Do sada smo Vas upoznali sa velikim brojem svetskih metropola poput Barselone, Milana, Firence, Pariza, Lisabona, Kardifa ...Danas Vam predstavljamo Amsterdam. Dobrodošli u grad kanala, brodića i mostova!

 

Trg Dam

Trg Dam je trg koji se nalazi u centru Amsterdama u Holandiji. Reč “dam” na holandskom jeziku znači brana i zapravo predstavlja mesto gde su holandski ribari pre par stotina godina sagradili svoje kuće, kako bi se zaštitili od nemirnih voda reke. Iako danas na ovom trgu možemo videti moderne zgrade, ovde se takođe nalaze i stare građevine koje su od velikog značaja, kao što su Kraljevska palata i Nova crkva, kao i Spomenik oslobođenja koji se nalazi u samom centru trga.

        

Kanali Amsterdama

Kanali u Amsterdamu su glavni razlog zašto se ovaj grad često i naziva  " Venecija severa". Asterdam ima više od sto kilometara dugih kanala, oko 90 ostrva i 1.500 mostova.Tri glavna kanala su Herengraht, Prinsengraht i Kajzergraht, iskopani u 17. veku tokom Holandskog zlatnog doba. Oni formiraju koncentrične pojaseve oko jezgra grada, poznate kao Grahtengordel. Ovi pojasevi uvršteni su u svetsku baštinu 2010. godine.    

 

ams1

   

Trg Leidseplain

Ovaj neverovatan trg predstavlja centar gradskog života u Amsterdamu koji je nastao tokom 17-og veka. Ovde su seljaci nekada dovozili i ostavljali svoja dobra pre nego što bi obilazili grad. Danas ovaj trg ima sasvim drugu funkciju i predstavlja idealno mesto za noćni izlazak. Pored velikog broja kafića i restorana koji se nalaze, ovde možete videti neka od najznačajnijih pozorišta i muzičkih centara u Amsterdamu.

         

Zološki vrt i Vondelpark

U samom centru Amsterdama možete uživati u neverovatnom zološkom vrtu koji se sastoji ne samo iz zoološkog vrta već i planetarijuma, botničke bašte, i muzeja. Ukoliko Vam treba malo odmora Vondelpark predstavlja pravo mesto za to. Ovaj park je najposećeniji park u Holandiji, sa posetom od preko 10 miliona turista.

        

Amsterdam arena ( stadion Johan Krojf )

Kao i uvek mesto koje će muškarci sigurno posetiti jeste Amsterdam Arena - dom fudbalera Ajaksa. Sa kapacitetom od 54.000 mesta ovo je najveći stadion u Holandiji. Od aprila ove godine zbog smrti proslavljenog fudbalera Ajaksa, ovaj stadion nosi naziv stadion Johan Krojf.

 

 

ams2

           

Amsterdam nudi još mnogo toga, ali to je na Vama da posetite. Da li ste nekada bili u Amsterdamu ili možda planirate u skorije vreme da ga posetite? U svakom slučaju, očekujemo fotografije i utiske!

 

Srećan put i lep provod žele Vam Lips&Heels i Destinacije i događaji 

 

 

Author: Ivan NastićEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Apsolvnet sam Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Obožavam fotografiju, tako da se želja za putovanjem sama nameće.