Ovih sedam dana obiluju velikim planetarnim aspektima i kosmičkim uticajima. Najpre Sunce pravi kvadrat sa Saturnom u četvrtak 14. septembra, pa u petak 15. septembra Venera ima sekstil sa Jupiterom, zatim u subotu 16. septembra Merkur je u konjunkciji sa Marsom, potom Venera pravi trigon prema Uranu u ponedeljak 18. septembra i u sredu 20. septembra prvo Venera prelazi u znak Device, zatim Merkur pravi opoziciju sa Neptunom i na kraju imamo Mlad Mesec na 27. stepenu Device. Znači – prava žurka na nebu!

 

U četvrtak 14. septembra Sunce iz znaka Device pravi kvadrat sa Saturnom u Strelcu.

 

I Sunce i Saturn simbolizuju snagu, volju za uspehom i upornost i njihov loš aspekt zapravo nekim osobama donosi gubitak volje, manjak samopouzdanja, nesigurnost ili osećaj sputanosti i ograničenja, što će im otežati realizaciju nekih poslovnih planova i usporiti napredak. Neki će se suočiti sa kritikama ili će imati sukob sa autoritetima, a neki problem sa vlastima i zakonom. Mnogi će biti iscrpljeni zbog previše odgovornosti koje su preuzeli na sebe. Na mentalnom nivou donosi brige, depresiju, patnju, kod nekih dovodi do ispoljavanja mračnog karaktera (egocentričnost, mržnja, ljubomora), dok na fizičkom nivou kod nekih osoba se mogu aktivirati neke teže ili hronične bolesti koje dugo traju ili neki prolemi sa srcem, kičmom ili očima. Ovaj aspekt najviše utiče na osobe koje natalno imaju loš aspekt Sunca i Saturna, zatim na osobe kojima su Sunce i Saturn vladari i koje imaju podznak u Lavu, Jarcu i Vodoliji, kao i na osobe sa podznakom u Devici i Strelcu, jer su im ove planete u prvoj kući.

 

Opštu atmosferu boji Mesec u Raku pa će pažnja uglavnom biti usmerena na dom i porodicu i bliske odnose, tako da ovaj loš odnos Sunca i Saturna može ukazati i na neke sukobe unutar porodice i sa muškim članovima, sa ocem, mužem ili dedom.

 

U petak 15. septembra Venera iz znaka Lava pravi sekstil sa Jupiterom u znaku Vage.

 

Ovaj aspekt mnogima će doneti pozitivnu atmosferu i priliku za lepe ljubavne, intimne susrete i izlaske, za skladne međuljudske odnose i partnerstva, za privlačenje nekih dobrih prilika i realizaciju kreativnosti i umetničkih talenata. Mesec je još uvek u znaku Raka, što ipak najviše baca akcenat na neke intimnije, bliske ili porodične odnose i naravno na kreativnost, jer usled povećane senzitivnosti i inspiracije kreativni talenti će se lakše ispoljavati. Odličan je period za početak ljubavne veze, za veridbe, venčanja ili neka porodična slavlja, za kontakte sa korenima, za pomirenja sa nekim bliskim osobama, kao i za sve tretmane za ulepšavanje ili za poduhvate estetske hirurgije.

 

Znači, period za ljubav, emocije, kreativnost, privlačnost, za dobra ljubavna ili poslovna partnerstva, zapravo za sva životna zadovoljstva i uživanja u luksuzu i hedonizmu. Aspekt će najviše osetiti osobe sa podznakom u Lavu, Vagi, Biku, Strelcu, Ribama i Raku, mada će i svim ostalim znacima da prija ova skladna i prijatna atmosfera koja je zbog Meseca u Raku svakako i pasivnija.

 

U subotu 16. septembra Merkur dolazi u konjunkciji sa Marsom u znaku Device.

 

Konjunkcija Merkura koji ima dobru mentalnu osnovu jer je u sedištu i Marsa koji u ovom znaku ne deluje toliko naprasno i ishitreno može dovesti do sarkazma, cinizma, svadljivosti, zajedljivosti i potrebe za prevelikom kritičnošću. Ovo mogu biti oštri, uvredljivi razgovori i ispoljavanje arogancije usled potrebe za dominacijom, jer tranzitni Mesec je u znaku Lava. Sa Mesecom u Lavu opšta atmosfera i pažnja su usmerene na potrebi za dokazivanjem i uvažavanjem od drugih, tako da je kod mnogih naglašen egoizam, sujeta i potreba da se lični ponos održi. U ovom periodu teško će se sklopiti neki povoljni dogovori ili naći neka pravilna i konstruktivna rešenja, tako da sve bitne razgovore, dogovore i pregovore treba ostaviti za ponedeljak. Aspekt će najviše da utiče na osobe sa podznakom u Ovnu, Škorpionu, Blizancima i Devici.

 

U ponedeljak 18. septembra Venera iz znaka Lava pravi trigon sa Uranom u znaku Ovna.

 

Aspekt koji govori o iznenadnim i neočekivanim ljubavnim dešavanjima i avanturama koje se dešavaju u nekim neobičnim okolnostima ili na neobičnim mestima. Osećaj zaljubljenosti i zanosa dolazi kao munja iz vedra neba – ljubav na prvi pogled sa neobičnom, originalnom ili izuzetno inteligentnom osobom. Venera u Lavu voli zadovoljstva, sjaj, luksuz, čulna uvažavanje, jednom rečju voli život, ali u trigonu sa Uranom sve to voli na neki originalan način, bez ograničenja, bez sputavanja, bez formalnosti – ona je sada najviše zaljubljena u slobodu.

 

Ovaj aspekt opisuje veliko ljubavno ushićenje, inspiraciju i kreativno nadahnuće. Nekim poznatim i priznatim umetnicima (Venera u Lavu) može doneti još veću popularnost zbog podrške nekih udruženja, grupa, ili zbog nastupa humanog karaktera, zbog neke nove i originalne ideje koju su uneli u svom nastupu ili zbog nekih najsavremenijih tehničkih ili elektronskih efekata. Neki će preko rizika, brokerskih poslova, igara na sreću ili kocke iznenada osvojiti novac ili nešto drugo što će im omogućiti da se osećaju moćno ili da uživaju u raskoši i luksuzu.

 

Neke ženske osobe (Venera) će u ovom periodu imati potrebu da promene stil oblačenja, frizuru, način šminkanja ili neke manire, a te promene mogu biti jako avangardne, originalne, pa čak i ekcentrične.

 

U ponedeljak i utorak dok je Venera još u Lavu (u ponedeljak je i Mesec u Lavu) neki od nas će imati iznenadne i neplanirane izlaske, drugi će neplanirano otputovati negde ili otići na godišnji odmor, a neki će odjednom dobiti želju da se bave nekim krajne neobičnim hobijem ili nekim ekstremnim sportom. Kako je sada Venera došla na stepen Sunčeve eklipse gde je znači bio i Mlad Mesec u znaku Lava (prirodno peto polje), to mogu biti i neplanirane trudnoće ili uspešne veštačke oplodnje.

 

Ova dva dana su znači puna uzbuđenja i iznenadnih lepih početaka i dešavanja, naročito za osobe sa podznakom u Lavu, Biku, Vagi, Vodoliji i Ovnu.  Utorak je ipak mnogo mirniji, jer Mesec prelazi u znak Device pa je pažnja nadalje više usmerena na korisne, praktične, intelektualne stvari i dešavanja.

 

U sredu 20. septembra Venera iz znaka Lava prelazi u znak Device.

 

Venera koja simbolizuje ljubav, lepotu, zadovoljstva, odnose, partnerstva i brak prelazi u znak Device gde će boraviti do 14. oktobra kada će preći u znak Vage. Znak Devie je mesto Venerinog pada i njena primarna energija ovde se potpuno zakrivljuje, jer zemljani znak Device ne podržava njene primarne potrebe.

 

Venera napušt znak Lava u kome je imala potrebu da bude u prvom planu, da blista, koketira, zavodi, da otvoreno pokazuje ljubav i naklonost i da privlači pažnju i obožavanje od drugih i prelazi u znak Device koja je sušta suprotnost tome, tako da ona ovde u potpunosti gubi potrebu za bilo kakvim eksponiranjem. Znak Device je zemljani, promenljiv znak kojim vlada Merkur i u kome je potreba za racionalnošću i logikom primarna, kao i potreba za služenjem, i zato Venera ovde poprima veliku dozu opreznosti, skromnosti, stidljivosti i rezervisanosti. Element zemlje Veneri daje potrebu za sigurnošću (prvenstveno materijalnom sigurnošću), pa se može reći da će u ovom periodu izražavanje emocija i naklonosti biti na prilično suzdržan način kome je prethodilo detaljno preispitivanje i analiziranje koliko je sve realno i sigurno u vezama, odnosima ili braku. Ona je ovde povučena, čak stidljiva, dugo najpre posmatra, analizira potencijalnog partnera pre nego što uđe u vezu, ili ako je u vezi ona stalno analizira taj odnos ili  preispituje svoje stavove po pitanju ljubavi i odnosa. To takođe govori da će neke osobe posle preispitivanja koliko dobijaju ljubavi i pažnje od partnera, zbog opreza, nesigurnosti ili zbog sklonosti kalkulisanju odlučiti da toliko i one daju. Drugi će neku vrstu blokade u emotivnim vezama imati zbog potrebe da nameću i uslovljavaju partnera nakim ličnim uverenjima, tipa šta treba da postoji u jednom odnosu a šta ne, ili šta se sme u odnosu a šta ne sme. Takođe, osim napetosti, opreza i nesigurnosti u odnosima, kod nekih će se javiti preterana potreba za kritikovanjem partnera, što rezultira nezadovoljstvom i prebacivanjem zbog nečega što je uradio ili što nešto nije uradio. Ipak, neke osobe će se u ovom periodu odlučiti i na brak, ali ne iz velike zaljubljenosti i osećaja ljubavi, nego iz potrebe za sigurnošću, a drugi pak zato što osećaju da to moraju i da to treba da urade, jer na nesvesnom nivou (element zemlje) nose takva predubeđenja. Poneki će imati potrebu da budu potčinjeni partneru na neki način, ili da mu češće budu na usluzi i od pomoći.

 

Zbog mentalnog pristupa povećava se nervoza i tenzija, potiskuje se ženstvenost i potrebe za uživanjem što će se kod nekih osoba dovesti do blokiranosti seksualne energije ili seksualnih potreba.

 

Sa Venerom u Devici mnogi će početi praktičnije ili skromnije da se oblače, nosiće se mirnije boje garderobe, žene će koristiti diskretniju šminku.

 

U povoljnoj konotaciji neki će u ovom periodu uspeti da na neki način stabilizuju svoje emotivne veze i odnose, jer ako su imali neke neobavezne veze i povremeno se viđali, sada to može prerasti u neke svakodnevne susrete, jer Devica je prirodno šesto polje koje opisuje svakodnevnu rutinu. Nekim osobama radno mesto može postati lepše i udobnije, neke osobe će zavoleti svoj posao, a neke će se zaljubiti u osobu koju će sresti preko posla ili u kolegu sa posla, a neke će dobiti posao (naročito one sa podznakom u Biku i Vagi).

 

U sredu 20. septembra Merkur iz znaka Device pravi opoziciju sa Neptunom u Ribama.

 

Obe planete su u znacima svog sedišta i snažnog dostojanstva, ali sada u ovom periodu su oprečne jedna drugoj i stvaraju raskorak između praktičnih, realnih, misli i namera (Merkur) i potrebe za prepuštanju svetu mašte, intuicije i umetničke inspiracije. Ovo su trenuci rastrzanosti i podvojenosti između logičnog (Merkur) i nelogičnog (Neptun), pa će se neke osobe koje imaju potrebu da se fokusiraju na sitne detalje i detaljnu analizu nečega sresti sa okolnostima koje će ih navesti da se rasplinu u tome, da ne mogu da se fokusiraju na obaveze ili da počnu da sumnjaju, što naravno donosi dekoncentrisanost i konfuznost. Sa druge strane, ako se misli ili reči (Merkur) ne ispolje kreativno ili holistički (Neptun), tada postoji mogućnost potrebe za bežanjem u svet poroka i samoobmanjivanja, ili pak u potrebu za obmanjivanjem i laganm drugih, sve u zavisnosti od natalne predispozicije. Osobe čiji je Merkur vladar (sa podznakom u Devici ili Blizancima) mogu biti prevarene ili obmanjivane od drugih ili od partnera, a neke će same da varaju, obmanjuju ili kradu. Osobe sa podznakom u Ribama više će osetiti ovaj aspekt kao potrebu za bekstvom od stvarnosti i imati potrebu za povlačenjem, odustajanjem i korišćenjem raznih poroka. Ovo je i aspekt lukavstva i u negativnom smislu navodi neke osobe da na bilo koji način obmanjuju i iskorišćavaju druge, ali u pozitivnom smislu neki će svoju intuiciju, predosećaj i mudrost upravo iskoristiti da vešto zaobiđu određene prepreke ne ulazeći u sukobe.

 

Ovo je i potreba da se pobegne od svakodnevnice i nekih rutinskih stvari, neki će biti prilično pospani, neki preosetljivi na razne spoljne uticaje i preplavljeni tuđim problemima, a neki naprosto „anestezirani“ i nesposobni da bilo šta praktično i savesno završe. Aspekt koji govori o gubljenju kontakta sa realnošću ili samim sobom, neki neće jasno predosetiti svoje prave potrebe ili uspeti da zauzmu jasne i pravilne stavove. Mnogima će misli biti preplavljene sumnjom i strahom da će biti iznevereni, prevareni ili pokradeni. Ovo je i period kada su izvesni i neki problemi u saobraćaju (kopneni, morski, vazdušni) zbog kiše, magle ili u prilikom noćne vožnje i smanjene vidljivosti.

 

Na mentalnom nivou ovaj aspekt će povećati strahove, nesigurnost, osećaj usamljenosti ili neshvaćenosti od drugih i izazvati neke psihološke probleme. Na fizičkom nivou ispoljiće se kao preosetljivosti na alergene, pad imuniteta ili osetljivost disajnih puteva. Na emotivnom nivou biće izražena preosetljivost, tuga, osećaj gubitka i potreba za samoćom i povlačenjem, jer atmosferu još boji kvadrat između Meseca u Devici i Saturna u Strelcu od prethodne večeri, a i Mesec je u ovom trenutku tik iza Sunca i apsolutno balzamičan (samo što nije ušao u egzaktnu konjunkciju sa njim kada će se stvoriti Mlad Mesc), što pojačava osećaj gubitka i zbunjenosti.

 

I na kraju, u sredu 20. septembra je Mlad Mesec na 27. stepenu Device.

 

Ovaj Mlad Mesec se dešava na stepenu Venerinog pad i u istom danu kada Venera ulazi u znak Device (u znak svog pada) i kada Merkur kao dispozitor Venere i Mladog Meseca pravi opoziciju sa Neptunom. Stepen pada Venere kao i sam boravak Venere u znaku Device pojačava potrebu za potiskivanjem emocija, potrebe za uživanjem i udobnošću, a naglašava osećaj moranja i potrebu za odricanjem ili odustajanjem od nešeg što se želi, ili od nekoga ko se voli.

 

Ali, svaki kraj ima i neki novi početak i u zavisnosti od kuće u kojoj se pada Mlad Mesec možemo očekivati neke promene i nove događaje:

Osobame sa podznakom u Devici Mlad Mesec je u 1. kući, pa će one najviše imati potrebu za nečim novim, neke će menjati sebe i svoju ličnost, neke svoje stavove i delovanja po pitanju zdravlja, a neke će samo promeniti svoj spoljni izgled: frizuru, boju kose, stil oblačenja, šminkanja i sl.

 

Osobama sa podznakom u Lavu Mlad Mesec je u 2. kući i one će imati potrebu za novim izvorima prihoda i načinom sticanja, za nekim novim načinom ishrane ili za novom dijetom.

 

Rakovima na podznaku Mlad Mesec je u 3. kući te će ove osobe nešto novo započinj na nivou komunikacije, steći nova poznanstva i uspostaviti nove kontakte, počeće da uče nešto novo, ili da pišu, da trguju, prave nove ugovore, dogovore, a neki će kupiti novi telefon, kompijuter ili automobil.

 

Osobe sa podznakom u Blizancima imaju Mlad Mesec u 4. kući pa će nešto novo preduzeti u okviru doma i porodice, neke će započeti samostalan život ili privatni posao, neke će se preseliti, a neke kupiti nešto novo za kuću.

 

Osobe sa Bikom na podznaku Mlad Mesec imaju u 5. kući i one mogu započeti neku novu ljubavnu vezu ili uneti neke novine u već postojećoj, neke će zatrudneti, a neke početi da se bave novim hobijem ili pronaći novi vid kreativnog izražavanja.

 

Ovnovima na podznaku Mlad Mesec je u 6. kući pa će neki od njih dobiti novi posao, nove obaveze ili će sprovesti neki novine u oblasti zdravlja, lečenja ili svakodnevnih fizičkih aktivnosti.

 

Ribama na podznaku Mlad Mesec je u 7. kući te će one imati neke novine u oblasti emotivnih i partnerskih odnosa, neke će početi da se bave nekim javnim poslovima, a neke će postati poznate.

 

Vodolijama na podznaku Mlad Mesec je u 8. kući i one će imati neke novine vezane za unutrašnje promene i ličnu transformaciju, druge će prevazići neku krizu ili određene strahove ili otići na neki operativni zahvat, a neke će započeti nešto novo vezano za kredite, osiguranja, porez, nasledstvo ili nešto po pitanju novčane pomoći od drugih ili sponzorstva.

 

Jarčevima na podznaku Mlad Mesec je u 9. kući i neke od njih će promene i novine imati po pitanju fakulteta, inostranstva, izdavaštva, pravnih ili zakonskih pitanja, a neki će usvojiti nove ideje po pitanju vere i duhovnosti.

 

Osobama sa podznakom u Strelcu Mlad Mesec je u 10. kući tako da će neki od njih promeniti profesiju ili status, neki će dobiti neku novu titulu ili zvanje, a neki novog direktora, šefa ili nadređeno lice.

 

Škorpionima na podznaku je Mlad Mesec u 11. kući i oni imaju mogućnost da sklope neka nova prijateljstva, da započnu neki grupni rad ili počnu da se bave nekom socijalnom ili humanitarnom aktivnošću, neki od njih će se razvesti, neki otići u penziju, a neki će se okrenuti nekim potpuno novim planovima  i projektima.

 

Vagama na podznaku Mlad Mesec pada u 12. kući i one će u narednom periodu najviše da se bave introspekcijom i unutrašnjim preispitivanjem. Neke Vage će intuitivno ili putem snova dobiti nagoveštaj o promenama koje dolaze, neke će započeti tajnu ljubavnu vezu, neke će se osetiti iznevereno i imati osećaj žrtve, a neke će samo biti pod uticajem neke platonske veze ili će zaroniti u svet inspiracije i mašte da bi izrazile svoje umetničke potencijale.

 

Iako svaki Mlad Mesec daje priliku za neke nove početke i nove cikluse, ipak dok se Mesec ne udalji malo od Sunca većina ljudi je uglavnom zbunjena i nejasan im je smer u kome treba da usmere svoju pažnju i dejstvo kako bi načinili neke promene i započeli nešto novo. Ovaj Mlad Mesec zbog opozicije Merkura i Neptuna sada prenaglašava tu nejasnoću i unosi još veću konfuznost za sagledavanje mogućnosti i donošenje odluka u kom smeru treba preduzeti neke nove korake, a kako su i neki pređašnji uticaji još uvek prilično dominantni, najbolje je sačekati još neki dan za sve nove početke, nove pravce i nove ciljeve.

FOTO: astroportal.in

 

 

 

Author: Vesna LazićWebsite: http://goo.gl/os3RopEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Vesna Lazić profesionalni astrolog i astroterapeut iz Beograda. Na astrološkom Institutu Johanes Kepler diplomirala 2011. godine, sertifikaciju ISAR CAP medjunarodnog profesionalnog astrologa stiče 2013. godine, a status Astroterapeuta 2014. godine.