U ovih sedam dana imamo nekoliko značajnih astro dešavanja na nebu: u petak 22. septembra Merkur pravi trigon sa Plutonom i Sunce prelazi u znak Vage, zatim u nedelju 24. septembra Mars ima opoziciju sa Neptunom i u ponedeljak 25. septembra Merkur pravi kvadrat sa Saturnom.

 

U četvrtak 21. septembra atmosferu boji Mesec u znaku Vage što daje potrebu za skladnom međuljudskom konverzacijom i susretima, dobrim i harmoničnim odnosima ili pomirenjem ako je postojao neki problem, zatim za izlascima na javnim mestima, za kulturnim dešavanjima ili promocijama. Kako Mesec skoro celog dana nema ni jedan aspekt, ova potreba može kod većine biti izražena samo kao ideje, predlozi ili dogovori za nešto, ali bez mnogo konkretnih dešavanja. Mesec tek uveče pravi kvadrat sa Plutonom u Jarcu, pa do izražaja mogu doći neki nerazrešeni problemi u partnerskim i poslovnim odnosima (ljubomora, posesivnost, potreba za posedovajem i kontrolom, mržnja, osvetoljubivost), što može dovesti do svađa, sukoba ili prekida odnosa. U svakom slučaju, dominiraće neka emotivna napetost, osećaj nepravde ili povređenosti od drugih. Na globalnom nivou to mogu biti neki problemi vezani za sudstvo i zakone, zatim mogućnost nekog terorističkog napada na nekim kulturnim dešavanjima, napad na neku javnu ličnost ili neke vremenske nepogode.

 

U petak 22. septembra Mesec je i dalje u znaku Vage i sada već ima nešto skladnije aspekte pa se neke napete stvari kod nekih smiruju i stabilizuju (Mesec sekstil Saturn), neki sa velikim optimizmom i potrebom za pripadanjem mogu započeti neki odnos (Mesec konjunkcija Jupiter) a neki će opet imati neku stresnu situaciju, potrebu da prekinu neki odnos ili da odu od nekoga (Mesec opozicija Uran). Mesec uveče prelazi u znak Škorpiona gde je u padu i opšta atmosfera je obojena određenim strahovima, potrebom za kontrolom i posedovanjem, većim interesovanjem za magijske ili okultne stvari, kao i naglašenijom potrebom za privlačenje suprotnosti, tako da su seksualnost i erotičnost naglašenije nego inače. Ovu atmosferu svakako podržava Merkur u trigonu sa Plutonom koji je vladar znaka Škorpiona i dispozitor tranzitnog Meseca.

 

U petak 22. septembra znači Merkur u Devici i Pluton u Jarcu prave trigon.

Snažan Merkur u znaku Device u trigonu sa Plutonom u Jarcu daje mnogima mogućnost da konačno počnu da realizuju i ostvare određene ideje i poslovne šanse. Neke šanse su se otvorile još sa eklipsom Sunca u Lavu, ali Merkur je bio retrogradan i nestabilan, vraćao se i u znak Lava na neke situacije ili da bi dobio podršku i odobravanje nekih značajnih osoba, zatim se ponovo vratio u svoj znak Device, ali je još neko vreme bio u senci i mnogo što šta mu nije bilo jasno. Tu neodlučnost je dodatno produbio aspekt opozicije sa Neptunom u istom danu kada je ponovo bio Mlad Mesec u Merkurovom znaku Device, što je bila još jedna šansa za nekim novim početcima, tako da sada, konačno, Merkur ima mogućnost da deluje i učini neke promene na bolje. Dok je Merkur još u znaku Device (do 30. septembra) te šanse se odnose na poslovni segment, radno mesto, svakodnevnu rutinu i zdravlje, tako da trigon sa Plutonom daje šansu da se ostvare svi poslovi i planovi koji su pre toga podlegli detaljnom istraživanju i analizi. Ovaj aspekt takođe daje mogućnost da se apsolutno uđe u srž nekog problema i da se sve te problematične stvari transformišu ili rekonstruišu, ili da se neke reformatorske ideje i planovi sprovedu. Aspekt najviše utiče na osobe sa podznakom u Devici, Škorpionu, Jarcu i Blizancima.

 

U petak 22. septembra Sunce iz znaka Device prelazi u znak Vage.

Sunce će u znaku Vage biti do 23. oktobra kada će preći u znak Škorpiona. Boravak Sunca u znaku Vage povećava potrebu za mirom i harmonijom, za društvenim i partnerskim odnosima, za estetikom i ravnotežom. U ovom periodu se lakše sklapaju međuljudski odnosi, ali kako je Sunce sada u znaku svog pada, snaga volje može biti slabija a tuđi uticaji i neodlučnost naglašeniji. Ovo je period u kome će dominirati prilagodljivost, pregovori, kompromisi, diplomatija, potreba za pravdom i mirenjem, ljudi će biti ljubazniji, odmereniji, ali i neodlučniji, pasivniji, sentimentalniji, možda i lenjiji. Fokus je više nego imače usmeren na odnose, ljubav, lepotu, šarm, umetnost i kreativnost, a manje na preduzimanje inicijative ili neki naporan rad.

 

U subotu 23. septembra Mesec je i dalje u znaku Škorpiona i ima sekstil sa Venerom u Devici, zatim sekstil sa Marsom u Devici i trigon sa Neptunom u Ribama, pa je atmosfera prepuna erotskog naboja sa ogromnom potrebom za zavođenjem i za strasnim ljubavnim odnosima, ali ipak na neki romantičan i prefinjen način, jer ne smemo zaboraviti da je Sunce ušlo u znak Vage.

 

Takva atmosfera se prenosi i na nedelju 24. septembra kada Mesec i dalje iz znaka Škorpiona pravi sekstil sa Plutonom i sekstil sa Merkurom. Znači, ovog vikenda dominira magija ženske energije i potreba za privlačenjem i traženjem onoga što se nema. Obzirom da su i Mesec i Sunce u znacima svog pada, ovo može biti i preterana zavisnost nekih osoba od drugih (Sunce u Vagi), ili strah od prepuštanja drugima i sumnjičavost u namere drugih usled unutrašnjih strahova i nesvesnih poriva (Mesec u Škorpionu).

 

U nedelju 24. septembra Mars pravi opoziciju sa Neptunom u kasnijim večernjim satima.

Mars iz znaka Device u opoziciji sa Neptunom u Ribama pre svega ukazuju na izvesne psihofizičke probleme, jer je ovo prirodna osa 6. i 12. kuće. Mars simbolizuje energiju, snagu, vitalnost, volju, borbenost i u lošem odnosu sa Neptunom koji se odnosi na psihu, nerve, osećanja, maštu, iluzije, vodu i otrove može na fizičkom nivou ukazati na gubitak energije, pad imuniteta, sklonost teškim infekcijama ili zaraznim bolestima, na alergijske reakcije, gušenja, davljenja, i razne opasnosti trovanja od preteranog konzumiranja alkohola, droge ili lekova. Na psihičkom nivou ovo je gubitak motivacije, bezvoljnost, mrzovolja, konfuznost, pospanost, ošamućenost, nezadovoljstvo, strahovi, brige, kao i sklonost samoobmanama i obmanama. Kod osoba koje natalno imaju loš odnos Marsa i Neptuna ovaj aspekt može da reaktivira njihovu preosetljivu prirodu i osećaj nerealnih strahova od nevidljivih entiteta ili neke panične strahove i fobije, zatim veliku konfuznost, smetenost ili očaj, sve do nekih duševnih bolesti.

 

Ovo je aspekt koji govori o izuzetno aktivnom unutrašnjem životu u negativnom smislu, a to puno odvlači energiju i otvara auru za razne spoljne uticaje i neke čudne ili haotične okolnosti. Na opštem nivou ovo su opasnosti od gušenja ili davljenja, od neracionalnih i pogrešnih odluka i akcija što mogu biti i razne zavere, intrigue, prevare, krađe i pljačke ili vremenske nepogode i katastrofe. U blažim oblicima to mogu biti razne nezgode usled nepažnje, neke nejasne okolnosti koje otežavaju pravilno usmeravanje energije ili sprovođenje nekih odluka, to su i razni nesporazumi, nepoverljivost i sumnjičavost, tako da se na poslovnom planu treba kloniti rizičnih projekata, nelegalnih i sumnjivih poslova. Sa Mesecom u Škorpionu koji usmerava pažnju i boji opštu atmosferu može se zaključiti da neke opasnosti mogu postojati u vezi svega onoga za šta smo na neki način suviše “vezani”, jer tada ova Škorpionska energija nije transformacija i otpuštanje, nego držanje i deformacija. Sa Marsom koji je potpuno nesvesna energija čak i kada se nalazi u razumnom znaku Device ipak ne može u potpunosti da se spozna i razume šta se dešava, tako da se svako držanje za neka ličnih uverenja koja su izgrađena na nekim lošim pređašnjim iskustvima ne može smatrati oslobađajućim, nego naprotiv, ta predubeđenja mogu samo biti osnova za jače privlačenje negativne energije. Najpodložniji ovom aspektu mogu biti osobe sa podznakom u Ovnu, Škorpionu, Devici i Ribama, mada se kod Devica i Riba ovaj aspekt može odraziti kao izvesni problemi, neprijatnosti, laži ili prevare u partnerskim (intimnim ili poslovnim) odnosima.

 

U ponedeljak 25. septembra Merkur iz znaka Device je u kvadratu sa Saturnom u Strelcu.

Sa lošim aspektom Merkura i Saturna postoji sukob između svesnog dela čovek i onog što ga zapravo čini ljudskim bićem: intelekt, razum, mišljenje, govor, učenje, planiranje, sa određenim nesvesnim sadržajima i osećanjem odgovornosti, dužnosti ili krivice. To blokira koncentraciju, logiku i odlučnost, podstiče teške, opsedajuće iracionalne misli i strahove a u svakodnevnoj rutini ili u poslovima donosi nesporazume u komunikaciji, ograničenja ili prekide poslova, odlaganje pregovora i potpisivanje ugovora i sl. Anksioznost, pesimistički stavovi i „crne“ misli, zabrinutost, osećaj umora i depresivnost su povećani, a takođe su i mogući neki problemi sa nervima, govorom, sluhom ili jača glavobolja u frontalnom delu glave. U težem obliku i kod osoba koje imaju natalnu predispoziciju moguć je osećaj besmisla i beznađa, paranoični napadi, jaka nefleksibilnost i kritičnost, fanatično i tvrdoglavo zastupanje nekih optužujućih stavova, izražena skeptičnost ili bavljenje „teorijama zavere“.

 

Ovaj aspekt donosi izvesne poslovne probleme, na globalnom nivou i neke blokade izvoza ili uvoza robe, to su i razna ograničenja, prekidi ili odlaganja pregovora i dogovora, ili donošenje nekih veoma rigidnih i ograničavajućih zakona, zabrana slobode govora i sl. Osobe sa podznakom u Devici, Blizancima, Strelcu, Jarcu i Vodoliji mogu pod uticajem ovog aspekta na određenom nivou doživeti neke otežavajuće ili ograničavajuće okolnosti.

 

Ipak, opšta atmosfera ne podržava baš u potpunosti preterano izražavanje pesimizma, jer Mesec je ušao u optimistični znak Strelca što daje prostor za određenu širinu i potrebu da se traži neko bolje rešenje za budućnost i buduća dešavanja. Ulaskom u znak Strelca Mesec pre podne u ponedeljak 25. septembra pravi sekstil sa Suncem u Vagi, što je atmosfera usmerena na očekivanje dobre međuljudske saradnje i tolerancije. Ali, uveče pravi kvadrat sa Venerom u Devici, pa su neke emocije i želje u raskoraku, što dovodi do gubljenja unutrašnje motivacije i latentnog nezadovoljstva. Jupiter kao dispozitor Meseca je u Venerinom znaku Vage, a Merkur je u kvadratu sa Saturnom, što može ukazati i na opštu atmosferu u kojoj nema dovoljno pokretačke snage, nego više neke letargije, mrzovolje, pa i lenjosti što će mnoge navesti na neku vrstu „bekstva“ od realnosti i navlačenje „ružičastih naočara“ (Mesec u Strelcu).

 

U utorak 26. septembra je naročito aktuelna takva atmosfera i potreba za samoobmanom ili obmanom, jer Mesec iz znaka Strelca pravi kvadrat najpre sa Neptunom a zatim i sa Marsom i aktivira energiju njihove opozicije koja je pokrenuta u nedelju 24. septembra.

 

U Sredu 27. septembra ta lažno optimistična atmosfera se na neki način blokira (Mesec konjunkcija Saturn) i u prvom delu dana su osećanja i razum u raskoraku (Mesec kvadrat Merkur), jer se procesuira energija kvadrata Merkura i Saturna od ponedeljka 25. septembra. Ali, već u drugom delu dana skoro sve do večeri postoje šanse da se pokrene nešto novo što obećava i uliva nadu u pozitivne promene i što uzdiže duh (Mesec sekstil Jupiter i Mesec trigon Uran). Znači, pažnja će najviše biti usmerena ka svemu što je vezano za edukaciju, studije, za dalja putovanja ili život u inostranstvu, za sticanje mudrosti i viših znanja.

 

Sveukupna energija u ovih 7 dana je najviše usmerena na neke prilično nedefinisane stvari, nejasne i teže situacije sa tendencijom priličnog pada fizičke energije. Na to ukazuju i aspekt opozicije Marsa i Neptna i asekt kvadrata Merkura i Saturna. Ako uzmemo u obzir da su ovog vikenda oba svetla u znacima svog pada (Sunce u Vagi, Mesec u Škorpionu), moramo imati na umu da nam ova simbolika poručuje da je ovih dana potrebno da “upalimo svetlo” kako bi jasnije videli kuda idemo i šta nam se nalazi na tom putu. Sunce u znaku Vage instiktivno oseća tuđe želje i može zanemariti svoje lične želje, a Mesec u Škorpionu ima snažne želje i potrebu za posedovanjem što suštinski može dati prekomernu potrebu za udovoljavanjem drugima i pad pod tuđi uticaj sa jedne strane, ili zloupotrebu tuđe naklonosti i iskorišćavanje drugih sa druge strane.

 

Uz opoziciju Marsa i Neptuna može se reći da se neke opasnosti definitivno kriju, jer sam Mesec u Škorpionu generalnu atmosferu usmerava ka negativnim emocijama i nekontrolisanim strastima. Suštinski, sve ono što sami ne možemo da kontrolišemo – to zapravo kontroliše nas i crpi nam energiju, tako da ćemo ovih dana lakše da podležemo raznim zavisničkim sklonostima, infekcijama i alergijama, ali i lažima i prevarama.

 

Sa druge strane, kvadrat Merkura i Saturna pojačava brige, strahove, komplekse i depresivnost, što opet fizičku energiju obara na minimum, tako da će mnogi imati stav „Mrzi me da živim!“. Ovu energiju prati Mesec u Strelcu i atmosfera u kojoj ljudi žele da pobegnu od problema i zato ih negiraju. Mesec će biti u promenljivom T kvadratu kada u utorak napravi kvadrat sa Neptunom i kvadrat sa Marsom što opisuje da će na raspoloženje ljudi najviše uticati sredina i aktuelna dešavanja, jer će biti vođeni nekom tenzijom, što u nekom delu može biti i neka vrsta ksenofobije. Ovo je i prekomerna potreba za prilagođavanjem nekome ili nečemu, ali i rasplinjavanje u delovanju i rasipanje energije.

 

Ipak, sam kraj ovog perioda i pozitivan aspekt Meseca u Strelcu prema Jupiteru i Uranu otvara mogućnosti za neka bolja dešavanja i pozitivno preusmeravanje pažnje i energije. Motivaciju treba usmeriti ka kreativnosti, plemenitosti, humanosti, toleranciji i uspostavljanju socijalne jednakosti.

 

Author: Vesna LazićWebsite: http://goo.gl/os3RopEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Vesna Lazić profesionalni astrolog i astroterapeut iz Beograda. Na astrološkom Institutu Johanes Kepler diplomirala 2011. godine, sertifikaciju ISAR CAP medjunarodnog profesionalnog astrologa stiče 2013. godine, a status Astroterapeuta 2014. godine.