I ovih sedam dana imamo prilično kosmičkih dešavanja, ali na sreću ona nisu toliko burna kao u proteklih sedam dana. U petak 13. oktobra Merkur pravi sekstil sa Saturnom, u subotu 14. oktobra Venera prelazi u znak Vage, u nedelju 15. oktobra Merkur i Uran prave opoziciju, u ponedeljak 16. oktobra Sunce je u sekstilu sa Saturnom, u utorak 17. oktobra Merkur prelazi u znak Škorpiona i u sredu 19. oktobra Merkur pravi konjunkciju sa Jupiterom.

 

U periodu koji je iza nas mnogi su pod uticajem Plutona imali potrebu da nešto suštinski promene, a neki su već i doživeli neke korenite promene i osetili ovu transformativnu energiju bilo kao preporod i regenerativnu energiju, bilo kao nemoć, gubitak i degenerativnu energiju. Period pred nama biće sigurno mnogo mirniji i skladniji, jer većina kosmičkih dešavanja su povezana sa znakom Vage (Venera u Vagi, Merkur i Sunce iz znaka Vage prave sekstil sa Saturnom) pa će ljubaznost, diplomatičnost, pravednost i potreba za kompromisom i smislom biti naglašenija u međuljudskim odnosima.

 

U petak 13. oktobra Merkur je u sekstilu sa Saturnom

Merkur iz znaka Vage u dobrom odnosu sa Saturnom u Strelcu govori o naglašenoj logici, fokusiranosti i dobroj koncentraciji što daje šansu osobama koje su bile neodlučne i kolebljive u vezi nečega ili nekoga (Merkur u Vagi) da sada donesu neke dobre, značajne i dugoročne odluke ili da realizuju neko stabilno partnerstvo. Aspekt je pogodan za sve vrste poslova (naročito posredničkih), za saradnju i kontakt sa strancima, za sklapanje i potpisivanje ugovora, za učenje, polaganje ispita i realizaciju značajnih planova i ideja. Pozitivan uticaj ovog aspekta mogu osetiti osobe sa podznakom u Blizancima, Devici, Vagi, Strelcu, Jarcu i Vodoliji.

 

U subotu 14 oktobra Venera iz znaka Device prelazi u znak Vage

Venera konačno ulazi u znak Vage gde je u sedištu i tu će boraviti do 7. novembra kada će preći u znak Škorpiona. Venera iz svog znaka i prirodnog 7. polja daje mogućnost za početak neke nove ljubavne veze, za realizaciju lepih i skladnih bliskih odnosa, za sklapanje brakova, ili za razrešenje nekih problema koji su tu postojali i za pomirenja. Period je takođe dobar i za sklapanje poslovnih dogovora i partnerstava, za pregovore, za uspeh u sudskim sporovima, za razna kulturna dešavanja, javne nastupe, promocije, izložbe, koncerte, modne revije i sl. Ovo je period gde će generalnom atmosferom dominirati potreba za lepotom i lepim izgledom, za izlascima na javnim mestima i  za prijatnom, harmoničnom konverzacijom sa drugima, kao i za odobravanjemi podrškom od drugih. U negativnom smislu Venera može kod nekih osoba dati kolebljivost, neodlučnost i veću podložnost sugestijama i uticaju drugih. Znači, nečija tuđa uverenja i pristupi nečemu mogu neke osobe pokolebati i učiniti da svoje lične potrebe ili stavove podrede uticaju drugih kako bi bile odobrene i prihvaćene od njih. Ali, u svakom slučaju, ovo je period u kojem će ljudibiti mnogo ljubazniji i imati veću potrebu za balansom. Venera u znaku Vage će najviše pozitivno uticati na osobe sa podznakom u kardinalnim znacima (Vaga, Ovan, Rak i Jarac), ali će njenu dobru energiju osetiti i svi ostali znaci u oblastima i kućama koje im se padaju u znaku Vage.

 

U nedelju 15. oktobra Merkur iz znaka Vage je u opoziciji sa Uranom u znaku Ovna

Ovaj negativan aspekt ukazuje na nemir, nervozu, na pogrešne odluke, mentalne probleme i pogrešno korišćenje slobodne volje. Ovo je velika nestrpljivost, netaktičnost i netolerantnost u komunikaciji, naročito u partnerskim odnosima gde će nečija samovolja biti naglašena. Mnoge ishitrene reakcije i brzopletih zaključaka, neki će izgovoriti jako grube i povredljive reči, a neki će biti više podložni nervozi,stresu i nervnim oboljenjima. Ovo je prevelika mentalna aktivnost koja narušava stabilnost, tako da će više biti upadanja drugima u reč i prekidanja normalnog toka komunikacije zbog neslaganja mišljenja ili nestrpljivosti da se druga osoba do kraja sasluša. Cinizam je naglašeniji, kao i histerični ispadi i sukobljavanja, što kod nekih može rezultirati naglim preokretima vezanih za dogovore, ugovore ili će iznenada donetiodluku za prekid odnosa ili saradnje. Ovo su na ličnom nivou i neka neprijatna iznenađenja, pobune protiv nekoga, veći broj saobraćajnih nesreća, povreda od rukovanja mašinama, razni kvarovi tehnike (kompijutera i mobilnih telefona), a na globalnom nivou to mogu biti snažni vetrovi, uragani, kvarovi elektrike, servera, radara, aviona, vozova ili nekih industrijskih postrojenja. Potreba za nezavisnošću je povećana, kao i sklonost avanturizmu, opasnim sportovima ili nekim drugim rizicima. Prebrze misli i govor su naglašeniji, kao i promenljivost mišljenja i stavova, a neadekvatne i ishitrene odluke dovode do raskoraka i sukoba sa drugima. Na fizičkom nivou osim pojačane nervoze i stresa može dovesti do prevelike iscrpljenosti, ispadanja iz životnih ritmova i do slomova na raznim nivoima (psihičkih, fizičkih ili emotivnih). Ovo će biti naročito izraženo kod osoba koje natalno imaju ovaj aspekt, a može donekle uticati i na osobe sa podznakom u Ovnu, Blizancima, Devici, Vagi i Vodoliji.

 

U ponedeljak 16. oktobra Sunce iz znakaVage pravi sekstil sa Saturnom u Strelcu

Ovaj aspekt govori o lakom sklapanju uravnoteženih i trajnih međuljudskih odnosa i partnerstva na ličnom nivou ili međunarodnih dogovora i ugovora o saradnji na opštem nivou. Dobar aspekt od Saturnamože nekim osobama stabilizovati snagu volje koja je bila poljuljana tuđim uticajima i sugestijama, te će odlučnije pristupiti rešavanju nekih tekućih stvari vezanih za odnose i partnerstva ili će im neke spoljne okolnosti ići na ruku da dobiju neka javna priznanja, pravna i zakonska rešenja ili da povoljno okončaju neke sudske procese. Ali, kako Sunce u znaku Vage ipak ima preteranu potrebu za ravnotežom, skladnim odnosima i potrebu za prihvatanjem od drugih, ovaj dobar aspekt sa Saturnom ipak može kod nekih izazvati preveliku pomirljivost i prihvatanje čak i nekih nepovoljnih okolnosti u pokušaju da stvari dovedu u red na spoljašnjem nivou. Ovde se cena uspeha plaća napornim radom i istrajnošću, ali je podržana samodisciplina i osećaj za misiju, tako da se pod uticajem ovog aspekta mogu sklopiti trajniji poslovni, pravni ili bračni ugovori, dogovori za međunarodnu saradnju, pa čak i mirovni sporazumi. Na ličnom nivou uticaj ovog aspekta mogu osetiti osobe sa podznakom u Vagi, Strelcu, Lavu, Jarcu i Vodoliji.

 

U utorak 17. oktobra Merkur iz znaka Vage prelazi u znak Škorpiona

Merkur će u Škorpionu boraviti do 5. novembra i uticaće na povećanje koncentacije, logike, intuicije, na dubinu misli i analitičnosti. U svakodnevnoj komunikaciji i u lošijim aspektima biće pojačanasumnjičavost i nepoverenje, sarkazam, cinizam, ironičnost, kritičnost, svadljivost, mračnije misli, oštrije reči i direktnost u iznošenju misli kod pojedinih osoba. Kod drugih će pak biti povećana tajnovitost misli i planova, a samim tim povećaće se obim tajnih planova i zavera, spletki, intriga i kriminalnih radnji. Psihihička napetost može biti pojačana, kao i ogorčenost i gnev zbog nekih okolnosti ili zbog brzine, užurbanostii stalnih promena u svakodnevnom životu i rutinskim stvarima. U boljim odnosima ovaj tranzit Merkura može doneti snažniju odlučnost i hrabrost u savlađivanju i prevazilaženju određenih prepreka ili potrebu da se nešto u svakodnevnici ili poslovanju razreši i promeni na bolje. Merkur u Škorpionu daće i veću potrebu bavljenje temama vezanih za smrt i rađanje, a takođe će uticati da se poveća interesovanje za mistične i okultne stvari. Ali, sa Merkurom u prirodnom 8. polju, čak i u boljim aspektima svakodnevna komunikacija, razmena mišljenja, prepiska, pregovori i ugovori  neće ići lagano, već će u svemu postojati neka težina. Tako će mnoge prvobitne reči i misli biti odbačeneili prećutane, mnoga prepiska će završiti u korpi za smeće, čak će i neka sredstva za komunikaciju i saobraćaj  (telefoni, računari, štampači, automobili) morati da se zamene zbog određenih kvarova ili dotrajalosti, a neki ugovori i dogovori neće moći da se realizuju zbog povećane sumnje i nepoverenja. Ovo će biti period strasnih govornika ili preterano ostrašćenih reči, period u kome će se više pretiti sukobima i ratom, u kome će se više pričati o seksu i strastima, ali i period kada će i porno industrija biti u ekspanziji, kao i filmovi i dela sa tematikom strave i užasa. U pozitivnom smislu neke reči mogu imati inspirativnu i pokretačku energiju, tako da je naredni period dobar za motivacione govornike i radionice tog tipa. Takođe, Merkurov tranzit kroz znak Škorpiona može se iskoristiti za suštinsko sagledavanje i razumevanje nekih stvari, ili za donošenje bitnih odluka da se nešto promeni, prevaziđe ili eliminiše.

 

U sredu 18, oktobra Merkur i Jupiter će biti u konjunkciji u znaku Škorpiona

Spajanje dveju planeta koje se odnose na intelekt ukazuje na saradnu i međusobnu podršku praktičnog i teoretskog znanja, što daje dobru priliku za napredovanje i postizanje uspeha u oblastima komunikacije i edukacije. Takođe daje mogućnost da se u nekim težim ili neprijatnim situacijama (znak Škorpiona) čuje glas razuma i nađe povoljno rešenje, ili da se neke iracionalne stvari i nesvesni strahovi rasvetle i otklone neke nedoumice. Jupiter sada Merkuru daje dozu optimizma i mogućnost da vidi smisao egzistencije. Aspekt je dobar za sve vrste učenja, polaganja ispita, pisanja ozbiljnih i naučnih radova, za duhovni i istraživački rad, zafilozofe, novinare i pisace, za izdavaštvo uopšte, za putovanja ili preseljenje u inostranstvo, za pokretanje velikih poslova i investicija, za dobijanje kredita i raznih sponzorstava. Ovaj aspekt isto tako govori o mogućnosti da se kroz sve merkurijanske oblasti (trgovina, saobraćaj, komunikacija, pisanje) može doživeti ekspanzija i zaraditi veći novac, naravno uz manju li veću dozu rizika (znak Škorpiona).Svi veliki projekti i potezi i svaki veći biznis doneće veći uspeh i zaradu, pre nego nešto osrednje i skromnije, jer Jupiter zajedno sa Merkurom ne prihvata nikakvu skromnost ni u duhovnom, niti u materijalnom smislu.

 

Jupiter u vodenom znaku Škorpiona opisuje mudrost i znanje koje se nosi na dubokom emotivnom, nesvesnom nivou. On je učitelj unutar nas i njegov kontakt sa Merkurom koji govori o donošenju nekih konkretnih odluka može mnogima biti prilika da odluče da neke stvari suštinski promene i da se oslobode raznih uslovljavanja i strahova vezanih za stvari koje nisu prijatne ili zanimljive. Kontakt Merkura i Jupitera ne treba gledati kao mogućnost da se na mentalnom nivou spoznaju i sagledaju neki problemi, već kao mogućnost podrške da se propuste skrivene želje i potrebe i da se to unutrašnje znanje i mudrost prihvate i žive. Ovo je odličan period (do četvrtka uveče) za inicijaciju i početak odvikavanjaod nekih navika ili zavisnosti. To podržava i poslednja (balzamična) faza Meseca koja daje mogućnost završetaka na raznim nivoima i u raznim oblastima, kao i mogućnost pročišćavanja i oporavka od uticaja iz prošlosti.

 

Author: Vesna LazićWebsite: http://goo.gl/os3RopEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Vesna Lazić profesionalni astrolog i astroterapeut iz Beograda. Na astrološkom Institutu Johanes Kepler diplomirala 2011. godine, sertifikaciju ISAR CAP medjunarodnog profesionalnog astrologa stiče 2013. godine, a status Astroterapeuta 2014. godine.