U ovom periodu imamo prilično značajnih dešavanja na nebu počevši od konjunkcije Venere i Marsa u četvrtak 5. oktobra, preko kvadrata Venere i Saturna i konjunkcije Merkura i Sunca u nedelju 8. oktobra, pa nadalje kvadrata Merkura i Plutona u ponedeljak 9. oktobra, zatim kvadrata Sunca i Plutona i prelazak Jupitera u znak Škorpiona u utorak 10. oktobra pa sve do kvadrata između Marsa i Saturna u sredu 11. oktobra. Sve u svemu, sa četiri kvadrata možemo očekivati prilično napetu sedmicu pred nama.

 

U četvrtak 5. oktobra imamo konjunkciju Venere i Marsa u znaku Device.
 
Ova konjunkcija govori o prevelikoj strasti u odnosima ili snažnoj ostrašćenosti u nekim postupcima jer su i Venera i Mars u prethodnom periodu bili u aspektu sa Plutonom koji je svakako intezivirao osećanja, potrebe i očekivanja kod mnogih. Mars je sa podrškom Plutona dobio snažnu energiju i istrajnost za neke poduhvate, a Venera veliku harizmu i moć privlačenja i sada zajedno, u konjunkciji, mogu doneti ostvarenje nekih ciljeva, ali sve to može biti prilično neskladno ili se neko zadovoljstvo postiže po svaku cenu bez razmišljanja o posledicama.
 
 
Ovo je aspekt koji može dovesti i do određenih sukoba, svađa, ljubomore i prekida odnosa. Suštinski, Venera je u znaku Device u padu pa je ovo najvećim delom i nedostatak ljubavi koji zbog previše strasti i sa Marsom u ljudskom znaku Device može prerasti i u agresivnost ili nasilje zbog ljubavi kako prema partneru, tako i prema „suparniku“. Da se ova konjunkcija najviše odnosi na neke „probleme“ ili nesklad u odnosima potvrđuje i pun Mesec (opozicija Sunca u Vagi i Meseca u Ovnu) koji povećava impulsivnost, netolerantnost i nametanje lične volje. Sve u svemu, ako se i započne neka strasna veza u ovom periodu, ona nema tendenciju da duže traje, jer na to osim navedenog ukazuje i kvadrat najpre Venere a potom i Marsa prema Saturnu u narednim danima. Ovo će u najboljem slučaju dati mogućnost nekih strasnih susreta, avantura, afera ili sadomazohističkih odnosa pre nego početak neke ozbiljne emotivne veze. U nekim lošijim varijantama to mogu biti silovanja, zločini iz strasti, kao i povećan broj namerni ili spontani pobačaji. Aspekt će najviše uticati na osobe sa podznakom u Devici, Biku, Vagi, Ovnu i Škorpionu i na osobe koje natalno imaju konjunkciju Venere i Marsa.
 
 
U nedelju 8. oktobra Venera i Saturn su u kvadratu
 

Venera u znaku Device gde je u lošem dostojanstvu u kvadratu sa Saturnom u Strelcu opisuju osećaj stida, nesavršenstva, neadekvatnosti, krivice, duga ili greha koje mogu neke osobe osećati. Ovaj aspekt daje pre svega nezadovoljstvo po pitanju posla i radnog okruženja, materijalnog stanja, fizičkog izgleda ili svakodnevnih obaveza. Motivacija za bilo čim je slaba, a osećaj preopterećenosti, umora, hladnoće i besmisla (Saturn u Strelcu) daju jednu depresivnu sliku gde nema mnogo prostora za bilo kakvo uživanje ili zadovoljstvo. Mesec je u znaku Bika pa glavnu atmosferu boje uglavnom materijalna i egzistencionalna pitanja koja su najviše usmerena kako otplatiti npr. zaostale dugove (Saturn), kupiti nešto neophodno, ili obezbediti bilo kakvu stabilnost, materjalnu ili emotivnu. Venera u Devici u ovom trenutku ima i stra od više sile ili od Božje kazne (Saturn u Strelcu), što daje duboki osećaj greške i osećaj da je nešto kod nje veoma pogrešno, pa iz straha da je drugi ne odbace, ili iz osećaja duga i krivice prema nekome ili zbog nečega, ona teži ka savršenstvu ne dozvoljavajući sebi bilo kakvu grešku. Ovo je aspekt kada će mnogi kompleksi isplivavati na površinu. Problem je što i kada se nešto uradi savršeno, ova Venera opet nije zadovoljna i misli da može još bolje ili još više. Iz potrebe da se iskupi, ona će upotrebiti razne načine samokažnjavanja i odricanja (znači pribegavati mazohizmu), ili će zbog kritičnosti to projektovati na druge, pa drugi nikada nisu savršeni, uvek im nešto fali i sl. Ovaj perfekcionizam kod Venere dodatno produbljuje i uticaj sitničavosti znaka Device i ovaj aspekt daje osećaj snažne dualnosti i jak sukob između dobra (Venera) i zla (Saturn), kao i potrebu za presuđivanjem šta je dobro a šta ne kako sebi, tako i drugima.

 

Sa ovim aspektom zadovoljstvo i patnja idu zajedno, jer je ovo arhietipski pokazatelj primarnog greha Adama i Eve gde se uvek na neki način odbacuje Venera (kao žena, kao zadovoljstvo, uživanje, seksualnost). U hriščanstvu se recimo posti baš petkom na Venerin dan, ne dozvoljava se uživanje i prepuštanje, stalno se robuje nekom autoritetu i veruje da se nešto mora, tako da ovaj aspekt moranja uvodi u određene blokade i rigidnost kako na fizičkom planu, tako i na emotivnom i mentalnom. Ovaj aspekt može kod nekih povećati osećaj grča usled previše obaveza, potrebu da se na nekog ili na nešto žale ili da se brane i pravdaju, jer bilo kakva kritika ne može da se podnese usled osećaja krivice i nesavršenstva. Sa druge strane, neki će pod uticajem ovog aspekta preuzeti na sebe tuđe greške ili okrivljavati sebe zbog toga što je neko drugi uradio nešto pogrešno, a što opet stvara određene frustracije i blokade.

 

Na fizičkom nivou može izazvati ukočenost kičme u lumbalnom delu, problem sa bubrezima (npr. kamen u bubregu) ili problem sa reproduktivnim organima. Uticaj ovog aspekta najviše će osetiti osobe koje natalno imaju izazovan aspekt između Venere i Saturna, a u nekoj meri mogu osetiti i osobe sa podznakom u Devici, Biku, Vagi, Strelcu, Jarcu ili Vodoliji.

 

U nedelju 8. oktobra takođe Sunce i Merkur prave konjunkciju u znaku Vage

 

Sunce i Merkur su planete koje se odnose na svesni deo svake ličnosti, što opisuje da ipak neke stvari i aktuelni uticaj i sukob podsvesne Venere i nesvesnog Saturna mogu da se ublaže nekim kompromisom ili da se nađe neko diplomatsko i skladnije rešenje. Kako su ovih dana uglavnom aktuelni neki neskladni odnosi (Venera Mars konjunkcija, Mesec Sunce opozicija, Venera kvadrat Saturn, Mars kvadrat Saturn) ova konjunkcija Merkura koji je dispozitor Venere i Marsa sa Suncem u Vagi sa jedne strane daje mogućnost da se neki odnosi mirno i bez previše sukoba završe, možda i nekim pravnim putem (Vaga) pa će verovatno prilično zahteva za razvod biti podneto baš u ovom periodu kvadrata Venere i Saturna. Sa druge strane, neki će pak zbog svoje neodlučnosti i nedostatka samopouzdanja koje daje uticaj Sunca koje je u padu u znaku Vage ili zbog osećaja moranja, ipak ostati u nekom teškom odnosu (Venera kvadrat Saturn), a nekima koji imaju umetničke talente ova konjunkcija Sunca i Merkura u Vagi može samo biti dobra inspiracija da svoje misli jasno pretoče u reči ili pisanje poezije, scenarija, romana i sl.

 

U ponedeljak 9. oktobra Merkur pravi kvadrat sa Plutonom

 

Kako je već pomenuto Merkur je dispozitor Venere koja je napravila loš aspekt sa Saturnom, ali je i dispozitor Marsa koji će takođe praviti kvadrat sa Saturnom i sada, ovaj kvadrat sa Plutonom može ukazati na neke mračne misli, oštre reči pune mržnje, na sarkazam, opseivnost, skeptičnost, tvrdoglavost, pa i rigidnost (Pluton u znaku Jarca). Tranzitni Mesec je u znaku Blizanaca i pravi kvadrat sa Neptunom u Ribama što dodatno zamagljuje stvari i stvara nejasnoću, sumnju i strahove. Neke promene su neminovne, ali ovo je nemogućnost da se donesu prave ili razumne odluke i zaključci. Sa ovim aspektom se ne prihvataju tako lako tuđe ideje, tvrdoglavo se drži i forsira isključivo svoja subjektivnost i nameću svoje ideje, jer ovde znak Vage nema baš veliki uticaj. Ovo će pre biti razmišljanje i pričanje o nepoverenju, pojedine osobe će zbog opiranja nekim bitnim ili težim promenama biti prilično frustrirane, neki će doneti loše odluke ili izdati naređenja sa teškim posledicama, a neki će čak doneti odluku ili presudu o nečijem ubisrtvu. Kriminal će biti u porastu i neka stradanja u saobraćajnim nesrećama. Aspekt najviše utiče na osobe koje natalno imaju ovaj aspekt, kao i na osobe sa podznakom u Vagi, Jarcu, Blizancima, Devici, Škorpionu.

 

U utorak 10. oktobra Sunce pravi kvadrat sa Plutonom

Sunce koje daje osećaj indentiteta i samopouzdanja u kvadratu sa potpuno nesvesnim sadržajem koji nosi Pluton u Jarcu govore o ispoljavanju kontrol frik energije. Opsednutost kontrolom je posledica strahova i određene teskobe ili traume koja se nosi na nesvesnom nivou, što rezultira manjim ili većim nepoverenjem kako u sebe i svoje sposobnosti, tako i u druge ljude i njihove sposobnosti. Prisutnost intezivnih emocija i strahova (Pluton) dodatno urušava već slabo pouzdanje Sunca u znaku Vage, stvara veliku nesigurnost i osećaj nemogućnosti oslanjanja na druge, ili osećaj da će sve propasti ako se kontrola prepusti drugima. Zbog toga će neke osobe bez ikakve zle namere sve prati budnim okom i kontrolisati, ali u lošijoj varijanti druge mogu biti sklone terorisanju drugih, razaranju i destrukciji, kao i upadanju u razne opasnosti i biti skloniji povredama. Aspekt može ukazati na sukobe zbog socijalnih, društvenih ili političkih problema, na nečiju potrebu da javno nameće svoju volju i demonstrira moć, ili da će neka javna ličnost, političar ili umetnik (Sunce u Vagi) biti izložena nekom brutalnom napadu ili stradanju. Osobe koje imaju natalno ovaj aspekt mogu biti izložene nekom nemilom događaju, operativnom zahvatu ili gubitku neke muške osobe, a neke će imati naglašenu potrebu da ispolje okrutnu i dominantnu snagu ličnosti ili će biti suviše okrutne, jer ne mogu da prihvate neke neminovne promene. Osobe sa podznakom u Vagi, Lavu, Škorpionu i Jarcu najviše će osetiti uticaj ovog aspekta.

 

U torak 10. oktobra Jupiter iz znaka Vage prelazi u znak Škorpiona

 

Jupiter će u znaku Škorpiona boraviti narednih trinaest meseci dajući potrebu za dubokim emocijama, entuzijazmom, moralom, pojačavaće volju i ambicioznost, kao i potrebu za bavljenjem svim tajnim, misterioznim i okultnim oblastima. U ovom periodu biće ekspanzije u svim Škorpionskim oblastima, zatim nekih značajnih otkrića i novina iz oblasti hirurgije, psihologije, psiijatrije, ginekologije, energetike, vojnih, tajnih, kriminalističkih i špijunskih službi, naoružanja, nuklearne energije i oružija, reciklaže, okultizma, a biće i povećana produktivnost raznih naučnih istraživačkih centara. To je i povećanje obima ili visine iznosa raznih donacija, kreditiranja i sponzorstava, a takođe će se više vršiti razne restauracije, renoviranja i obnavljanja. U negativnom smislu može doći i do ekspanzije korupcije, kriminala, prostitucije i pornografske industrije, polnih bolesti, ekstremizma, fanatizma, tiranije, raznih povećanja poreza, taksi i ostalih nameta.

 

Na ličnom nivou boravak Jupitera u fiksnom, vodenom i mističnom znaku Škorpiona daje nam mogućnost da zaronimo duboko u svoje najmračnije i najosetljivije delove sopstva, da odatle iskoristimo sve svoje energetske resurse ili da nešto suštinski ili iz korena promenimo, transformišemo ili regenerišemo.

 

Osobama sa podznakom u Škorpionu Jupiter dolazi u 1. kuću i daje mogućnost bitnog preokreta na bolje i ekspanziju kako u duhovnom tako i u materijalnom i emotivnom pogledu, ali i svima onima koji imaju lične planete (Sunce, Mesec, Merkur, Venera i Mars) u ovom znaku. Pozitivan uticaj Jupitera će takođe imati i osobe sa ličnim planetama u Raku, Ribama, Devici i Jarcu, mada će i ostali znaci i podznaci oetiti njegov uticaj u zavisnosti kroz koju kuću im prolazi. Osobama sa ličnim planetama u Biku, Lavu i Vodoliji Jupiter će praviti neudoban aspekt prema tim planetama, što ne donosi neki veći problem, jer Jupiter je ipak najveći benefik, ali može dati neku potrebu za preterivanjem i preuveličavanjem, što ipak rezultira nekom vrstom nezadovoljstva.

 

FOTO: joyfulcacophony.wordpress.com

 

Author: Vesna LazićWebsite: http://goo.gl/os3RopEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Vesna Lazić profesionalni astrolog i astroterapeut iz Beograda. Na astrološkom Institutu Johanes Kepler diplomirala 2011. godine, sertifikaciju ISAR CAP medjunarodnog profesionalnog astrologa stiče 2013. godine, a status Astroterapeuta 2014. godine.