Postoje razne definicije mentalnog zdravlja. Ono definitivno nije samo odsustvo simptoma neke mentalne bolesti. Mentalno zdravlje uključuje psihološko, emocionalno i socijalno dobrostanje. Generalno smo skloni da svoje mentalno zdravlje zapostavljamo. Težimo tome da otklonimo loše raspoloženje, ali često na neadekvatne načine. Da li vodite računa o tome koliko spavate? Da li ste fizički aktivni? Da li imate zadovoljavajući socijalni život, prijatelje kojima se možete poveriti? Da li poznajete adekvatne načine ispoljavanja neprijatnih emocija? Da li imate “vreme za sebe”? Da li znate kako da se opustite u onim “lošim” danima?

Usled nebrige o mentalnom zdravlju, mogu nastati i razne fizičke bolesti, a ne samo mentalni poremećaji (povišen krvni pritisak, infarkt miokarda, astma, čir na želucu..) Pored klasičnih psihosomatskih bolesti, danas se smatra da ne postoji nijedna bolest kod koje psihološki faktor nije odigrao određenu ulogu.

 

Šta su sve česti znaci da je Vaše mentalno zdravlje ugroženo: previše ili premalo spavate i/ili jedete; povlačite se od ljudi i uobičajenih aktivnosti; nemate energije za svakodnevne aktivnosti; osećate kao da Vam ništa nije dovoljno važno; imate neobjašnjive bolove; osećate se beznadežno i bespomoćno; pušite, pijete ili uzimate lekove više nego inače; često se osećate konfuzno, kao da ste “na ivici”, ljuti ste, uznemireni, zabrinuti ili uplašeni; zaboravni ste; upadate u konflikte sa ukućanima, članovima porodice i prijateljima; doživljavate nagle promene raspoloženja; imate misli i uspomene koje Vam ne izlaze iz glave; teško Vam je da obavljate svakodnevne zadatke.

 

U brizi o mentalnom zdravlju i prevenciji nastanka mentalnih poremećaja, mogu Vam pomoći psiholozi. Nekad je i jednostavan razgovor sa stručnom osobom dovoljan da “posložite kockice” u glavi, da Vam postane jasnije ono što je do tada bilo “u magli”. Nekada je potrebno duže vreme, ali strpljenje i trud uvek donesu rezultate.

 

Uskoro obeležavamo Svetski dan mentalnog zdravlja. 10. oktobar obeležava se svake godine, a ima za cilj podizanje svesti o problemima mentalnog zdravlja i važnosti brige o istom. U Novom Sadu, 9. i 10. oktobra obeležićemo ga Festivalom mentalnog zdravlja na Spensu, gde će se predstaviti različite organizacije i pojedinci koji se bave brigom o mentalnom zdravlju, ponuditi svoje usluge i dati Vam sve potrebne informacije. Dođite da se upoznamo, popričamo, da nam kažete kako ste danas; da se uverite da psiholozi nisu tako strašni i da nekad samo kratak razgovor i malo podrške čine da se osećamo bolje. Radimo zajedno na tome da briga o mentalnom zdravlju više ne bude tabu, već deo svakodnevnice koji nam pomaže da se osećamo dobro u svojoj koži.

 

 

Author: Svetlana ProkićWebsite: http://goo.gl/FrERiWEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Živim i radim u Novom Sadu. Osnivač sam centra za psihološku podršku i edukaciju – „Psihobalans“.