redovno bavljenje nekim sportom zarad bolje kondicije, ili možda nekim posebnim vežbama zbog poboljšanja zdravlja. Takođe, period je dobar i za razne lekarske kontrole ili labaratorijske analize kako bi se proverilo zdravstveno stanje, možda započela neka dijeta ili da se pređe na zdraviju ishranu. Sve ono što se ostavljalo ili odlagalo za kasnije u ovom periodu takođe može da se završi, sredi i dovede u red, gde spdaju i razne popravke, sređivanje ili generalno čišćenje stana, poslovnog prostora i sl.

 

U utorak 5. septembra Merkur kreće u svoj direktan hod sa 28. stepena Lava. 

Kao što je već više puta pomenuto Merkur u svom retrogradnom hodu nam je donosio razne probleme u poslu, planiranju, odlučivanju,trgovini, komunikaciji i razmeni informacija, kako verbalno tako i tehnički. Mnogima se na čudan način blokirao telefon, računar ili internet, ili su greškom poslali poruku ili neki dokument pogrešnom primaocu, mnogima su se gubili i zaturivali važni papiri, ugovori, dokumenta i sl, neki su u saobraćaju, prodavnici ili pošti uvek uletali u gužvu što ih je prilično usporavalo i nerviralo, a nekima su se kvarili automobili ili im je kasnio gradski prevoz. Sve je odisalo nekom konfuzijom, odlaganjem, nejasnoćama i psihički smo bili frustriraniji zbog svega toga. No, ovo nije nešto novo na šta nismo već navikli, jer Merkur je inače retrogradan tri ili četri puta godišnje po tri, tri i po nedelje, ali ne kači svaka njegova retrogradnost svaku osobu podjednako. Mada, određene probleme, zastoje i nejasnoće svi osećamo u manjoj ili većoj meri, neki ne baš toliko lično, ali ih svakako možemo primetiti i osetiti preko drugih ljudi oko nas. Međutim, baš ovaj trenutni period retro Merkura ima nešto pojačano dejstvo i doneo je veću neizvesnost, jer se dešava u periodu eklipse Sunca, pa kako Merkur i Sunce predstavljaju svest i razum čoveka, jasno nam je da ovaj period definitivno nije bio dobar niti za potpuno sagledavanje i razumevanje nekih situacija, niti za dogovaranje, pregovaranje i započinjanje nečeg bitnog i važnog u životu.

 

Sada, Merkur iako kreće direktno, on to radi sa stepena gde je bilo pomračenje Sunca – znači sa mesta gde nema svetlosti (ili svesti) i gde još uvek vladaju neke podsvesne emocije (Mesec je pomračio Sunce) i nesvesni sadržaji (Merkur se sastao sa Marsom na ovom stepenu) ili porivi (ljutnja, bes, agresija). To govori da mnogi iako razmišljaju i žele nešto suštinski da promene, odbace, prevaziđu (eklipsa ima prirodu 8. kuće), ipak treba još neko vreme da sačekaju na to, jer još uvek postoji mogućnost da naprave pogrešne odluke i ishitrene, afektivne poteze ili da budu žrtve neke svoje ili tuđe iluzije (na to ukazuje aspekt opozicije Sunca i Neptuna). Za neke će to biti period posle 10. septembra kada se Merkur ponovo vrati u svoj znak Device, a za neke period tek nakon 19. septembra kada Merkur izađe iz senke, jer smatra se da je Merkur u senci dok se ne vrati na stepen odakle je krenuo retrogradni hod (u ovom slučaju je to 11. stepen Device). Znači, period posle 19. septembra za mnoge stvari će biti bolji i kao da predstavlja kraj perioda „lova u mutnom“. Tada i uticaj pomračenja na samog Merkura počinje da slabi, a u tom periodu će biti i novi Mladi Mesec u Devici, pa će sve vezano za posao, dogovore, ugovore, planiranje, administraciju, trgovinu, učenje, prepoznavanja dobrih šansi i donošenja odluka biti na jako stabilnijim osnovama i prilično produktivnije, jer u znaku Device sve mora do tančine biti isplanirano i besprekorno obavljeno.      

 

Author: Vesna LazićWebsite: http://goo.gl/os3RopEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Vesna Lazić profesionalni astrolog i astroterapeut iz Beograda. Na astrološkom Institutu Johanes Kepler diplomirala 2011. godine, sertifikaciju ISAR CAP medjunarodnog profesionalnog astrologa stiče 2013. godine, a status Astroterapeuta 2014. godine.