Da li Vam je poznat osećaj kada „ne znate gde udarate“, kada Vam je dosta svega, želite tako mnogo stvari, a tako malo postižete. Imate gomilu knjiga koje želite da pročitate, kućne poslove koji čekaju, odlažete viđanje sa dragim prijateljima ili kvalitetno vreme provedeno sa decom. I to se ponavlja iz nedelje u nedelju, jer stalno uskaču novi zahtevi, želje, situacije... Život se definitivno veoma ubrzao.

Od nas se zahteva mnogo više nego od prethodnih generacija, više toga nam je na raspolaganju u domenu zabave i ispunjavanja slobodnog vremena, mnogo je toga što treba ili želimo da postignemo, a dužina dana ostala je ista. Samo 24h. Iako mnogi žele da rade više stvari u isto vreme, to je najčešće nemoguće. Poznati „multitasking“ ili obavljanje više stvari istovremeno pokazao se kao veoma neefiaksan i veoma značajan u nastanku sindroma sagorevanja (stresne reakcije koja za posledicu ima iscrpljivanje organizma). Možeš se posvetiti samo jednoj stvari u jednom momentu. Setite se toga. Dišite. Dah je veoma efikasno sredstvo za vraćanje u sadašnji trenutak. Usmerite pažnju na njega i vidite šta se događa. Budite sa sobom. Predahnite, odmorite. Budite sada i ovde. Važno je podsetiti sebe da niste svemogući. Da je u redu nešto ne postići, ostaviti za kasnije, nešto zapostaviti.

Mnogo je toga što se zahteva od nas, a naročito su žene u nepovoljnoj poziciji. Treba da rade, budu dobre u svom poslu, budu posvećene deci, negovane, zgodne, načitane, domaćice..i još mnogo toga. Dajte sebi dozvolu da ne budete „sve“ i da se osećate dobro u svojoj koži. Postavite sebi pitanje: „Šta će se desiti ako ne postignem sve ovo što sam zacrtao/la?“ Da li će svet propasti? Da li ćete Vi nestati? Odgovor je Ne. Budite zadovoljni sobom, počastite se i za mala postignuća i držite se svog cilja. Ne zatrpavajte se svim i svačim, jer onda suštinski niste nigde. Budite uporni, ali umereni i rezultati neće izostati, a Vi ćete se osećati bolje i zadovoljnije.    

 Autor teksta je Svetlana Prokić, diplomirani psiholog i geštalt psihoterapeut pod supervizijom.  Živi i radi u Novom Sadu. Osnivač centra za psihološku podršku i edukaciju – „Psihobalans“. Još tekstova možete čitati na www.svetlanaprokic.wordpress.com. Ukoliko imate neka pitanja, slobodno joj se obratite na psihobalans.ns@gmail.com