Lociran na obali Mediterana, udaljen 120 km od Pirineja i granice sa Francuskom, Barselona predstavlja jedan od najlepših i najposećenijih gradova u Španiji. Barselona je poslednjih godina postala mesto za koje se srpski turisti sve više i više odlučuju prilikom svog putovanja. Zato smo rešili da ukoliko se odlučite za put u Barsu predstavimo nekoliko atrakcija koje bi trebalo sigurno da posetite.

Sagrada Familia

Sagrada familija ili Sveta porodica je crkva koja se već dugi niz godina nalazi u izgradnji i predstavlja remek delo Antonija Gaudija. Sagrada familija je rimokatolička bazilika napravljena u gotskom stilu. Crkvu je počeo da gradi arhitekta Fransesk de Paula del Viljar da bi 1882. godine projekat preuzeo i u potpunosti promenio Gaudi. Gaudi je umro 1926. godine, a na crkvi je rad nastavljen do današnjih dana. Po sadašnjim predviđanjima trebalo bi da bude završena do 2028. Prema španskim novinama, Sagrada Familija je sa 2,26 miliona posetilaca u 2004. godini najposećenija turistička atrakcija u Španiji. Svakako ovo je atrakcija koje ne smete da propustite. 

          

Park Guelj

Udaljen svega nekoliko minuta od Sagrade Familie, Park Guelj predstavlja još jedno nezaobilazno mesto tokom vašeg boravka u Barseloni.  Park koji se sastoji iz arhitektonskih elementa nalazi se na brdu El Karmel u Barseloni. Projektovao ga je isto Antoni Gaudi od početkom 1900 -te godine. Veliki prolaz na najvišoj tački parka nudi najbolji pogled na Barselonu. S njega se pruža panorama grada, sa Sagrada familijom i brdom Monžuik u daljini. Pod zaštitom je UNESKA kao svetska baština.  

 

barsa11

 

 

Akvarijum Barselona

Za sve ljubitelje vode i životinja akvarijum Barselona predstavlja idelano mesto. Ovaj akvarijum je najveći mediteranski akvarijum, koji prikazuje preko 11.000 biljnih i životinjskih podvodnih vrsta. U okviru akvarijuma je otvoren i okeanarijum. Počevši sa ogrmnim santama leda na kojima se nalaze pingvini do ajkula i riba raznih oblika i boja, poseta ovom akvarijumu je nešto što će te prepričavati vašim prijateljima.  

       

Camp Nou  

Naravno, ni ovog puta nismo zaboravili na jači pol. Mesto koje će muškarci sigurno posetiti jeste stadion Camp Nou, dom fudbalera Barselone.  Camp Nou je jedan od 29 stadiona u Evropi koji ima dozvolu sa 5 zvezdica. Camp Nou predstavlja najveći u Evropi a ujedno i jedan od najpopularnih stadiona na svetu. Stadion može da primi 98.600 gledalaca.

 

 

barsica1            

Ah ta Barsa... Sigurno smo da smo Vam malo zagolicali maštu i naravno da postoji još mnogo lokacija i atrakcija koje trebate posetiti kao što su brdo Monžuik, plaža Barseloneta, čuveni toranj Agbar, jednu od najpopularnijh ulica na svetu La Ramlu, ali to ostavljamo da sami istražite. Od Vas želimo samo utsike i slike sa ovog putovanja.

Srećan put i lep provod žele Vam Lips and Heels i Destinacije i dogadjaji.

Author: Ivan NastićEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Apsolvnet sam Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Obožavam fotografiju, tako da se želja za putovanjem sama nameće.