Onda kad shvatimo, uvidimo da bi trebalo život da dodajemo godinama, trenutke baš njima, a ne godine životu, postali smo stariji. Pogled u ogledalu govori sve, pramen sede kose, poneka bora na licu, išijas, spondiloza, a u srcu žal za nekim prošlim danima, sećanje na lepe trenutke.

 

Počinjemo da pročišćavamo život-starimo. Više nam nije bitno da budemo deo većine, da se uklapamo u celinu, broj prijatelja, već da oko sebe imamo samo one prave koji će razumeti naš svet, koje ćemo mi razumeti bez puno reči i objašnjenja. Ne želimo da nas vide na elitnim mestima, da budemo deo mase. Nije nam bitno da vidimo nekog, da neko nas vidi, da budemo primećeni. Hoćemo mir, a ne lude žurke. Trudimo se da ga pronađemo u sebi, stekli smo mudrost i znamo da on potiče od nas, a od njega sve. Vraćamo se prirodi, govorimo da smo u skladu sa njom. Tražimo utočište, mir baš u njoj. Dozvoljavamo i primećujemo vetar koji duva, prija...Uživamo u zracima sunca koji nas miluju i još jednom potvrđujemo kolika je jacina blagosti, dobrote - veća i snažnija. Dobrota otvara sva vrata, rastapa srca, baš kao i Sunce zbog čijih toplih zraka skidamo kapute, a jačina vetra sve više privija kaput uz nas.

 

Dobrota uvek pobeđuje zlo. Shvatimo tek kad sazrimo, kad počnemo da starimo. Poželimo na tren da se vratimo u dane mladosti. Zažalimo za ovom pameću, a za onim godinama. Radujemo se leptiru, cvetu, paukovoj mreži, osluškujemo šuštanje lišća, žubor potoka. Uživamo u plesu prvih zimskih pahulja. Zapažamo sitne radosti, vesele trenutke...One iste koji su nam prolazili neprimetno dok smo jurili da budemo u centru zbivanja. A život su baš ove sitnice, i skup njih istih čini kvalitetan i ispunjen život. Nismo i h primetili jer smo smišljali planove za neke buduće dane, uništavajući sadašnjost, vraćajući se u prošlost.

 

Dok smo živeli u prošlosti, žalili smo, a planirajući budućnost-brinuli. Izgubili smo sadašnjost, a samo smo nju imali. Trebalo je živeti u sadašnjosti, mnoge od tih briga o kojima smo brinuli se nikad nisu ni desile. Shvatamo da nije trebalo ni toliko juriti za novcem. Nije novac merilo sreće. Mnogi su imali novca, ali zdravlje nisu kupili, ni sreću. Sa njim se ne živi, ali sa njim se preživljava.Shvataš ali tek kad počinješ da stariš da je mirna savest najbolji jastuk, ne tražiš više prilike da još novca zaradiš. Uživaš u stvarima u kojima je oduvek trebalo uživati, ali nisi znao, nisi umeo.

 

Nemaš više vremena da grčevito držiš neke ljude u svom životu, svestan si ne može se ništa zadržati. Pustaš ih da odlaze. Moraš neke ljude osloboditi kako bi u život ušli kvalitetniji, bolji. Svestan si da te nisu bili vredni, da greške nisu bile tvoje. Uzalud si se u noćima bez sna pitao u čemu grešiš. Istina je bila da se oni nisu borili za tebe. Oslobodiš srce zameranja, očekivanja...Ne očekuješ više ništa, ne bojiš se izdaje. Očekivanje i donosi tugu. Sve što vredi jesu trenuci koji se ne mogu opisati rečima, naslikati bojama. Bitno je pratiti osećaje, slušati srce. Nisu bile bitne priče ljudi, onoga što će oni reći. Bitan je kvalitetom, ispunjen život. Nije bitno slepo pratiti modu, ona je prolazna. Ono sto je vecno jeste stil.

 

Shvatimo, ali tek kad počnemo da starimo, da je bitno obući se u skladu sa nama, sa našim osećajima. Kad više ne želimo ljudima ostvarenje određenje želje, već zdravlje. Kad mi više ne zamišljamo neke drage oči, ostvarenje trenutaka sa tom osobom, nov auto, stan, već samo zdravlje. Starimo.

 

Starimo kad nam više nije bitno ono što je nekad bilo, kad ne gubimo vreme na nebitne ljude, one koji nas iskorišćavaju, ignorišu, kad sve što imamo jeste sada i kad uvidimo da smo mi kreatori našeg života i da jedino što je važno jeste da imamo kvalitetan i ispunjen život. Sada shvatamo da je život samo naš i da samo mi određujemo pravila.

 

Olovka života je oduvek bila u našim rukama, a mi smo dozvolili da neki drugi pišu našu sudbinu. Šteta što smo shvatili to kad smo počeli da starimo. Visoka cena je, starost koju plaćamo za odrastanje.

 

Author: Tatjana StanišićEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Uglavnom čitam knjige popularne psihologije. Vodjena principima poznatih autora, krećem na put samospoznaje i trudim se da ovo postane što bolje mesto za život.