U sezoni smo medenjaka i čašćavanja. Nema ko se nije ovo godine osladio novogodišnjim keksićima, ukrasio jelku i kuću mirisnim šarenim kolačićima.

 

Ako imate psa, ovo je teško iskušenje, nadohvat, a tako daleko. Pri tom, čak i ako podlegnemo šarmu tih velikih očiju, šećer je za njih  toksičan.

 

Nije teško naći sijaset odličnih recepata za ove keksiće, mafine, poslastice raznih vrsta.  Lako ih je napraviti, izdašni su i isplativi. Takođe, ukoliko ih ne spalite, skoro da ne mogu da ne uspeju jer za razliku od nas, psima oblik, veličina i mekoća ne igraju nikakvu ulogu. 

 

kolačićizapse2

Što tvrđe to bolje, a i trajaće duže!

 

Treba povesti računa da psi ne jedu ni slano, te kocke za supu nisu dobar izbor. Možete koristiti belo, ali integralno brašno je uvek bolji izbor, kao i ovsene, ražane pahuljice, mekinje i pšenične klice, kao dodatak. Izbegavati sodu bikarbonu, prašak za pecivo i kvasac, tj. bilo šta što nadima. Takođe čokolada je ozbiljno loš izbor, kao i suvo grožđe, crni luk, pikantni začini. Meso uvek obarite i usitnite. Posna mesa dolaze u obzir, psi i tako ne jedu svinjsko. Iznutrice, termički obrađene i usitnjene, biće prava delicija bilo u mafinima, ili hrskavim grickalicama.

 

Vodite se ukusom svog mezimca. Krenuće im voda na usta ukoliko upotrebite par režnjeva prepečene slanine, neku od prirodnih masnoća, kao što je puter, maslinovo ulje. Odličan izbor su neslane sardine, rendana jabuka ili šargarepa, možda koja šaka oraha, mlad neslan sir i univerzalni začin od kombinacije mlevene golice, suncokreta, susama i lana.

 

Manje količine meda su dozvoljene, kao i bareno korenasto povrće u svakom odnosu. Ukoliko baš ništa nemate trenutno u kući ovako primamljivo, dodajte koju šaku usitnjenih granula koje vam pas inače jede, ili par kašika hrane iz konzerve. Tu nema greške, a dobar je način da psa priviknete na domaće đakonije.

 

Slatkiši se uglavnom suše u rerni i za to je potrebno vreme i nešto strpljenja. Što ih bolje osušite, biće trajniji. Čuvajte ih u staklenim teglicama s poklopcem. I pazite se, neretko ovi kolačići tako primamljivo ispadnu da ćete želeti da ih grickate skupa s vašim četvoronožnim drugarom.

 

Ako želi da deli!

 

Author: Jasna DrenovacWebsite: http://goo.gl/dGi7nUEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Pišem, jer se drugačije ne može. Slavim svaki nerođendan, uz malu izvrnutu tortu, u društvu aždaja poeta! Ozbiljno navučena na medena srca, Čehova, Harmsa, decu i pse koji ništa ne slušaju.