U ovih sedam dana imamo samo dva planetarna aspekta i to skladna: trigon uzmeđu Sunca u Devici i Plutona u Jarcu u subotu 9. septembra i u sredu 13. septembra trigon između Venere u Lavu i Saturna u Strelcu. Osim ova dva aspekta, značajna i takođe povoljna planetarna promena nas čeka od nedelje 10. septembra, jer se Merkur u direktnom hodu opet vraća u znak Device gde je u sedištu i u egzaltaciji.

 

U četvrtak 7. septemra Mesec je u prvom delu dana u znaku Riba a onda prelazi u znak Ovna, ali ni u jednom od ova dva znaka ne pravi ni jedan aspekt u toku dana, pa opisuje neku status quo atmosferu. Sam prelazak Meseca u znak Ovna nagoveštava potpunu drugačiju atmosferu gde dominira velika energija i spremnost za neke nove početke, ali, pošto Mesec nema aspekte, ovo je energija gde je svako usmeren sam na sebe i svoje potrebe, tako da dan nije povoljan niti za neke susrete i kontakte, a još manje za neke bliske odnose i ljubavne susrete.

 

U petak 8. septembra tokom dana manje više vlada ista atmosfera, tek pridveče Mesec iz znaka Ovna pravi trigon sa Venerom u znaku Lava. Kako su i znak Ovna i znak Lava muški znaci vatrenog elementa, pažnja je usmerena na fizičku lepotu, spoljni izgled, na energiju i erotiku, na potrebu da se privuče pažnja, divljenje ili obožavanje drugih (Venera u Lavu). Ali, ovo je više slika nekog dobrog provoda, flertovanja, zavođenja, privlačenja pažnje, slave i aplauza (Venera u Lavu) kako bi se neke sopstvene potrebe i porivi zadovoljili, jer kao što već pomenuh, Mesec u Ovnu najviše ukazuje na usmerenost na sebe. Aspekt je dobar za započinjanje ljubavne veze, za začetak deteta, zatim za neka sportska takmičenja i dešavanja, za neke javne nastupe prepune energije, za razne pozorišne ili filmske premijere ili modne revije i sl. Povoljan uticaj mogu osetiti osobe sa podznakom u Lavu, Biku, Vagi, Raku i Ovnu.  Ali, nešto kasnije Mesec će napraviti kvadrat sa Plutonom u Jarcu, što na globalnom nivou donosi opasnost za neke ljude (Mesec) možda na nekim sportskim dešavanjima gde je publika pretežno muška (Mesec u Ovnu), zatim su moguće opasnosti nekim uniformisanim licima (policija, vojska) ili samim sportistima od strane terorista ili nekih osoba koje su željne osvete iz egoističkih razloga (Pluton u Jarcu). Na ličnom nivou ovo su intenzivne emocije i potreba za vezivanjem ili potreba da se od drugih traži dokaz odanosti ili ljubavi. Može biti i  manipulacija nekim uzavrelim ili ostrašćenim emocijama kako bi se postigla moć ili bolje reći nadmoć u nečemu ili prema nekome. Negativan uticaj mogu osetiti osobe sa podznakom u Raku, Ovnu, Škorpionu i Jarcu.

 

U subotu 9. septembra Sunce iz znaka Device pravi trigon sa Plutonom u Jarcu.

Ovaj aspekt daje ogromnu moć koncentracije, veliku energiju i hrabrost da se kroz naporan rad dođe do nekog većeg poslovnog uspeha, da se naprave neke veće promene na bolje ili dosegne moćna pozicija. Takođe omogućuje aktiviranje harizme i privlačenje podrške od autoriteta, nekih moćnih osoba ili od kolega i osoba iz radnog okruženja. Može doneti i uspeh u organizovanju ili u reorganizovanju nekih službi uslužnih delatnosti, zatim u zdravstvu, vojsci ili policiji. Takođe, govori o uspesima i sticanju položaja u nekim problematičnim, varednim ili ratnim situacijama (Pluton) jer ovaj aspekt naglašava hrabrost, jaku volju, harizmu i moć. Na fizičkom nivou podržava vitlnost i daje energiju, hrabrost i direktnost da se nešto preduzme i naprave neke uspešne promene na bolje, čak i u nekim lošim okolnostima. Period je dobar za osobe koje imaju podznak u Lavu, Škorpionu, Devici i Jarcu, kao i za sve one koji natalno imaju ovaj aspekt. Opštu atmosferu ovog dana boji Mesec u znaku Ovna što podržava i inicira potrebu nekih osoba da preduzmu nešto novo gde će moći da budu prvi, jedinstveni i jako uspešni u nečemu. Prelazak Meseca u znak Bika u kasnim poslepodnevnim satima samo dodaje potrebu za stabilnošću i materijalnom sigurnošću kroz istrajan rad (Mesec u Biku trigon Mars u Devici).

 

U nedelju 10. septembra Merkur se nakon retrogradnosti ponovo vraća u znak Device. 

Napokon sve vezano za komunikaciju, dogovore, pregovore, ugovore, sporazume, pisana dokumenta, edukaciju, kupovinu i prodaju, kao i za kraće puteve polako počinje da se normalizuje i poprima neki stabilniji tok. Merkur u znaku Device ima izuzetnu snagu, jer je to mesto njegovog sedišta i egzaltacije, tako da ćemo moći svakodnevnu rutinu (znak Device) mnogo bolje organizovati i obavljati. To podržava i opšta atmosfera, jer Merkurov ponovni ulazak u znak Device prati tranzitni Mesec u znaku Bika, pa će se nadalje, sada već mnogo realnije i objektivnije ideje i planovi mnogo lakše realizovati i materijalizovati. Merkur će u znaku Device boraviti do 30. septembra kada će preći u znak Vage. Ovih 20 dana dok je Merkur u znaku Device najviše ćemo se baviti upravo svime čime ovaj znak vlada, znači, svakodnevnim rutinskim stvarima, zdravljem ili bolešću, radnim mestom ili radnim okruženjem, podređenima na poslu, osobama koje nam pružaju neke usluge ili kućnim ljubimcima. Ovo je povoljan period za traženje posla, a zaposlenima za sklapanje boljih ugovora u vezi posla ili uslova rada, za rešavanje nekih problema u radnom okruženju, za uspostavljanje bolje saradnje sa kolegama, za preispitivanje i analiziranje organizovanosti i produktivnosti svakodnevnih poslova i nalaženje nekih boljih i produktivnijih rešenja. Period je dobar i za sve lekarske kontrole i bavljenje zdravstvenim pitanjima, kao i za sva pitanja u vezi fiziologije i samog tela (vežbanje, trčanje, dijete ili promene u ishrani), a takođe i za brigu o kućnim ljubimcima ili za nabavku novog kućnog ljubimca.

 

U ponedeljak 11. septembra Mesec iz znaka Bika i Sunce iz znaka Device biće u trigonu, što daje priliku da početak radne nedelje započne dobrom organizovanušču i mogućnošću da se određeni poslovni sa lakoćom ostvare, naročito osobama sa podznakom u Devici, Raku, Lavu i Biku. Dan je dobar za posao, ali ne i za zabavu, ljubav i zadovoljstva, jer Mesec nešto kasnije pravi i kvadrat sa Venerom u Lavu, tako će određeni broj osoba sa podznakom u Lavu, Biku, Vagi i Raku biti prilično nezadovoljan i emotivno neispunjen.

 

Utorak 12. septembar počinje sa Mescom u Blizancima koji je u ovaj znak prešao u ponedeljak u večernjim satima i bukvalno prerd ponoć napravio kvadrat sa Merkurom u Devici. U utorak Mesec iz znaka Blizanaca pravi takođe loše aspekte, najpre kvadrat sa Marsom u Devici a potom i kvadrat sa Neptunom u Ribama tako da će veliki broj ljudi da oseća neke fiziološke ili psihološke tegobe i smetnje. Sam boravak Meseca u znaku Blizanaca govori o usmerenosti pažnje na razgovore, komunikaciju i primanje raznih informacija, ali nije za neke ozbiljnije i trajnije dogovore i poslove, jer je sve veoma površno i nedosledno. Ali, sa lošim aspektima, pažnja će uglavnom biti zaokupljena izvesnim lošim informacijama (ili dezinformacijama) i vestima, naročito u vezi nekih sukoba, ili nečeg vezanog za vojsku, policiju ili štrajk nekih radnika (Mars u Devici), možda za neke loše političke odluke, ili za razne prevare i krađe (Neptun).

 

U sredu 13. septembra Venera iz znaka Lava pravi trigon sa Saturnom u Strelcu.

Ovo je aspekt koji podržava trajnost osećanja, vernost, osećaj dužnosti i pruža šansu za ozbiljne veze i odluke o zasnivanju braka. Kako je Venera u Lavu u prirodnom 5. polju koje se osim na ljubav odnosi i na decu, nekima će upravo začetak deteta ili staranje o njima biti glavni motiv da se odluče na brak ili da učvrste, stabilizuju ili učine trajnijim svoje odnose. Takođe, ovaj aspekt daje mogućnost uspeha u oblasti umetnosti i kulture, naročito u klasičnoj umetnosti ili istoriji umetnosti, tako da će neki studenti uspešno i diplomirati u ovim oblastima. Na opštem nivou daje realan pristup odgovornostima i mogućnost sklapanja dobrih, skladnih i svrsishodnih dogovora i zajedničkih projekata koji imaju tendenciju da daju dobre rezultate. Sa ovim aspektom zadovoljstvo i stabilnost u nekim oblastima svojih života mogu ostvariti osobe sa podznakom u Lavu, Biku, Vagi, Jarcu, Vodoliji i Strelcu. Obzirom da je Mesec i dalje u znaku Blizanaca i u ranim jutarnjim časovima u sredu ne pravi dobre aspekte niti sa Suncem u Devici (dispozitorom Venere u Lavu) niti sa Saturnom, neke informacije i razgovori u samom startu mogu biti nepovoljni, jer su teško ostvarivi ili skloni promenama i odlaganju. Ali, kako jutro i dan odmiču, otvaraju se razne zadovoljavajuće prilike i kreativne mogućnosti (Mesec sekstil Venera) koje bude optimizam i daju šansu za napredak i ekspanziju (Mesec trigon Jupiter), kao i potrebu da se neko trenutno nadahnuće ili inspiracija usmere na pošetak nečeg novog (Mesec sekstil Uran u Ovnu). Ovih sedam dana svakako imaju bolju energiju od prethodnih, jer kako je već više puta pomenuto Merkur se nakon retrogradnosti vraća u svoj znak i daje mnogo bolje poslovne mogućnosti i mogućnost donošenja boljih odluka. Mada ćemo pravu energiju, stabilnost, racionalnost, analitičnost pa i perfekcionizam ovog Merkura najbolje osećati tek nakon 19. septembra kada bude izašao i iz svoje senke (mesto odakle je krenuo retrogradni hod), ipak, dobri planetarni aspekti Sunca i Plutona kao i Venere i Saturna obećavaju priličnu produktivnost u ovih sedam dana.    

 

Author: Vesna LazićWebsite: http://goo.gl/os3RopEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Vesna Lazić profesionalni astrolog i astroterapeut iz Beograda. Na astrološkom Institutu Johanes Kepler diplomirala 2011. godine, sertifikaciju ISAR CAP medjunarodnog profesionalnog astrologa stiče 2013. godine, a status Astroterapeuta 2014. godine.