Džejms Bond je član MI6, međunarodnog ogranka britanske tajne službe i nosi čuveni broj „007” koji mu daje neograničeno korišćenje dozvole za ubistvo pri obavljanju dužnosti.  Lik Džejmsa Bonda prvi put se pojavio 1953. godine u romanu pisca Ijana Fleminga. U preko 25 filmova 6 glumaca je glumilo Bonda.
 
Svaki  film o Džejmsu Bondu započinje na isti način – čuvenom scenom pištoljskog pucnja. Cev pištolja vidi se iz napadačeve perspektive koji gleda nadole prema Bondu koji korača i koji se u jednom trenutku brzo okreće i puca; kadar postaje crven i otvor cevi se pretvara u beli krug.
 
Prva uloga Bonda u čuvenom filmu Doktor No pripala je škotskom glumcu Šonu Koneriju. Šon Koneri je ovu ulogu tumačio čak 7 puta, a film pod nazivom Nikad ne reci nikad je po zaradi bio njegov najuspešniji film  ( 160.000.000 dolara ).
 
 
unnamed 3
 
Prvi glumac kome pripada uloga Džejms Bonda, nakon Šona Konerija je Džordž Lejnzebi sa filmom U tajnoj službi Njegovog veličanstva. Ovaj film nije prošao dobro kao prethodni te je na mesto Bonda došao čuveni Rodžer Mur, za koga se veruje da je najbolje izneo ulogu Bonda. Njegov najuspešniji film je Operacija svemir sa do tada nevidjenom zaradom od 210.000.000 dolara. Rodžer Mur je ulogu Bonda tumačio isto 7 puta.
 
Nakon Rodžera Mura uloga Bonda je prepuštena Timoti Daltonu, koji je snimio svega 2 filma. Nakon Timoti Daltona čuveni “pištolj ” preuzima Pirs Brosnan, koji ulogu Bonda tumači u 4 filma. Njegov najuspšeniji film i ujedno film sa najvećom zaradom  do tada je Umri drugi dan iz 2002 godine sa zaradom od 456.000.000 dolara.
 
 
unnamed 6
 
Britanski glumac Danijel Krejg je zadnji i akutelni glumac kome je poverena uloga čuvenog britanskog agenta. Glumio je u 4 filma do sada a njegov film Skyfall pomerio je sve granice po zaradi. Film je zaradio neverovatnih 1.108.561.013 dolara.
 
 
 
 
Author: Ivan NastićEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Apsolvnet sam Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Obožavam fotografiju, tako da se želja za putovanjem sama nameće.